foto

Vladimír Mišík

  • nar. 8.3.1947 (70 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nar. 8. 3. 1947. Vladimír Mišík je jednou z nejvýraznějších osobností české populární hudby již od 60. let 20. století. Svou tvorbou ovlivnil celou řadu umělců ať už z hudebního, výtvarného či literárního prostředí. Muzikanti pod značkou ETC začali vystupovat v roce 1974. Vladimír Mišík s kapelou ETC přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech koncertuje dodnes. Do roku 2007 vydal Vladimír Mišík & ETC... 10 řadových alb a několik dalších kompilací.

Český rockový zpěvák, skladatel, textař, svými spoluhráči a přáteli už léta mírně ironicky, avšak právem přezdívaný „Legenda". Se svou první kapelou hrával po parcích Elvise a Semafor, na barrandovském truhlářském učilišti založil skupinu Uragán. Po krátké epizodě u Komet byl přizván jednou z nejslavnějších českých kapel 60. let Matadors, kde se začal hudbou zabývat profesionálně. Dále prošel Orchestrem Karla Duby, založil první vlastní kapelu New Force, se kterou odehrál jediný koncert v srpnu 1968, posléze byl krátkodobě angažován jako sólový kytarista v George & Beatovens Petra Nováka.

V zimě 1968 s bývalým kolegou z Komet a Matadors, kytaristou Radimem Hladíkem, založili Blue Effect. S ním se Mišík prezentoval na první dlouhohrající desce Meditace. Po jejím vydání byl ze souboru vyhozen, vzápětí jej bubeník Jaroslav ´Erno´ Šedivý pozval do další slavné kapely tehdejší doby, Flamenga. S ním natočil Vladimír Mišík dodnes nesmrtelné album Kuře v hodinkách na texty Josefa Kainara. Dříve než album stačilo vyjít, Flamengo se rozpadlo a Mišík založil epizodní soubor Formace. Ke konci první poloviny sedmdesátých let založil skupinu ETC..., se kterou – přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v 80. letech – koncertuje dodnes. Zároveň se začal věnovat vedlejšímu akustičtějšímu sdružení Čunderground (původně s Vladimírem Mertou, Honzou Hrubým ad., dnes vesměs se členy ETC...). V letech 1976 – 2004 vydal Vladimír Mišík s ETC... deset řadových alb, několik dalších kompilací a podílel se na několika vedlejších projektech.

Mnohé Mišíkovy písně, často na texty známých českých básníků (Václav Hrabě, Josef Kainar, Jiří Dědeček ad.), doslova zlidověly a jsou ozdobami „kytarových večírků" několika generací.

(CinemArt)

Herecká filmografie

Filmy

1979 AEIOU
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1977 Oddechový čas

Dokumentární

2017 Nechte zpívat Mišíka
2015 Vladimír Mišík - ETC 40 (koncert)
2014 Hvězdy za železnou oponou
2011 ČT Live - Blue Effect Acoustic Time (koncert)
2009 ČT Live - Petr Skoumal v Divadle v Dlouhé (koncert)
13. komnata Vladimíra Mišíka (TV film)
2008 Blue Effect - Live & Life 1966-2008 (koncert)
Tříkrálový koncert (koncert)
2007 Vladimír Mišík & Etc. (koncert)
2004 Český Woodstock
2002 Sólo pro... Vladimíra Mišíka (koncert)
2001 Dobrá víla Kalandra (TV film)
Předčasná úmrtí (TV seriál)
1999 Příběhy slavných: Zemřel mlád 24 let (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Hořký plamen (koncert)
1996 Život zpěváka a skladatele Vladimíra Mišíka (TV film)
1993 V páté řadě na Mertovi (studentský film)
1992 Kdo je kdo (TV seriál)
1990 Marta Kubišová 1990 (koncert)
1989 Koncert pro všechny slušný lidi (koncert)
1970 Země a lidé

TV pořady

2015 Adventní koncerty 2015 (TV pořad)
2008 Vzkaz (TV pořad)
2006 Na vlnách se Parník houpá (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
2003 Lístky vytržené z památníku (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
Sešli se... (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1992 Portrét Vladimíra Mišíka (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1987 Inventura (TV pořad)
1976 Inventura Písniček pod rentgenem (TV pořad)
1969 Kdopak by se beatu bál (TV pořad)
Písničky pro Hanku (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace