foto

Ian Hart

  • nar. 8.10.1964 (53 let)
    Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ian Hart se narodil 8. října 1964 v anglickém Liverpoolu v katolické rodině a pochází ze tří dětí. Jeho vášní je fotbal, je velkým fanouškem týmu Everton FC. Je ženatý a s manželkou Lynne má dceru Daisy (narozena v roce 1996) a dceru Holly (narozena v roce 2001).

Poprvé se před kamerou objevil v jedné z epizod televizního seriálu PLAY FOR TODAY v roce 1982. První filmová role přišla v roce 1984 v televizním snímku THE EXERCISE a první role mimo televizní produkci přišla v roce 1985 ve snímku NO SURRENDER. Filmografie Iana Hurta se postupně začínala rozrůstat, až se od malých rolí odrazil k rolím větším a výraznějším. Tou první významnější je určitě role legendárního zpěváka Johna Lennona ve snímku z roku 1991 THE HOURS AND TIMES. Do role Johna Lennona se pak Ian Hart vrátil ještě jednou o tři roky později ve filmu BACKBEAT. Tato role mu zároveň vynesla cenu pro nejnadějnější filmový objev při udělování cen Evening Standard British Film Awards. Bylo to jeho první ocenění.

V roce 1995 pak přišel film NOTHING PERSONAL, díky němuž získal Ian Hart cenu Volpi Cup za nejlepší herecký výkon na filmovém festivalu ve Venice. Z dalších lze jmenovat například hlavní roli ve filmu LAND AND FREEDOM (1995), či jednu z větších rolí v britském snímku o patriotismu a vlastenectví odehrávajícím se v roce 1917 ve Walesu ANGLIČAN, KTERÝ VYLEZL NA KOPEC (A SLEZL Z HORY), kde se v hlavní roli zeměměřiče objevil Hugh Grant. Následovala jedna z velkých rolí ve snímku MICHAEL COLLINS , který získal dvě nominace na Oscara a honosí se Zlatým lvem. Do konce 90. let pak Ian Hart ztvárnil ještě dalších několik velkých rolí, za všechny lze zmínit například snímky MALÝ ŘEZNÍK , NEPŘÍTEL STÁTU , V ZEMI DIVŮ či LETOŠNÍ LÁSKA .

V roce 2000 se objevuje ve snímku LIAM, díky němuž je nominován v kategorii nejlepší herec na ocenění British Intenpendent Film Awards, nominaci však neproměnil. V témže roce se také objevuje ve filmu ABERDEEN. Ten mu přináší další herecké ocenění v kategorii nejlepší herec, které získává na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Poté přichází ještě snímek SINATRA , kde si zahrál hlavní roli barového zpěváka, jehož repertoár je tvořen jen písněmi Franka Sinatry a který se zaplete s mafiány. V roce 2001 však přichází velký přelom v jeho kariéře a Ian Hart se stává součástí obrovského komerčního kolosu, díky kterému se dostává do povědomí divákům po celém světě. Získává totiž jednu z hlavních dospělých rolí ve snímku HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. Zde ztvárňuje profesora Quirrella, profesora obrany proti černé magii na bradavické škole a v tomto díle je hlavním záporným hrdinou, který usiluje Harrymu Potterovi o život.

Po Harrym Potterovi se Ian Hart vrací do zaběhnutých kolejí a hraje v převážně méně komerčních záležitostech. V televizi dvakrát ztvárňuje doktora Watsona v případech Sherlocka Holmese, a to ve filmech PES BASKERVILLSKÝ a SHERLOCK HOLMES A PŘÍPAD HEDVÁBNÉ PUNČOCHY. V roce 2003 hraje hlavní roli učitele Briana Keenena ve snímku BLIND FLIGHT, díky němuž si připsal na své konto tři nominace na filmová ocenění. Z předávání cen BAFTA Scotland a British Intenpendent Film Awards odešel s prázdnou, dočkal se až na filmovém festivalu Tribeca, odkud si odnesl ocenění za nejlepší herecký výkon. Za zmínku ještě stojí role Sira Artura Conana Doylea ve snímku HLEDÁNÍ ZEMĚ NEZEMĚ. V současnosti Ian Hart účinkuje v seriálu DIRT. V tomto seriálu se objevil ve všech dosud uvedených dílech, v nichž ztvárnil schizofrenického fotografa Dona Conkeye. Zároveň nyní pracuje na filmu MORRIS: A LIFE WITH BELLS ON a na snímku WITHIN THE WHIRLWIND.

Jiří "freddy" Svoboda

Herecká filmografie

Filmy

2017 Johnno's dead - vyp.
Modern Life Is Rubbish
Na konci světa
uk18
2016 Dusty and Me
Native
2015 Dough
Urban Hymn
2012 Hard Boiled Sweets
2011 The Man who Crossed Hitler (TV film)
2010 Watching
When Harvey Met Bob (TV film)
2009 Boy Called Dad, A
Morris: A Life with Bells On
2008 Still Waters Burn
Within the Whirlwind
2007 Both
Girl and a Gun, A
Intervention
2005 I slova zabíjí
Návrat pana Ripleyho
Panenská královna (TV film)
Snídaně na Plutu
Tristram Shandy
2004 Hledání Země Nezemě
Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (TV film)
Strings
2003 Eroica (TV film)
Let naslepo
Lví doupě
Nestoudník
2002 Dad's Dead (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
Zabij mě něžně
2001 Harry Potter a Kámen mudrců
Sinatra
2000 Aberdeen
Best
Bring Me Your Love
Jedna za druhou
Liam
Vášnivá salsa
Zeměpisná délka (TV film)
1999 Bait
Hranice lásky
Letošní láska
Odpíchnout se
V zemi divů
1998 B. Monkey
Frogs for Snakes
Gang
Nepřítel státu
1997 Malý řezník
Mojo
Robinson Crusoe
1996 Gold in the Streets
Hollow Reed
Michael Collins
Still Waters Burn
1995 Angličan, který vylezl na kopec (a slezl z hory)
Clockwork Mice
Loved Up (TV film)
Nothing Personal
Země a svoboda
1994 Backbeat
1991 The Hours and Times
1988 Zip, The
1985 No Surrender
1984 Exercise, The (TV film)

TV seriály

2018 Hang Ups (TV seriál)
The Terror (TV seriál)
Gore (S01E02)
Go for Broke (S01E01)
2017 The Last Kingdom (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (7)
2016 The Secret Agent (TV seriál)
Vinyl (TV seriál)
Pilot (E01)
2015 The Last Kingdom (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (8)
2014 Klondike (TV seriál)
The Driver (TV seriál)
The Bridge (TV seriál)
Jubilex (S02E13)
Quetzalcoatl (S02E12)
Beholder (S02E11)
další epizody (7)
Impérium - Mafie v Atlantic City (TV seriál)
Eldorádo (S05E08)
Kolik? (S05E04)
Dobrý posluchač (S05E02)
další epizody (4)
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
The Asset (S01E03)
Batesův motel (TV seriál)
Chlapec a jeho pes (S01E08)
Věř mi... (S01E04)
Darebák (TV seriál)
My Mad Fat Diary (TV seriál)
Rogue Files: Reparation (TV seriál)
Playhouse uvádí (TV seriál)
Představ si (S02E02)
2011 Luck (TV seriál)
Two Prized Colts Go Head-to-Head (E09)
Ace Counters Smythe's Move with His Own (E08)
Ace and Claire Tour a Horse Farm (E07)
další epizody (9)
2010 Five Daughters (TV seriál)
2009 Father & Son (TV seriál)
Jak běží život (TV seriál)
2007 Dirt (TV seriál)
1983 One Summer (TV seriál)

Dokumentární

2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
1997 Venice Report (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace