foto

Shaun Toub

  • nar. 1963
    Teherán, Írán
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vysoký charismatický herec s výrazným vzezřením přišel na svět v roce 1963 v íránském Tehránu. Vyrůstal ovšem v anglickém Manchesteru. Ve čtrnácti letech se přestěhoval do Švýcarska, odkud se po dvou letech vrátil do Anglie, aby dokončil střední školu.

Později odešel studovat do USA a zde se také začal věnovat svému dlouholetému snu – herectví. Začínal hostováním v televizních seriálech (např. JAG, ŽENATÝ SE ZÁVAZKY, RODINA SOPRÁNŮ,…) Od začátku 90. let se objevoval i ve filmech, většinou v malých rolích, kde mohl uplatnit svůj exotický zjev.

Mihnul se třeba jako strážce ve druhém díle ŽHAVÝCH VÝSTŘELŮ, záporák Max v akčním thrilleru Johna Woo OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP, nebo arabský terorista v BOEING 747 V OHROŽENÍ. Větších příležitostí se dočkal až v novém tisíciletí. Průlomová pro něj byla úloha Farhada v oscarovém dramatu CRASH z roku 2004. Od té doby si získal v Hollywoodu zasloužený respekt a v poslední době jej režiséři obsazují stále častěji.

Další zapamatovatelné postavy ztělesnil v na Oscara nominovaném dramatu LOVEC DRAKŮ (Rahim Khan) a ve sci-fi blockbusteru IRON MAN (Yinsen). V letošním roce se představil v novém vysokorozpočtovém projektu M. Nighta Shyamalana POSLEDNÍ VLÁDCE VĚTRU. Do budoucna ho jistě čeká ještě řada zajímavých rolí.

Shaun je velmi hrdý na svůj perský původ. Aktivně podporuje Perskou menšinu žijící na území USA a zapojuje se do charitativních činností.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2016 Týpci a zbraně
2015 Papa
2014 Šofér
2013 Iron Man 3
2011 Podraz
2010 Poslední vládce větru
2008 Iron Man
2007 Lovec draků
Soukromá válka pana Wilsona
2006 Po stopách 11. září (TV film)
Příběh zrození
2004 Crash
Země hojnosti
2003 Underground
2002 Maryam
Živě z Bagdádu (TV film)
1999 D.R.E.A.M. Team (TV film)
Stigmata
1997 Cesta do ráje (TV film)
Oceloví žraloci
Tanec na vlnách
1996 Boeing 747 v ohrožení
Operace: Zlomený šíp
Suddenly (TV film)
1995 Mizerové
OP Center (TV film)
1993 Zoufalá (TV film)
Žhavé výstřely 2
1991 Before the Storm (TV film)
1990 Columbo: Na programu vražda (TV film)
1989 Dark Holiday (TV film)
1988 Glitz (TV film)
Out of Time (TV film)

TV seriály

2016 Grimm (TV seriál)
Začátek konce 2/2 (S05E22)
Začátek konce 1/2 (S05E21)
Zlá noc (S05E20)
další epizody (4)
2015 Černá listina (TV seriál)
Ruslan Denisov (No. 67) (S02E11)
2013 Ve jménu vlasti (TV seriál)
Hvězda (S03E12)
Velké zvíře v Teheránu (S03E11)
Dobrou noc (S03E10)
další epizody (6)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Hlavní je hlava (S04E03)
Luck (TV seriál)
2008 Mentalista (TV seriál)
2007 Ztraceni (TV seriál)
Zadejte 77 (S03E11)
2006 Smith (TV seriál)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
2002 She Spies (TV seriál)
2001 Lovci netvorů (TV seriál)
Strážkyně zákona (TV seriál)
V tajných službách (TV seriál)
2000 Cover Me: Based on the True Life of an FBI Family (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Policejní okrsek (TV seriál)
Syn pláže (TV seriál)
1999 Dobro proti zlu (TV seriál)
Rodina Sopránů (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
Profesionálové z CI5 (TV seriál)
1997 Komando (TV seriál)
Návštěvník (TV seriál)
Třeba mě sežer (TV seriál)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Modrý Pacifik (TV seriál)
Předčasné vydání (TV seriál)
1995 Cesta do neznáma (TV seriál)
Cybill (TV seriál)
JAG (TV seriál)
1994 Ellen (TV seriál)
Stíny nad Waikiki (TV seriál)
1993 Cafe Americain (TV seriál)
Living Single (TV seriál)
Superman (TV seriál)
Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Lidé z oddělení vražd (TV seriál)
1991 Sisters (TV seriál)
The Company II: Oběti (TV seriál)
1990 Oheň Gabrielův (TV seriál)
1989 Dragnet (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
1988 In the Heat of the Night (TV seriál)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
1986 Matlock (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)

Dokumentární

2015 Jednota

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace