Reklama

Reklama

František Jílek

František Jílek

nar. 23.08.1976 (47 let)
Praha, Československo

Biografie

Herec, dabér, režisér a překladatel František Jílek, dle rodného a křestního listu celým jménem Franz Gilles von Jilek, má kořeny ve šlechtické rodině. Jeho rodokmen sahá až k českým králům a příbuzný August von Jilek byl osobním lékařem arcivévody Maxmiliána Habsburského, pozdějšího mexického císaře. Absolvoval gymnázium a následně studoval na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, dále mimořádně studoval DAMU – Katedra autorské tvorby a pedagogiky, činoherního divadla a produkce a FAMU – Katedra střihové skladby.

V letech 2007–2009 působil jako herec v Divadle Skelet Pavla Trávníčka, kde hrál spolu s ním a pod jeho režijním vedením ve „Vysoké hře“ – role komisaře, ve „Vražedném dědictví“ – role kněze a ve „Vraždě sexem“ – role milionáře Billa a porodníka Sebastiana. Jeho hereckými kolegy zde byli spolu s Pavlem Trávníčkem také Bohumil Švarc st., Václav Mareš, Kateřina Kornová, Petra Jindrová, Lucie Trnková a další. V dalších letech příležitostně hostoval jako herec i režisér v dalších pražských divadlech, například v Branickém divadle, Divadle ABC a dalších.

Úspěšně působí v dabingu jako dabér, režisér a překladatel. Daboval herce Jima Thorburna v kanadském seriálu Střední škola Degrassi a herce Woodyho Jeffreyse v americkém seriálu Hodina duchů. Ve švýcarském filmu Malý horal daboval Reného Schnoze a v americkém filmu Dokonalý voják daboval Ryana Homchicka. Režíroval reklamy pro rozhlas s předním českým dabérem Miroslavem Moravcem a hlasový rozcestník pro vydavatelství Economia a.s. s hercem a dabérem Zdeňkem Maryškou. Přeložil pro dabingová studia například seriály Senzace 20. století, Depozity Třetí říše, Vládci much, Střední škola Degrassi, Dekerovy dezerty, filmy Komisař Blonďák, Klonování, Cesta k nesmrtelnosti a jiné.

Ve filmu a reklamách je herecky obsazován často do rolí důstojníků, šlechticů a gentlemanů z vyšší společnosti. Po předcích má české a německé občanství a příležitostně hraje v německých filmech, seriálech a reklamách. Od roku 2008 je členem Herecké asociace. Jeho úspěšným režijním debutem je mysteriózní, historický a životopisný film Casanova Director´s Cut (2017) s hercem Národního divadla Františkem Němcem v hlavní roli.

Franz Gilles "Franz_Gilles" von Jilek

Herec

Filmy
2019

Nabarvené ptáče

2018

Rašín (TV film)

2008

Rudý baron

Seriály
2020

Poldové a nemluvně

 

Tři králové (E13)

2017

Charité

 

Dáma a Král

2005

Ordinace v růžové zahradě

Dokumentární
2020

11 barev ptáčete

Krátkometrážní
2017

Casanova Director's Cut

Režisér

Krátkometrážní
2017

Casanova Director's Cut

Scenárista

Krátkometrážní
2017

Casanova Director's Cut

Producent

Krátkometrážní
2017

Casanova Director's Cut

Střihač

Krátkometrážní
2017

Casanova Director's Cut

Reklama

Reklama