foto

Jan Masaryk

  • nar. 14.9.1886
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 10.3.1948 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Masaryk nebo také Jan Garrigue Masaryk syn našeho prvního Československého prezidenta T.G.Masaryka a jeden z nejvýznamějších diplomatů první poloviny 20.stol. Také byl mimo jiné velvyslancem v Londýně (1925–1938), ministrem zahraničí Benešovy exilové vlády a nakonec taktéž ministrem zahraničí ve vládě Klementa Gottwalda. V únoru 1948 odmítl odstoupit s ostatními demokratickými ministry.

Jan Masaryk se narodil 14. září 1886 Královské Vinohrady v době Rakouska Uherska a zemřel 10. března 1948 Praha-Hradčany. Studoval v Praze na Akademickém gymnáziu ale také studoval v USA... po návratu ze studií nastoupil na vojenskou službu do rakousko-uherské armády za 1.světové valky. V armadě se dostal až na dustojníka a byl vyznamenán medailí za statečnost.

Po válce se stal československým diplomatem a posléze osobním tajemníkem Eduarda Beneše. V roce 1925 se stal vyslancem v Londýně. V září 1938 po okupaci Sudet z této funkce rezignoval a zůstal v Londýně. V roce 1940 se stal ministrem zahraničí Benešovy exilové vlády.

O Janu Masarykovi by se mohlo napsat ještě hodně byl to významný státník, syn našeho prvního prezidenta a skvělý diplomat, nestraníkm, humanista a především vždy srdcem demokrat i za těškých času naší historie. Asi všem ale ze škol uvízlo jeho záhadné a dodnes nevysvětlené umrtí, kdy ho 10.3.1948 našli ležet pod okny Černínského paláce.

Jan Masaryk nám také zanechal pár dobových svědectví zachycených ve dvou významných dokumentech Mnichov 1938 (Unikátní dokument z roku 1968 - se svědectvím Jana Masaryka a Prokopa Drtiny.) a Studená válka (Americký dokumentární serial) a především v jednom hraném filmu Karla Lamače který v době svého exilu natočil ŠVEJK BOURÁ NĚMECKO do kterého přidal právě svědectví Jana Masaryka jako uvodní slovo.

Jakub Adam "J.A.K." Kunický

Herecká filmografie

Filmy

1943 Švejk bourá Německo

Dokumentární

2007 Vzpomínka na Jarmilu Novotnou (TV film) - a.z.
2003 Hudební toulky s Ladislavem Smoljakem (TV seriál) - a.z.
2001 České pěvkyně v Americe (TV film) - a.z.
1998 Jan Masaryk (TV film)
Studená válka (TV seriál)
1968 Mnichov 1938

TV pořady

1999 Haló, hudba (TV pořad) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace