Reklama

Reklama

Geraldine Page

Geraldine Page

nar. 22.11.1924
Kirksville, Missouri, USA

zem. 13.06.1987 (62 let)
New York, New York, USA

Biografie (1)

Jedna z nejvýznamnějších amerických divadelních, ale i filmových hereček Geraldine Page, rodným jménem Geraldine Sue Page, se narodila 22. listopadu 1924 v Kirksville, stát Missouri. Herectví vystudovala na „Goodman Theatre Dramatic School“ v Chicagu, ale už v sedmnácti letech se objevila na jevišti. Systematičnost herectví důkladně trénovala pod dohledem Lee Strasberga. Uznání kritiky jí přineslo účinkování ve hře Tennessee Williamse Sladký pták mládí. Za svůj… (více)

Zajímavosti (6)

Zlá krev (2017)

  • Seriál se snaží vyvolat dojem komplotu a podpásového jednání Joan Crawford jako náhradnice za vítězku. Ve skutečnosti tato pravidla schvaluje Akademie a sama Bette Davis věděla, že Joan oslovila Anne Bancroft a Geraldine Page a může za ně cenu převzít. V dřívějších dobách byl tento postup běžný, pokud se nominovaná hvězda nemohla zúčastnit udílení, např. Raquel Welch za Goldie Hawn v r. 1970, Martin Scorsese za Ellen Burstyn v r. 1975 nebo Angela Lansbury za Peggy Ashcroft v r. 1985. Jedinou spornou věcí tak zůstává, nakolik bylo rozhodnutí členů Akademie o vítězce ovlivněno lobováním Joan a Heddy Hopper. Také tvrzení seriálové Bette (Susan Sarandon) o tom, že si Joan (Jessica Lange) Oscara nechala, je mylné. Měsíc po oscarovém ceremoniálu osobně předala Joan Crawford cenu Anne Bancroft přímo na Broadwayi po představení divadelní hry „Matka Kuráž a její děti“, kvůli které chyběla na předávání. (kenny.h)

Interiéry (1978)

  • Diane Keaton se v roli Renaty necítila a měla pocit, že se na ni nehodí. Později prohlásila, že jedině možnost pracovat s Geraldine Page (Eve) a Maureen Stapleton (Pearl) ji donutila zůstat. Fascinovaně sledovala Geraldine, která mezi záběry zašívala manželovo staré prádlo a během okamžiku byla schopna zahrát emotivní scény. (kenny.h)

Galerie (36)

Reklama

Herečka

Host

Ovládací panel

Fanklub

(1)

Reklama

Reklama