foto

Václav Zahradník

  • nar. 29.1.1942
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 28.6.2001 (59 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Václav Zahradník jako dlouholetý dirigent Orchestru Československé televize patřil k dobře známým tvářím obrazovky, důležitá je ale i jeho skladatelská tvorba pro film, prosadil se i jako autor písní populární hudby, z těch nejslavnějších připomeňme Sladké mámení v interpretaci Heleny Vondráčkové. Zahradník se narodil v Praze, ale vyrůstal v západočeském Nepomuku, od pěti leti hrál na klavír (hudební geny v rodině reprezentoval především jeho strýc Jaroslav Zahradník, který byl varhaníkem a ředitelem hudební školy v Litoměřicích). Za studií na Střední průmyslové škole stavební v Plzni byl Václav Zahradník klavíristou studentské swingové kapely.

Vystudovanému oboru se nakonec nevěnoval a soustředil se na hudbu, přesídlil do Prahy a na Státní konzervatoři vystudoval obor dirigování, skladbu a klavír (studium dokončil v roce 1968). Mezitím hrál na klavír v různých tanečních souborech a v letech 1964-1965 byl dirigentem orchestru Divadla Jiřího Wolkera. Po absolutoriu na konzervatoři byl členem experimentálního hudebního tělesa QUAX, zároveň měl koncem šedesátých let výrazný autorský podíl na tvorbě beatové skupiny Rebels, v níž začínal Jiří Korn (LP deska Šípková Růženka). Ze skladatelské tvorby Václava Zahradníka připomeňme dodnes známé hity jako Bludička Julie (Hana Zagorová) nebo Strejček Jonatán (skupina Olympic). Ve spolupráci s Hanou Zagorovou, Viktorem Sodomou a Jiřím Štědroněm stál v roce 1970 u zrodu zajímavého studiového projektu Boublík. Mezitím prezentoval i své jazzové aspirace, především nahrávkou desky Jazz Goes to Beat (1969), uvedenou pak na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze.

Počátkem sedmdesátých let působil Václav Zahradník jako dirigent a skladatel v pražském divadle Rokoko (1971-1973), nejdůležitější v jeho dráze je letité působení na postu šéfdirigenta Orchestru Československé televize (1973-1990). Jako skladatel a aranžér se podílel na vzniku řady zábavných pořadů (za všechny připomeňme populární cykly jako TELEVARIETÉ nebo MOŽNÁ PŘIJDE I KOUZELNÍK). Jako hudební aranžér je podepsán i pod filmovým muzikálem NOC NA KARLŠTEJNĚ (1973), v té době své aktivity rozšířil o skládání pro televizní inscenace a filmy. Skladatelský podíl dodal například k večerníčku RÁKOSNÍČEK A HVĚZDY (1976) nebo k dodnes populárním komediím JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU (1977) a JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY (1978). Jeho práce pro film nebyla sice tak početná jako aktivity v televizi, v této oblasti ale dosáhl vrcholu výraznou hudební složkou k rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT (1983) s již zmíněným hitem Sladké mámení.

V průběhu 70. a 80. let Václav Zahradník pohostinsky dirigoval i v zahraničí, především ve východním bloku, například v Berlíně, několikrát vedl také orchestr na mezinárodním hudebním festivalu v polských Sopotech. Jeho široké aktivity v oblasti hudby mu v roce 1986 vynesly titul Zasloužilého umělce. V roce 1990 zanikl Orchestr Československé televize a Zahradník se navíc kvůli vážné nemoci musel vzdát aktivního dirigování, jako skladatel a aranžér ale v dalších letech pracoval pro několik významných hudebních těles (Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu). Jeho poslední prací pro televizi bylo autorství hudby k pohádce RUMPLCIMPRCAMPR (1997).

Václav Zahradník zemřel v Praze 28. června 2001 ve věku 59 let. Hudbě se věnují i oba jeho synové, Jakub Zahradník a Václav Zahradník mladší.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

2000 Zvonící meče (TV film)
1999 Dámě kord nesluší? (TV film)
Ošklivá princezna (TV film)
1998 Hejkalka (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Králův šašek (TV film)
Rumplcimprcampr (TV film)
1987 Srdíčko (TV film)
1985 Pohádky pod sněhem
1984 Zaspala nevěsta (TV film)
1983 Vzpurní svědkové (TV film)
1982 S tebou mě baví svět
1981 Otýliina záhada (TV film)
Po rozvodu (TV film)
Rána pod pás (TV film)
1980 Konzerva
Kotva u přívozu (TV film)
1979 Na dvoře vévodském (TV film)
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Herecká dráha (TV film)
Jak dostat tatínka do polepšovny (TV film)
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
1977 Dům na konci města (TV film)
Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Ráno budeme moudřejší (TV film)
1976 U hrnčíře
Všetci tí čestní muži (TV film)
1975 Otevři oči (TV film)
1973 Dráťáci
Na špagátě

TV seriály

1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1983 Rákosníček a jeho rybník (TV seriál)
Rákosníček a povětří (TV seriál)
1980 Brundibáři (TV seriál)
1975 Rákosníček a hvězdy (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1973 Hroch

TV pořady

1986 Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1980 Haló, tady Orchestr a balet ČST (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace