foto

McLean Stevenson

  • nar. 14.11.1927
    Normal, Illinois, USA
  • zem. 15.2.1996 (68 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

McLean Stevenson se narodil 14. listopadu 1927 v americkém městě Normal ve státě Illinois jako Edgar McLean Stevenson do rodiny kardiologa Edgara McLeana Stevensona a jeho ženy Lottie Bell McLean. Jeho sestrou byla herečka Ann Whitneyová, pradědečkem viceprezident USA za prezidenta Grovera Clevelanda (1893 – 1897) Adlai Ewing Stevenson (1835 – 1914) a bratrancem demokratický kandidát na úřad prezidenta USA v letech 1952 a 1956 Adlai Ewing Stevenson (1900 – 1965).

McLean Stevenson byl známý i pod svou přezdívkou Mac a sám se účastnil jako tiskový mluvčí i prezidentské kampaně svého bratrance. Vystudoval Lake Forest Academy a sloužil u námořnictva. Poté získal bakalářský titul divadelní vědy na Northwestern University. Po vystudování se živil v rádiové stanici, jako televizní klaun v Dallasu, jako asistent a nebo prodavač zdravotnických potřeb a pojištění. S pomocí svého bratrance se Stevenson rozhodl věnovat plně herecké kariéře.

Získal stipendium na American Musical and Dramatic Academy a začal vystupoval v nočních klubech a kabaretech v New Yorku, v televizních reklamách, během léta hrál v divadle a na Broadway (objevil se např. ve hrách a dílech „Upstairs and the Downstairs“, „The Music Man“, „Bye Bye Birdie“, „I’ll Always Remember Miss What’s her Name“). Profesionalizoval se roku 1962.

Následně se začal živit jako scenárista a autor komických skečů a příležitostný herec v televizních projektech THAT WAS THE WEEK THAT WAS, THE SUMMER SMOTHERS BROTHERS COMEDY SHOW, THE GLEN CAMPBELL GOODTIME HOUR či TIM CONWAY COMEDY HOUR.

V této době se začal pravidelně objevovat jako host a herec v televizních filmech (MY WIVES JANE, MR. AND MRS. BO JO JONES, THIS WEEK IN NEMTIM, SHIRTS / SKINS atd.), seriálech a programech (např. THAT GIRL, THE DORIS DAY SHOW, LOVE, AMERICAN STYLE, THE BOLD ONES: THE NEW DOCTORS, INSIGHT, BAFFLE, THE SONNY COMEDY REVUE).

Celosvětovou popularitu a vrchol jeho kariéry mu zajistil televizní seriál M*A*S*H. Ačkoliv se původně ucházel o hlavní roli Hawkeye Pierce (Alan Alda), získal roli velitele tábora, popletený plukovník MUDr. Henry Braymore Blake, kterého hrál v prvních třech sezónách (1972 – 1975). Sám pro seriál napsal námět u epizody THE ARMY – NAVY GAME / ARMÁDA VERSUS NÁMOŘNICTVO (1973) a scénář epizody THE TRIAL OF HENRY BLAKE / SOUD HENRYHO BLAKEA (1973).

Po odchodu ze seriálu se chtěl věnovat televizním projektům, kde by hrál hlavní roli. Jeho sláva však začala uvadat a jeho seriály u diváků propadly (THE MCLEAN STEVENSON SHOW, IN THE BEGINNING, DIFF’RENT STROKES, HELLO, LARRY, CONDO nebo DIRTY DANCING).

McLean Stevenson se objevil pouze třikrát na filmovém plátně ve snímcích THE CHRISTIAN LICORICE STORE (Smallwood), WIN, PLACE OR STEAL (pan Hammond) a THE CAT FROM OUTER SPACE (Link).

V 70. a 80. letech ojediněle vystupoval jako host v dalších seriálech (př. THE CAROL BURNETT SHOW, HOTEL, THE LOVE BOAT, TALL TALES & LEGENDS, THE GOLDEN GIRLS, MATHNET, SQUARE ONE TV, TALES OF THE CITY) a filmech (THE ASTRONAUTS i CLASS CRUISE). O to více účinkoval v různých televizních zábavných pořadech (třeba DINAH!, THE HOLLYWOOD SQUARES, PASSWORD PLUS, MATCH GAME, THE TONIGHT SHOW a též SUPER PASSWORD).

Příležitostně vystupoval též v dokumentech, hostoval v divadle, věnoval se charitativní činnosti (i jako mluvčí několika organizací). Za postavu plukovníka Blakea ze seriálu M*A*S*H získal Zlatý glóbus (1974) a za léta 1973 – 1975 taky čtyři nominace na Cenu EMMY (třikrát za herecký výkon a jednou za scénář). V letech 1949 – 1979 byl ženatý s Carrie Williamson a měl s ní syna, herce Jeff MacGregora (*1957). Po rozvodu se oženil za Ginny Fosdick (1980 – 1996) a měl s ní dceru Lindsey.

Ke konci života se potýkal s vážnou nemocí. McLean Stevenson zemřel na infarkt 15. února 1996 v americkém městě Los Angeles v Kalifornii ve věku nedožitých šedesáti devíti let. Den po jeho úmrtí zesnul i herec Roger Bowen (1932 – 1996), který hrál také plukovníka Blakea ve filmu MASH (1970) Roberta Altmana.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1989 Školní plavba (TV film)
1981 Way They Were, The (TV film)
1978 Kocour z vesmíru
1975 Win, Place or Steal
1973 Shirts/Skins (TV film)
1971 Christian Licorice Store, The
Mr. and Mrs. Bo Jo Jones (TV film)

TV seriály

1993 Tales of the City (TV seriál)
1988 Hříšný tanec (TV seriál)
1987 The Golden Girls (TV seriál)
Brotherly Love (S03E08)
1983 Condo (TV seriál)
1979 Hello, Larry (TV seriál)
1978 In the Beginning (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál) - a.z.
Naše nejlepší okamžiky 2 (S07E05) - a.z.
Naše nejlepší okamžiky 1 (S07E04) - a.z.
1976 McLean Stevenson Show, The (TV seriál)
1975 M*A*S*H (TV seriál)
Abyssinia, Henry (S03E24)
Bílé zlato (S03E23)
Výplata (S03E22)
další epizody (10)
1974 M*A*S*H (TV seriál)
Vojín Charles Jehně (S03E14)
Zlí psi a servismani (S03E13)
Všední den (S03E12)
další epizody (21)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
Pouze pro důstojníky (S02E15)
Žhavé rty a prázdná náruč (S02E14)
Dostaňte mě odtud (S02E13)
další epizody (26)
1972 M*A*S*H (TV seriál)
Edwina (S01E13)
Drahý otče (S01E12)
Bakteriologická válka (S01E11)
další epizody (13)
1968 The Doris Day Show (TV seriál)

Dokumentární

1991 Memories of M*A*S*H (TV film)

Spisovatelská filmografie

TV seriály

1972 M*A*S*H (TV seriál) - kniha

Scenáristická filmografie

TV seriály

1973 M*A*S*H (TV seriál)
Soud Henryho Blakea (S02E08)

Host

TV pořady

1984 Super Password (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1978 Battle of the Network Stars V (TV pořad)
1976 Donny and Marie (TV pořad)
1975 Match Game PM (TV pořad)
1973 Match Game 73 (TV pořad)
The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1970 Tim Conway Comedy Hour, The (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace