foto

William Christopher

  • nar. 20.10.1932
    Evanston, Illinois, USA
  • zem. 31.12.2016 (84 let)
    Pasadena, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Christopher se narodil v americkém městě Evanston ve státě Illinois, vyrůstal ale na severním předměstí Chicaga. V městečku Winnetka navštěvoval New Trier High School. V rodině věřili, že jejich předkem je stříbrotepec, rytec a průmyslník Paul Revere (1734 – 1818).

Nakonec roku 1954 získal na Wesleyanské univerzitě v connecticutském Middletownu bakalářský titul ve studijním oboru drama, zaměřené na řeckou literaturu (díky tomu uměl homérskou, klasickou řečtinu, moderní řečtinu a latinu). Za studií se věnoval šermu, fotbalu a byl členem pěveckého souboru Glee club a spolku Sigma Chi. Začínal jako podobní obchodník. Nakonec se však započal zabývat hereckou profesí, ve které se nakonec zprofesionalizoval.

Po přestěhování do New Yorku se začal objevovat na malých regionálních scénách a produkcí. Načež se jako člen divadla Off – Broadway představil ve hře „The Hostage“ („Rukojmí“) a později na Broadwayi debutoval ve hře „Beyond the Fringe“ („Za okrajem“).

Rozhodl se New York opustit a s rodinou se vydal se do Kalifornie, aby zkusil štěstí v televizi. Jako host se objevil v epizodách seriálů 12 O’clock High, Hank, The Patty Duke Show, The Andy Griffith Show, Death Valley Days, Hogan's Heroes, That Girl, The Virginian, Alias Smith and Jones, Insight, Nichols a další.

Z tohoto období byla nejvýraznější jeho účast na komediálním válečném seriálu Gomer Pyle, USMC, kde se postupně během let 1965 – 1968 převtělil v šestnácti epizodách do několika postav. Začátkem 70. let však v televizi získal v konkurzu životní roli. Po herci George Morganovi z pilotní epizody převzal ve třetí epizodě amerického protiválečného seriálu M*A*S*H (1972 – 1983) epizodní postavu kněze, poručíka (později kapitána) Johna Francise Patricka Mulcahyho.

V roce 1975 podepsal stálou smlouvu, zařadil se mezi základní hereckou sestavu a začal účinkovat v každé epizodě. V seriálu zůstal i během onemocnění žloutenkou v páté sezóně (1976 – 1977), kdy byl osm měsíců upoután na lůžko. Zajímavostí je, že v seriálu hrál katolického kněze, ačkoliv se s manželkou hlásil k metodistům.

S kolegy ze seriálu Harry Morganem a Jamie Farrem přešel ve stejné roli i do volného seriálového pokračování After MASH / M*A*S*H – Co bylo potom (1983 – 1985), jenž se již neodehrával během Korejské války, ale ve Spojených státech.

Po angažmá v seriálu M*A*S*H se William Christopher objevil jako host v dalších seriálech Columbo, Movin' on Lucas Tanner, Karen, Good Times, The Love Boat, To je vražda, napsala, CBS Summer Playhouse, The Little Troll Prince, The New WKRP in Cincinnati, Superman, Jsem do tebe blázen, Diagnóza vražda, Knight Rider tým či Tak jde čas.

Dvakrát jej angažovali do televizních filmů For the Love of It (1980), The Little Troll Prince (1987), během let 1984 – 1988 mluvil v šesti epizodách animovaného seriálu Šmoulové (1981 – 1990).

Příležitostně se objevil i v klasických hraných filmech jako internista (Štístko), lékař (The Perils of Pauline), vojín Schultz (The Private Navy of Sgt. O'Farrell), hotelový manažer (The Shakiest Gun in the West), Zip – Cloud (With Six You Get Eggroll), pokladník (Hearts of the West) a kněz (Anděl strážný).

Vystoupil i v televizních pořadech. V polovině 90. let s Jamie Farrem absolvoval turné po Spojených státech s hrou „The Odd Couple“ („Podivný pár“) Neila Simona, další turné podnikl v letech 2008 – 2009 se souborem The Church Basement Ladies.

Od roku 1957 byl ženatý s Barbarou O’Connorovou, která se s manželem objevila a zazpívala i v jedné epizodě seriálu M*A*S*H. Spolu měli syny Johna a Neda Christopherovi. Syn Ned byl autistou a manželé se proto angažovali v Národní autistické společnosti a napsali knihu „Mixed Blessings“ / „Smíšené požehnání“ (1985). William Christopher zemřel po těžké nemoci 31. prosince 2016 ve věku čtyřiaosmdesáti let. Skonal přesně na den rok po hereckém kolegovi se seriálu M*A*S*H Wayne Rogersovi.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1994 Anděl strážný
1980 Neberte Rusům tajné dokumenty (TV film)
1975 Hearts of the West
1968 Kde vzít za války pivo
The Shakiest Gun in the West
With Six You Get Eggroll
1966 Štístko

TV seriály

1998 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Bolení v krku (S07E02)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Superman (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 M*A*S*H - Co bylo potom (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Nashledanou, sbohem a amen (S11E16)
Jak jde čas (S11E15)
Dávej a ber (S11E14)
další epizody (7)
1982 M*A*S*H (TV seriál)
Běh pro peníze (S11E09)
Střízlivý Měsíc (S11E08)
Pochybnosti (S11E07)
další epizody (20)
1981 Šmoulové (TV seriál)
M*A*S*H (TV seriál)
Smrtí nic nekončí (S10E11)
To byl den po Vánocích (S10E10)
Krátký proces 2 (S10E09)
další epizody (25)
1980 M*A*S*H (TV seriál)
Válka pro všechny sezóny (S09E06)
Smrt na prázdninách (S09E05)
Den otců (S09E04)
další epizody (16)
1979 M*A*S*H (TV seriál)
Ano, to je naše dítě (S08E15)
Hvězdy a pruhy (S08E14)
Bitva o kapitána (S08E13)
další epizody (26)
1978 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá Sestro (S07E15)
Oko za oko, zub za zub (S07E14)
Bez plynu (S07E13)
další epizody (25)
1977 M*A*S*H (TV seriál)
Kupec Korejský (S06E15)
Kamarádi ve zbrani (2) (S06E14)
Kamarádi ve zbrani (1) (S06E13)
další epizody (24)
1976 M*A*S*H (TV seriál)
Hawkeyho noční můra (S05E14)
Vymítání (S05E13)
Plukovníkův kůň (S05E12)
další epizody (16)
1975 M*A*S*H (TV seriál)
Drahá mami (S04E17)
Cena tomatového džusu (S04E16)
Znovu volání pošty (S04E15)
další epizody (22)
1974 M*A*S*H (TV seriál)
Nad sestru není (S03E10)
Alkoholici (S03E09)
Život s Otcem (S03E08)
další epizody (13)
Columbo (TV seriál)
Dobrá pověst nadevše (S03E06)
1973 M*A*S*H (TV seriál)
Drž se, Hawkeye (S02E11)
Drahý otče... tři (S02E09)
M.D.O. - Místní domorodá osoba (S02E07)
další epizody (13)
1972 M*A*S*H (TV seriál)
Drahý otče (S01E12)
Nenávidím tajemství (S01E10)
Henry, prosím, vraťse domu (S01E09)
další epizody (5)
1964 Gomer Pyle, U.S.M.C. (TV seriál)

Dokumentární

2002 M*A*S*H: 30th Anniversary Reunion (TV film)
1991 Memories of M*A*S*H (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace