foto

František Švihlík

  • nar. 23.8.1941 (75 let)
    Horní Měcholupy, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec František Švihlík pochází z Horních Měcholup, které v době jeho narození byly samostatnou obcí, dnes jsou součástí Prahy. Je vyučeným elektromechanikem, v tomto oboru také pracoval, ale zároveň se věnoval divadlu, dva roky například věnoval amatérské tvorbě divadla Máj v Praze na Vinohradech. Jeho zkušenosti s herectvím vedly k pokusům o studium na DAMU v Praze a JAMU v Brně, neuspěl ale u přijímacího řízení.

První profesionální zkušenosti získal Švihlík v Krušnohorském loutkovém divadle v Teplicích, kde strávil sezónu 1962-1963, následně byl angažován v Krajské loutkové scéně v Liberci (1963-1965). V následujících letech prošel Švihlík řadou oblastních scén, kde jako činoherec setrval v poměrně krátkých angažmá. Svou pouť zahájil v Severomoravském divadle v Šumperku, dále hrál například v Západočeském divadle v Chebu nebo v Horáckém divadle v Jihlavě, jeho dalšími působišti bylo Ústí nad Labem, Český Těšín nebo Pardubice, nakonec se účinkováním v Městském oblastním divadle v Kladně přiblížil Praze. Z Kladna se pak po více než čtvrstoletí vrátil do Prahy a v roce 1987 získal angažmá v Městských divadlech pražských, kde setrval až do odchodu do penze.

Filmografie Františka Švihlíka je poměrně chudá, což logicky vyplývá z jeho dlouholetého působení mimo Prahu. Jeho debutem na stříbrném plátně byla postava strážného Půlnočního království v pohádce JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (1977). V osmdesátých letech pak dostal menší příležitosti od významných filmových tvůrců Jiřího Svobody a Víta Olmera, v postavách sebevědomých mužů s pokřiveným morálním profilem se objevil ve filmech ANTONYHO ŠANCE (1986) a BONY A KLID (1987).

Již od sedmdesátých let pracoval Švihlík příležitostně také pro televizi, z jeho tvorby pro toto médium mají širší zastoupení především seriály (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; DETEKTIV MARTIN TOMSA, 1996). Do širšího diváckého povědomí vstoupil až s postavou policejního fotografa Němce v oblíbeném seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (2000, 2003, 2007). Na tomto seriálu se Švihlík nepodílel jen jako herec, ale byl také pomocným režisérem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2014 Bony a klid 2
2005 Jasnovidec (TV film)
2001 Nikdo neměl diabetes (TV film)
1997 Báječná léta pod psa
1995 Venušina delta
1993 Hora jménem Andělská (TV film)
1991 Smutek sluší Elektře (divadelní záznam)
1990 Popel a hvězdy (TV film)
Zbabělec (TV film)
1989 Blázni a děvčátka
Cesty ze slepých map (TV film)
Člověk proti zkáze
Dynamit
Muž v soli (TV film)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Sáňkování není povoleno (TV film)
Uzavřený okruh
1988 Anděl svádí ďábla
1987 Bony a klid
Drátenická pohádka (TV film)
1986 Antonyho šance
Bar Nevada (TV film)
Chalani (TV film)
Papilio
1983 Oči plné snehu (TV film)
Záchvěv strachu
1977 Jak se budí princezny

TV seriály

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Epilog (S03E13)
Pojistka (S03E10)
Skokan (S03E09)
další epizody (11)
2004 Černí baroni (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Slavnost (S02E13)
Loupežník (S02E12)
Hypnotizér (S02E11)
další epizody (12)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
Černá ruka (S01E12)
Lázeňské intermezzo (S01E11)
další epizody (13)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Volavka (S04E02)
1991 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pinkertonova detektivní agentura (S03E01)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace