foto

Lenny von Dohlen

  • nar. 22.12.1958 (58 let)
    Augusta, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lenny se narodil v Augustě, Georgii. Je to filmový a divadelní herec. V poslední době hlavně divadelní. Herectví ale nebylo jeho jediný životní cíl. Zamlada se chtěl stát žokejem, nicméně kvůli jeho výšce jeho kariera skončila. A tak se dal na herectví. Odpromoval nejdříve na Texaské univerzitě (Austin), aby pak studoval herectví na Loretto Heights College.

Důležité pro něj byly roky 1983 a 1984 kdy byl postupně obsazen do rolí v TENDER MERCIES a ELECTRIC DREAMS, které byly zároveň jeho první významné a díky nim přišel do povědomí. Pak se role jen hrnuly. Od roku 1987 si zahrál v THIRTYSOMETHING, dále pak v FLASH, YOUNG RIDERS, TALES FROM THE DARKSIDE, MIAMI VICE a v neposlední řadě ve dvou kultovních seriálech. Mluvím o RED DWARF, kde si střihl malou roličku v páté řadě a hlavně v TWIN PEAKS kde si zahrál roli vyšinutého mladíka Harolda Smitha ve čtyřech epizodách. Důležitou roli má jeho postava v následném filmu Twin Peaks FIRE WALK WITH ME, který popisuje poslední dny Laury Palmer. Poté si zahrál v LEAVING NORMAL, ale to je zřejmě jeho výčet toho nejdůležitějšího co dosáhl v seriálech a filmech.

Na prvním místě u něj bylo totiž vždy divadlo. V New Yorku, kam se Lenny přestěhoval, utvořil role v hrách jako jsou Asian Shade, The Team nebo Twister. Po devět měsíců hrál v Newyorskem hitu Cloud 9 od Tommyho Tuneho, která byla produkována The Roundabout Theatre Company's. Zahrál si taky v Hamletovi nebo v Romeo a Julie. Za své herecké výkony ve hře Light se dostal do nominace v The Los Angeles Critics Circle a Ovation Best Actor Award.

Ze soukromého života se toho moc neví. Byl ženatý s Marinou Drujko, se kterou se po roce rozvedl a má dceru. Je blízkým přítelem Willa Pattona, Luise Flatcher a hlavně Sheryl Lee, které si nesmírně váží za její odvahu vzít si roli Laury Palmer v Twin Peak a následně v Fire Walk With Me.

Daniel "Shakaar" Kubín

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Maestro
Threshold
2016 Near Myth: The Oskar Knight Story
Ray Meets Helen
Untitled Miami Project (TV film)
2015 Zkrocení koně
2012 Annie and the Gypsy
Camilla Dickinson
2010 Downstream
Choose
2008 Beautiful Loser
2007 Intimní tajemství
2004 How's My Driving
2001 Dobrák Dan (TV film)
2000 Breathing Hard
1999 Frontline
1997 Cadillac
Sám doma 3
1996 Andělé naděje: Příběh Dorothy Day
One Good Turn
1995 Dravec
1994 Amberwaves
Mýtná stanice
1992 Blind Vision
Jennifer 8
Oči šílence
Twin Peaks
Útěk z normálu
1991 Love Kills (TV film)
1989 Drákulova vdova
1986 Billy Galvin
1984 Elektrické sny
1983 How to Be a Perfect Person In Just Three Days (TV film)
Sessions (TV film)
Tender Mercies
1981 Kent State (TV film)

TV seriály

2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
2002 Kriminálka Miami (TV seriál)
Učitel (S01E10)
1999 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
A Goy and His Dog (S05E17)
1998 Sedm statečných (TV seriál)
1996 Chameleon (TV seriál)
1993 Walker, Texas Ranger (TV seriál)
1992 Picket Fences (TV seriál)
Červený trpaslík (TV seriál)
Návrat do reality (S05E06)
1990 Flash (TV seriál)
Grand (TV seriál)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Demons (S02E06)
The Orchid’s Curse (S02E05)
Laura’s Secret Diary (S02E04)
další epizody (4)
1989 Mladí jezdci (TV seriál)
1987 thirtysomething (TV seriál)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace