foto

Leopold Franc

  • nar. 14.6.1929
    Třebíč, Československo
  • zem. 5.5.2004 (74 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Významný brněnský herec Leopold Franc pocházel z Třebíče, kde od dětství nasával atmosféru bohatého kulturního dění a věnoval se amatérskému divadlu. Herectví studoval na brněnské JAMU, mezi jeho spolužáky byl například Vladimír Menšík. Již jako adept herectví sbíral zkušenosti na studentské scéně Činoherního studia Marta, JAMU dokončil v roce 1953.

První profesionální angažmá měl Leopold Franc v Horáckém divadle v Jihlavě (1953-1956), jeho další štací bylo Divadlo Oldřicha Stibora v Olomouci (1956-1960), kde již patřil k předním členům hereckého souboru. V Olomouci podal pozoruhodné výkony v osvědčených kusech jako Svatá Jana nebo Bílá nemoc, kritiku a veřejnost ale zaujal i v komedii Pohleďte, pokušení od Jaroslava Dietla. Krátce pak působil v pražském Divadle E. F. Buriana (1960-1962), zbytek své herecké dráhy potom strávil ve městě svých studií, v Brně.

V letech 1962-1991 byl Leopold Franc členem činohry Státního divadla v Brně a časem se vypracoval mezi nejvýznamnější osobnosti této scény. Hned první rolí Sancho Panzy ve hře Zmoudření Dona Quijota podal důkaz svých hereckých kvalit, které pak prověřily i další velké příležitosti (Obchodník s deštěm, Peer Gynt, Veselé paničky windsorské, Paličova dcera, Markéta Lazarová). Bohatou spolupráci navázal s Miroslavem Horníčkem, který využil jeho komediální herectví ve svých vlastních hrách i díle jiných autorů (Můj strýček kovboj, Silvestr Jana Jílka, Malá noční inventura). V letech 1986-1989 spolupracoval Leopold Franc také se Satirickým divadlem Večerní Brno.

Příslušnost k přední brněnské scéně vyústila ve Francovu účast na několika adaptacích divadelních her z produkce brněnského studia Československé televize, později se objevil také v pohádkách a televizních inscenacích. Významu jeho divadelní dráhy naprosto neodpovídá filmografie, která čítá pouze dvě malé role. V právem zapomenutém filmu KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (1974) ztvárnil menší úlohu řidiče, později byl otcem hlavního hrdiny v příběhu ze současnosti DNESKA PŘIŠEL NOVÝ KLUK (1981).

Leopold Franc zemřel v Brně 5. května 2004 ve věku nedožitých 75 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1987 O falešných muzikantech (TV film)
1984 Nasredin (TV film)
1983 Mozartovy moravské vánoce (TV film)
O chytrém šachovi (TV film)
Parcela 60, katastr Lukovice (TV film)
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Neviditelné nebezpečí (TV film)
Sazička pro štěstí (TV film)
1981 Dneska přišel nový kluk
1979 Opustíš-li mne... (TV film)
1978 Kouzelné dřeváky (TV film)
Tréma (TV film)
1977 Adélka (TV film)
1976 Klec (TV film)
1975 Nehoda (TV film)
Sázka (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Kdo hledá zlaté dno
Ostrov Afrodity (TV film)
1973 Nultý kilometr (TV film)
1971 Dokud jsou ryby němé (TV film)
1967 Den velkého hněvu (TV film)
Irkutská historie (TV film)
Okénko od pí Olgy Scheinpflugové (TV film)
Traktér u královny Pedauky (TV film)
1965 Kdo zabil Jean Norwoodovou? (TV film)
1964 Nebožtík Nasredin (divadelní záznam)
Smrt Tarelkina (TV film)
1963 Chléb, který jíte (divadelní záznam)
Zmoudření dona Quijota (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace