foto

Martin Pohl

  • nar. 1.10.1986 (31 let)
    Rumburk, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista, hudebník a herní tvůrce Martin von Pohl se narodil 1. října 1986 ve městě Rumburk. Již od ranného dětství byl facinován světem filmu a tak již ve věku devíti let vznikly dvě jeho prvotiny, dramatické příběhy NEBEZPEČNÝ BYT a později NEBEZPEČNÝ BYT 2, kde světu představil svého dvorního herce Jana Sembdnera.

Následovaly další filmové pokusy jako černá parodie SÁM DOMA, ANEB JAK TO BYLO DOOPRAVDY, nebo TERMINÁDOR. Zajímavostí je, že všechny tyto filmy nebyly podrobeny jakékoli formě střihu a jednotlivé scény byly natáčeny chronologicky na domáci videokameru. Zajímavějším projektem byl mezi lety 2003 a 2004 připravovaný snímek DĚDA DYMNÍK, u kterého zůstalo ale nakonec pouze u scénáře a u několika natočených scén.

Po dlouhé filmařské pauze, kterou režisér vyplnil tvorbou her, hudební produkcí či závislostí na drogách se Martin vrátil za kameru v roce 2005, při natáčení krátkého humorného snímku BEERSTORY, který natáčel jako ukázkové video v rámci přijímacího řízení na FAMU. V krátkém příběhu o putování pivní lahve se objevil opět Jan Sembdner v roli plešouna, či další Martinovi kamarádi, kteří jsou a také budou často obsazování do jeho filmů.

V roce 2005 potom přišel zásadní zlom v Martinově režisérské kariéře, a to natočením černobílého artového filmu DEPRIVAČNÍ STANIOL, s vynikajícím Petrem Grimmem v hlavní roli. Příběh o schizofrenním muži sžíraném vnitřními démony sklidil slušný ohlas a vyhrál hlavní cenu na festivalu Ostrava Open v kategorii CITY ON/OFF LINE. Tento snímek se již promítal například v proslulém pražském kině Aero v rámci večera amatérských nadějí.

Jelikož mezi Martinovy koníčky patří i programování a výroba počítačových her, konkrétně adventurní série Život není krásný, začal se kolem roku 2008 formovat nápad na filmovou adaptaci těchto her. Tento nápad vyústil v začátek náročného natáčení v létě 2008 a později i v slavnostní premiéru filmu ŽIVOT NENÍ KRÁSNÝ: THE MOVIE. Film to je velice kontroverzní a ve společnosti vzbudil vášnivé debaty na všechna možná témata, počínaje rasismem, konče násilím na těhotných ženách a malých dětech. Zápletka filmu je vcelku jednoduchá. Hlavní hrdina Jarda Malík (Jan Semdner) dluží velký obnos peněz místnímu kmotrovi a tudíž ho doma navštíví dva vymahači dluhů (Aleš Klika a Roman Forejt) s výhružnou zprávou. Jarda musí tudíž konkaktovat svého nejlepšího kamaráda Tonyho (Jiří Hruška) a společně dají dohromady plán, jak obnos získat zpět. Celý film je prošpikován černým a absurdním humorem a dojde samozřejmě i na avizované násilí. Ve filmu se objevuje řada dalších postav, obsazených výhradně neherci. (Adam, Václav a Daniel Žáčkovi, Michal Schmutzer, David Semdner, Martin Pohl senior a mnoho dalších). Úspěch tohoto filmu byl zřejmý z četných ohlasů hlavně prostřednictvím internetu, ale i z reakcí samotných herců, které začali obyčejní lidé na ulici rozpoznávat a pořvávat na ně. Tato vlna nadšení Martina samozřejmě motivovala k přípravě dalšího snímku, který spatřil světlo světa na podzim roku 2010.

JEHOVOVA POMSTA je příběh mladého jehovisty Robina Krále, kterého skvostně ztvárnil rumburský rodák a dobrý kamarád Rostislav Neidhart. Nábožensky zaslepený mladík svádí každodenní souboj s nechápavou společností, fanatickým duchovním a svou vlastní neukojenou sexualitou. Snímek je pojat více filmově, než předchozí počiny - s lepšími hereckými výkony, prací kamery, střihem a speciálními efekty. Ve filmu se objevují Martinovi dvorní herci a kamarádi, jako Adam Žáček v roli Jirky Nováka, známý pražský bohém a umělec Jan Pařil v roli zvráceného otce Kristiána, nebo Martin Pohl senior v nezapomenutelné roli sadistického homosexuála. Jehovova pomsta byla uvedena ve vyprodaném pražském kině Aero při slavnostní premiéře a snesla se na ní jak vlna kritiky za kontroverzní téma, tak oslavné ódy obdivující černý humor a absurdní situace.

Po tomto filmu se Martin mimo studia okultních věd věnoval také režií videoklipů pro horrorcore rappera s kriminální minulostí Řezníka, a jeho kapelu Sodoma Gomora. Vznikly tak kultovní videoklipy ŽIŽKOVSKÝ BARY (s kameramanem Lubomírem Krupkou), ZASRANÝ VÁNOCE (s Jakubem Oblukem), či nejznámější a filmařsky nejpovedenější video TA HOLKA V MYM SKLEPĚ (ve spolupráci s R.F. Garipovem).

V současné době se Martin naplno věnuje přípravě nového snímku – opět černé komedii, tentokrát z prostředí nelegálních zápasů – MÁMA MÁ RAKA. Už pouze samotný název snímku napoví, že se bude opět jednat o těžce kontroverzní počin, což znalce tvorby tohoto rumburského a žižkovského patriota vůbec nemůže překvapit. Podle slov samotného režiséra má totiž jeho tvorba bořit tabu, šokovat, ale hlavně pobavit.

Konrád "adamo_znk" Henlein

Režijní filmografie

Filmy

2018 Prokopat se ven
2016 Máma má raka (studentský film)
2010 Jehovova pomsta (studentský film)
2008 Život není krásný (studentský film)
2007 Deprivační staniol (studentský film)
2005 Beer Story (studentský film)

Dokumentární

2007 Dokundament (studentský film)

Hudební videoklipy

2016 Řezník - Pan Au (hudební videoklip)
Řezník - Šerednej Zmrd (hudební videoklip)
Řezník - Trendy zmrdi (hudební videoklip)
2015 Pořád jenom hate 2 (hudební videoklip)
Sodoma Gomora - Chcípni! (hudební videoklip)
2014 Řezník: Patrick Bateman (hudební videoklip)
Řezník: Pořád jenom Hate (hudební videoklip)
2013 Haades: Home Office (hudební videoklip)
James Cole: Zatnuto (hudební videoklip)
Řezník: Soudní proces (hudební videoklip)
Sodoma Gomora: Insane Insane (hudební videoklip)
2012 Řezník: Noc Plná Překvapení (hudební videoklip)
2011 Řezník feat. James Cole: Žižkovský Bary (hudební videoklip)
Řezník: Ta holka v mym sklepě (hudební videoklip)
Sodoma Gomora: Zasraný Vánoce (hudební videoklip)
Terror Crew: Zabiják Žen pt. 2 (hudební videoklip)
2008 Řezník, Hrobka, Pitva: Konečný řešení (hudební videoklip)
Řezník - Sodoma Gomora - Sodoma Gomora Rap (hudební videoklip)
Snuff Porn Gore & Soddom (hudební videoklip)
2006 Řezník: Drtič sanic 3000 (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2010 Jehovova pomsta (studentský film)
2008 Život není krásný (studentský film)
2007 Deprivační staniol (studentský film)
2005 Beer Story (studentský film)

Dokumentární

2017 Nepřesaditelný!
2015 NA HRANĚ / ŘEZNÍK (studentský film)
2007 Dokundament (studentský film)

TV pořady

2014 DVTV (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 Řezník - Koloběh (hudební videoklip)
Řezník - Otroci Konspirací (hudební videoklip)
Řezník - Potřebujem další válku (hudební videoklip)
Řezník - Zoubková Víla (hudební videoklip)
2016 Řezník - Pan Au (hudební videoklip)
Řezník - Šerednej Zmrd (hudební videoklip)
Řezník - Trendy zmrdi (hudební videoklip)
Sodoma Gomora - The Perfect Murder (hudební videoklip)
2015 Mortal Cabinet - Černý myslivec (hudební videoklip)
Pořád jenom hate 2 (hudební videoklip)
Sodoma Gomora - Chcípni! (hudební videoklip)
2014 Řezník ft. Sean Strange - Burning Dreams (hudební videoklip)
Řezník: Patrick Bateman (hudební videoklip)
Řezník: Pořád jenom Hate (hudební videoklip)
2013 Řezník: Soudní proces (hudební videoklip)
Sodoma Gomora: Insane Insane (hudební videoklip)
2012 Řezník: Noc Plná Překvapení (hudební videoklip)
2011 Řezník feat. James Cole: Žižkovský Bary (hudební videoklip)
Řezník: Ta holka v mym sklepě (hudební videoklip)
Sodoma Gomora: Zasraný Vánoce (hudební videoklip)
2008 Řezník, Hrobka, Pitva: Konečný řešení (hudební videoklip)
Řezník - Sodoma Gomora - Sodoma Gomora Rap (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Prokopat se ven

Hudební videoklipy

2015 Pořád jenom hate 2 (hudební videoklip)
Sodoma Gomora - Chcípni! (hudební videoklip)
2014 Řezník: Patrick Bateman (hudební videoklip)
Řezník: Pořád jenom Hate (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(141)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace