foto

Apolena Veldová

  • nar. 22.8.1964 (53 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Apolenu Veldovou známe především z dabingu, má ale za sebou i četné televizní role, méně již spolupracuje s filmem, těžištěm její práce zůstává ale hlavně divadlo. Narodila se v Praze do herecké rodiny, jejím otcem byl Josef Velda (1930-1994), dlouholetý člen činohry Národního divadla, matka pracovala v Československé televizi. Apolenin starší bratr Martin Velda (*1958) je též hercem.

Již jako dítě se Apolena Veldová zúčastňovala recitačních soutěží, byla také členkou Dismanova rozhlasového dětského souboru, a i když na základní škole zvažovala i jiné možnosti, nakonec začala studovat hudebně-dramatický obor na Státní konzervatoři. Ještě za studií se objevila i na jevišti Národního divadla, její první vstup před kameru se odehrál v rámci dnes již zapomenutého televizního seriálu PORUČÍK PETR (1981), následně se objevila v několika dalších televizních filmech a pohádkách.

Po dokončení konzervatoře zamířila Apolena Veldová do Ostravy, kde byla v letech 1985-2002 členkou Státního divadla (dnešní Národní divadlo moravskoslezské). Sama dnes říká, že angažmá daleko od rodné Prahy brala původně jen jako startovací moment, nakonec si ale Ostravu oblíbila a zůstala zde osmnáct let. Hrála velké i menší role v pestrém výběru z domácího i světového repertoáru (Naši furianti, Revizor, Rychlé frézy), velkým úspěchem pro ni byla Čapkova Věc Makropulos, za kterou byla v roce 1995 nominována na Cenu Thálie. Významné pro ni bylo také pohostinské účinkování v ostravské Komorní scéně Aréna, kde hrála v řadě pozoruhodných inscenací (Průběžná O(s)trava krve, Krocení ženy, Proces).

Ostravský pobyt poskytl Apoleně Veldové ale i řadu dalších možností. Kromě divadla hrála v televizních filmech a pohádkách natáčených v ostravském televizním studiu, pracovala také pro rozhlas, vyučovala na ostravské Janáčkově konzervatoři a poprvé se seznámila i s dabingem, jemuž se dodnes věnuje také v Praze. Kromě toho se tu také seznámila se svým manželem, hercem Milanem Kačmarčíkem. Mají spolu syna Josefa.

V roce 2002 se Apolena Veldová vrátila do rodné Prahy, když spolu s manželem dostala nabídku ke vstupu do hereckého souboru Švandova divadla. Tady působí dodnes; oproti své úspěšné ostravské éře sice poklesl význam jejích rolí, vedlejší úlohy si ale užívá a patří k výrazným osobnostem Švandova divadla. Hrála v řadě her osvědčené světové klasiky (Ženitba, Maškaráda, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Bouře, Strýček Váňa), ale i v moderním repertoáru (Žebrácká opera, Peníze od Hitlera, Žena z dřívějška), v poslední době se objevila v představeních Heda Gablerová nebo Casanova v lázních.

Ani po příchodu do Prahy se filmografie Apoleny Veldové nijak zásadně nerozšířila, spíše sporadicky vystupuje v televizi, v seriálech (O ZTRACENÉ LÁSCE, 2001; STRÁŽCE DUŠÍ, 2003) nebo pohádkách (ĎÁBELSKÉ KLÍČE, 2007). Více uplatnění nachází v dabingu, její hlas můžeme slýchat především z oblíbených kriminálních seriálů (ODLOŽENÉ PŘÍPADY; BEZE STOPY), příležitostně dabuje i filmy. V Praze se vrátila také k pedagogické činnosti a vyučuje na Státní konzervatoři.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2005 Pohádka o houslích a viole (TV film)
2003 Portugálie (divadelní záznam)
2000 Nikdy nebude konec (TV film)
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
Revizor (divadelní záznam)
1996 Bohatství slečny Kronkiové (TV film)
1995 Ďábelské klíče (TV film)
1991 Kámen v okně (TV film)
Nález (TV film)
1989 Antigona (divadelní záznam)
Osmý div světa (TV film)
To byl zase den (TV film)
1988 Jsem vrah? (TV film)
Křivda (TV film)
Mimořádný případ (TV film)
1987 To se ti povedlo, tatínku (TV film)
1986 Útěk do jara
1983 Nevěsta z obrázku (TV film)
1981 Dům pro celou rodinu (TV film)
1974 Barunka (TV film)

TV seriály

2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Smrt nad zlato (E05)
2012 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Černý Mušketýr (S03E02)
2003 Strážce duší (TV seriál)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
U nás doma (TV seriál)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1985 Logaritmus lásky (TV seriál)
Trochu zvláštní jaro (E01)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Pláč Bardotky (E01)
1975 Matka (TV seriál)
Plody poznání (E02)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace