foto

Jonathon Young

  • nar. 8.5.1973 (46 let)
    Vernon, British Columbia, Kanada

Biografie

Jonathon Young je v prvom rade uznávaným kanadským divadelným hercom, režisérom, autorom, dizajnérom a producentom. V našich končinách je známy hlavne vďaka stvárneniu postavy charizmatického vedca a upíra Nikolu Teslu v seriáli Svätyňa.

Jonathon sa narodil 8. mája 1974 vo Vernone, Britská Kolumbia. K divadlu mal blízko od detstva, nakoľko jeho otec – učiteľ viedol ochotnícke divadlo v Armstrongu. Herectvo tak bolo jeho jedinou voľbou. V devätnástich opustil domov a začal navštevovať Štúdio 58 vo Vancouveri. Tam spoznal aj svoju manželku, divadelnú režisérku Kim Collier a v roku 1995 sa im narodila dcéra Azra.

Spolu s Kim a ďalšími kolegami zo Štúdia 58 v roku 1996 založil experimentálne divadlo The Electric Company Theather so sídlom vo Vancouveri, kde v súčasnosti pôsobí aj ako umelecký riaditeľ. Prvá významná úloha v tomto divadle bola v hre Briliant! venovanej práve vedcovi Nikolovi Teslovi. Hra bola veľmi úspešná, avšak nasledovali ďalšie. Nielen vďaka tomu je Jonathon niekoľkonásobným držiteľom Jessie Richardson Award, ktorá každoročne oceňuje výnimočné divadelné počiny.

Čo sa týka jeho televíznej a filmovej kariéry, objavil sa vo viacerých filmoch a seriáloch. Jeho televízna tvorba zahŕňa seriály ako KRAJNÉ MEDZE, DA VINCIHO PRÍPADY, UNESENÍ, STARAGTE: ATLANTIS, TERMINAL CITY, MESTEČKO HEURÉKA a predovšetkým už spomínaný seriál SVÄTYŇA. Taktiež sa objavil vo filmoch ako REŤAZ BLÁZNOV, ELITA, HORE NOHAMI, REMBRANDTOVA NOČNÁ HLIADKA, HMLA a vo sfilmovanej hre The Electric Company Theatre THE SCORE. Najnovšie si zahral v jednej z nových epizód seriálu MURDOCHOVE ZÁHADY.

Príliš sa o tom nehovorí, ale jeho rodinu v roku 2009 postihla veľká tragédia. Počas rodinnej dovolenky zhorela jeho 14-ročná dcéra spolu s dvoma sesternicami. Po tejto udalosti sa s manželkou ešte intenzívnejšie pustili do práce. Na záver ostáva dúfať, aby tento herec dostal oveľa viac priestoru na filmovom plátne a ukázal nám talent, o ktorom presviedča už niekoľko rokov v divadelných predstaveniach.

Veronika "miriel" Rehakova

Herecká filmografie

Filmy

2015 Eadweard
2014 Ledová zkáza (TV film)
2008 Angličan (TV film)
Control Alt Delete
2005 Mlha
Sesterstvo putovních kalhot
The Score
2003 Mužská záležitost
2001 Elita
Vzhůru nohama
2000 Trixie
Černý jezdec (TV film)
Řetěz bláznů
1998 Ohnivá bouře
1996 The Angel of Pennsylvania Avenue

TV seriály

2012 Agent bez minulosti (TV seriál)
Black Widow (S02E10)
Případy detektiva Murdocha (TV seriál)
Shromáždění vynálezců (S05E09)
2011 Svatyně (TV seriál)
Svatyně pro nikoho (2.část) (S04E13)
Svatyně pro nikoho (1.část) (S04E12)
Chimera (S04E09)
další epizody (6)
2010 Svatyně (TV seriál)
Dutí lidé (S03E10)
Strážce (S03E09)
Za krále a za vlast (S03E08)
další epizody (5)
2009 Svatyně (TV seriál)
Spáči (S02E10)
Konec temnoty II (S02E02)
Konec temnoty I (S02E01)
další epizody (5)
2008 Svatyně (TV seriál)
Pětice (S01E07)
Heuréka – město divů (TV seriál)
Vzpoura strojů (S03E01)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Pozůstatky (S05E15)
2005 Terminal City (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Lovná zvěř (S02E03)
2002 Breaking News (TV seriál)
Jeremiah (TV seriál)
Uneseni (TV seriál)
High Hopes (E03)
2000 Na pomezí záhad (TV seriál)
1998 Da Vinciho případy (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Řezbářka (S04E09)
1997 Krajní meze (TV seriál)
Tábor (S03E07)

Režijní filmografie

Filmy

2005 The Score

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace