foto

Timothy Leary

  • nar. 22.10.1920
    Springfield, Massachusetts, USA
  • zem. 31.5.1996 (75 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Psychedelický guru. Filozof. Samozvaný velekněz hnutí hippies. Vědec. Popularizátor LSD. Jedna z hlavních ikon šedesátých let. Doktor psychologie s titulem z Harvardu. Feťák. Tím vším byl Timothy Leary. Člověk, který se zapsal do historie nejen psychedelické kultury a jehož slova dodnes rezonují v duši mnoha lidí.

V mládí vstoupil do armády a už během služby se mu povedlo dosáhnout prvního titulu v oboru psychologie, na University of Alabama. Nedlouho na to následoval o stupeň vyšší titul na Washington State University a nakonec doktorský titul na University of California v Berkeley. V roce 1959, tedy ve věku čtyřiceti let, odešel učit psychologii na Harvard.

Leary byl revolucionářem už jako psycholog. Prosazoval radikální myšlenky, razil filozofii co nejširší interakce mezi lidmi ("Láska je komunikace"), zajímal se o duchovno a snažil se o pozvednutí lidského ducha a vědomí. Byl autorem osobnostního testu, který se dlouho používal v amerických věznicích k určení duševního zdraví odsouzených.

Na Harvardu se poprvé seznámil s psychedelickou látkou zvanou LSD (slangově acid, nebo-li kyselina), okamžitě rozpoznal její potenciál a začal sérii řízených testů s LSD. Experimentoval sám na sobě, užíval látku se svými přáteli, podával jí dobrovolníkům z řad studentů a pokoušel se pomocí LSD léčit i různé duševní choroby - nutno dodat, že s obdivuhodnými výsledky. Leary nakonec odešel z Harvardu, zahodil všechny tituly a oficiální kariéru psychologa, a plně se oddal experimentování s kyselinou. Odjel do Millbrooku, letního sídla svého přítele Williama Burroughse, kde vytvořil cosi jako psychedelické poutní místo. Millbrookem v té době prošlo mnoho známých lidí, od Aldouse Huxleyho přes Allena Ginsberga až po Jacka Kerouacka. Ti všichni zažili to, čemu se říká psychedelický trip.

LSD se postupně stalo hlavním katalyzátorem společenských událostí šedesátých let a Timothy Leary byl samozřejmě u toho. Stal se doslova tehdejší ikonou hippies a jedním z jejich hlavních mluvčích. Propagoval změněné stavy vědomí jako cestu k osvícené společnost a věřil, že LSD může sloužit jako nástroj při hledání mezilidské lásky a porozumění. Psal knihy, přednášel, a promlouval k davu na shromáždění hippies. Tvrdil, že pomocí acidu se lze povznést na vyšší úroveň vědomí a nahlédnout do vlastní duše. Leary byl jako člověk značně charismatický a uměl velmi dobře pracovat s médii, která často využíval ke svému zviditelnění. Jeho tehdejší chování a osobitost výborně vystihuje téměř biografická postava Wiggse Dannyboye z knihy Parfém bláznivého tance spisovatele Toma Robbinse, který byl Learyho přítel.

Americká vláda poměrně rychle postavila LSD mimo zákon a s ním postupně uvadla i éra hippies. Timothy Leary se stal jako mediálně známá osobnost nežádoucím a už v roce 1966 byl zatčen a odsouzen za držení drog (policejní razie v Millbrooku ovšem našla údajně jen marihuanu, která navíc nebyla Learyho; přesto byl odsouzen). Při příchodu do vězení mu byl předložen k vypracování osobnostní test, který Leary, ještě během své kariéry psychologa, sám sestavoval. V roce 1970 z vězení uprchl, žil nějakou dobu se svojí tehdejší manželkou ve Švýcarsku, kde byl však odhalen díky zradě jednoho z blízkých přátel. Leary byl deportován zpět do USA, kde si odseděl dalších několik let vězení, až byl v roce 1976 propuštěn.

Posledních dvacet let svého života věnoval dalšímu studiu vědomí a lidského mozku. Nadšeně také vítal revoluci ve výpočetní technice a osobní počítač označil za "LSD 90. let". Až v tomto období se začal intenzivněji věnovat filmu. Objevil se v několika televizních pořadech a seriálech, ale jinak zůstal Hollywood pro Learyho, vzhledem k jeho drogové minulosti a trvající společenské deziluzi z konce šedesátých let, de facto zapovězen. Přesto to byl nakonec on, kdo se, příznačně, rozhodl zdokumentovat vlastní smrt v přímém přenosu. Učinil tak v dokumentu TIMOTHY LEARY'S DEAD (1996), který se stal poutavým vyprávěním o jeho životě (a smrti), vztahu ke světu a látce zvané LSD.

Leary se za svůj život pětkrát oženil. Jednou z jeho manželek byla Nena Thurman, matka herečky Umy Thurman. Měl dvě děti, syna Jacka a dceru Susan. Susan spáchala ve svých třiačtiřiceti letech sebevraždu po období dlouhodobé psychické nestability.

Timothy Leary byl člověk se skutečnou vizí, který se nebál dobrodružství. Byl jednou z nejkontroverznějších postav druhé poloviny dvacátého století. Zprvu uznávaný psycholog, později zatracovaný a mainstreamovou veřejností často nepochopený poutník po magických stezkách lidského vědomí. Timothy Leary byl člověk, který žil svůj život velmi neobvyklým způsobem a pro něhož byla nakonec i smrt jen dalším slibným dobrodružstvím.

Mo.

Herecká filmografie

Filmy

2013 FAADE: Fires in the Blackhole
2002 Ostrov zapomnění
2000 Ministry: Tapes of Wrath
Twister: A Musical Catastrophe
1998 Anarchy TV
1997 Conceiving Ada
1995 French Exit
1994 Cityscrapes: Los Angeles
1993 Hold Me, Thrill Me, Kiss Me
1992 Jízda života
1991 Ted and Venus
1990 Noční vidiny (TV film)
Osud z nebes
1989 Rude Awakening
Shocker
1987 Medium Rare
1983 We're All Devo
1981 Krásné sny

TV seriály

1994 Space Ghost Coast to Coast (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Jak se Lilith vrátila (S01E16)
1993 Dobrodružství Brisco Countyho Jr. (TV seriál)
1990 Zrozen ze síly blesku (TV seriál)
1987 Hard Knocks (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)

Dokumentární

2018 Children of the Revolution: Tune Back In
2014 Dying to Know: Ram Dass & Timothy Leary - a.z.
2013 Actor, The
2011 John Lennon: Love Is All You Need - a.z.
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
2007 Hippies (TV film)
1999 Tráva - dějiny hulení
1997 No More to Say & Nothing to Weep For: An Elegy for Allen Ginsberg 1926-1997 (TV film) - a.z.
Timothy Leary's Last Trip
1996 Ein Traum von Kabul
Timothy Leary je mrtev
1995 Syntetické slasti
1994 Drug-Taking and the Arts
How to Operate Your Brain
Life and Times of Allen Ginsberg, The (TV film)
1992 Stuff (TV film)
1991 Schneeweißrosenrot
1990 Cyberpunk
1983 Return Engagement
1977 San Francisco Good Times
1971 Breathing Together: Revolution of the Electric Family
1969 Diaries, Notes and Sketches
1968 LSD: Trip to Where?
1967 Be-In
1966 How to Go Out of Your Mind (TV film)

Hudební videoklipy

1969 John Lennon: Give Peace a Chance (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

1979 Dr. Timothy Leary
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace