foto

Takaši Miike

  • nar. 24.8.1960 (58 let)
    Jao, prefektura Ósaka, Honšú, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Takashi Miike se narodil v malém městě Yao na předměstí Osaky v Japonsku. Jeho hlavním koníčkem v mládí byly motorky a díky svým ambicím se vrhl také na profesionální závody. V 18 letech odjel studovat na filmovou školu v Yokohamě, hlavním důvodem bylo to, že tam nebyly žádné přijímací zkoušky a zakladatelem byl slavný ředitel Shoei Inamura. Takashi byl velmi neukáznění student, navštěvoval málo kurzů a přednášek, ale když místní televizní společnost přišla vyhledávat asistenty výroby, škola nominovala právě jeho. Předtím než se stal asistentem režie, strávil téměř desetiletí prací v televizi v mnoha rozdílných úlohách.

V 90. Letech se Miike vrhnul na své vlastní filmy, jakmile nově utvořené společnosti začínali najímat chtivé mladé filmaře ochotné levně pracovat a vyrobit úsporné akční filmy. Jeho první distribuovaný film byl SHINJUKU KUROSHAKAI: CHAINA MAFIA SENSO (1995) (Shinjuku Triad Society), v dalších letech to střídal s "V-kino, tedy filmy určené pouze pro video.

Jeho mezinárodní průlom přišel s filmem ÔDISHON (1999) (Audition neboli Konkurs). Miikeho filmy jsou velmi známé jejich otevřeností v násilí a sexu, což je vidět ve filmech jako BIZITA Q (2001) (Visitor Q), KOROSHIYA 1 (2001) (Ichi The Killer) a trilogie Dead or Alive – DEAD OR ALIVE: HANZAISHA (1999), DEAD OR ALIVE 2: TOBOSHA (2000) a DEAD OR ALIVE: FINAL (2002).

Od roku 2003 se vrhnul na horory a natočil výborný mysteriózní horor ONE MISSED CALL (2003) (Zmeškaný hovor), který obsahuje prvky Ringu, The Grudge či Dark Water. Mimo to se ONE MISSED CALL dočkal v roce 2005 i druhého pokračování, ale už ne pod taktovkou Takashi Miikeho. Dále v roce 2003 natočil kriminální horor pod názvem GOZU. V roce 2004 se podílel na jednom ze tří mini-hororů z Japonska, Hongkongu a Jižní Koreje zabývající se slabostmi a úchylkami lidí pod názvem TEURI... MONSEUTEO (Three Extremes) a také pro jeho styl nezvyklou komedii s komiksovými hrdiny s názvem ZEBRAMAN. Rok 2004 zakončil akčním filmem IZO.

V následném roce 2005 natočil fantasy horor s názvem YÔKAI DAISENSÔ (Hobgoblins & the Great Wall), ale jeho hlavní počin přišel v hororovém seriálu MISTŘI HORORU (Masters of Horror), kde se sešlo několik nejznámějších režisérů tohoto žánru a natočili každý rozdílný díl podle svého stylu. Takashi se chopil svého dílu se ctí a natočil segment pod názvem IMPRINT, který se údajně kvůli děsivosti příběhu nedostal do vysílání televize a byl vydán pouze na DVD. V roce 2006 natočil film 46-OKUNEN NO KOI (4.6 Billion Years of Love).

Anticque

Režijní filmografie

Filmy

2018 Laplace no madžo
2017 Džodžo no kimjó na bóken
Mugen no džúnin
2016 Mogura no uta: Hongkong kjósókjoku
Terra Formars
2015 Kaze ni tacu raion
Yakuza apokalypsa
2014 Kamisama to iu tóri
Přes tvou mrtvolu
2013 Píseň krtka: Tajný agent Reiji
Slaměný štít
2012 Ai to Makoto
Aku no kjóten
Gjakuten saiban
2011 Malí ninjové
Smrt samuraje
2010 13 samurajů
Zebraman 2: Zebra City no gjakušú
2009 Crows Zero II
Jattáman
2008 Kamisama no pazuru
2007 Crows Zero
Nemilosrdný střelec
Rjú ga gotoku: Gekidžóban
Tantei monogatari
2006 46-okunen no koi
Taijó no kizu
Waru
Waru: Kankecuhen
2005 Jašagaike
Jókai daisensó
2004 Izo
Paato-taimu tantei 2 (TV film)
San geng 2
Zebraman
Zmeškaný hovor
2003 Gokudó kjófu daigekidžó: Gozu
Jurusarezaru mono
Kikoku
Kóšonin (TV film)
2002 Dead or Alive: Final
Džicuroku Andó Noboru kjódóden: Rekka
Kin'yū hametsu Nippon: Tōgenkyō no hito-bito
Onna kunishuu ikki
Pandoora
Sabu (TV film)
Šin Džingi no hakaba
2001 Araburu tamašiitači
Family
Ichi the Killer
Katakurike no kófuku
Kikuchi-jō monogatari - sakimori-tachi no uta
Visitor Q
Zuiketsu gensō - Tonkararin yume densetsu
2000 Dead or Alive 2: Tóbóša
Hyōryū-gai
Tengoku kara kita otoko-tachi
1999 Dead or Alive: Hanzaisha
Konkurs
Nihon kuroshakai
Salaryman Kintaró
Silver - shirubaa
Tennen shōjo Man next: Yokohama hyaku-ya hen (TV film)
1998 Andoromedeia
Blues Harp
Chūgoku No Chōjin
Kišiwada šónen gurentai: Bókjó
1997 Džingi naki jabó 2
Full Metal gokudō
Gokudō kuroshakai
Kišiwada šónen gurentai: Čikemuri džundžó hen
1996 Gokudó sengokuši: Fudó
Jingi naki yabō
Kenka no hanamichi: Oosaka saikyō densetsu
Rakkasei: Piinattsu
Šin Daisan no gokudó II
Šin Daisan no gokudó: Boppacu Kansai gokudó sensó
1995 Bodigādo Kiba: Shura no mokushiroku 2
Daisan no gokudō
Naniwa yūkyōden
Shinjuku kuroshakai: Chaina mafia sensō
1994 Bodigādo Kiba: Shura no mokushiroku
Shinjuku autorō
1993 Bodigādo Kiba
Oretachi wa tenshi ja nai
Oretachi wa tenshi ja nai 2
1992 Ningen kyōki: Ai to ikari no ringu
1991 Rasuto ran: Ai to uragiri no hjakuoku en – Šissó Feraari 250 GTO (TV film)
Redi hantā: Koroshi no pureryūdo
Toppū! Minipato tai - Aikyacchi Jankushon

TV seriály

2011 Q.P. (TV seriál)
2008 Kētai sōsakan 7 (TV seriál)
2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Imprint (S01E13)
2005 Urutoraman Makkusu (TV seriál)
2000 Tajū jinkaku tantei saiko - Amamiya Kazuhiko no kikan (TV seriál)
1999 Tennen shōjo Man (TV seriál)

Dokumentární

2000 Tsukamoto Shin'ya ga Ranpo suru

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Aku no kjóten

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(188)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace