foto

Takaši Miike

  • nar. 24.8.1960 (59 let)
    Jao, prefektura Ósaka, Honšú, Japonsko

Biografie

Takashi Miike se narodil v malém městě Yao na předměstí Osaky v Japonsku. Jeho hlavním koníčkem v mládí byly motorky a díky svým ambicím se vrhl také na profesionální závody. V 18 letech odjel studovat na filmovou školu v Yokohamě, hlavním důvodem bylo to, že tam nebyly žádné přijímací zkoušky a zakladatelem byl slavný ředitel Shoei Inamura. Takashi byl velmi neukáznění student, navštěvoval málo kurzů a přednášek, ale když místní televizní společnost přišla vyhledávat asistenty výroby, škola nominovala právě jeho. Předtím než se stal asistentem režie, strávil téměř desetiletí prací v televizi v mnoha rozdílných úlohách.

V 90. Letech se Miike vrhnul na své vlastní filmy, jakmile nově utvořené společnosti začínali najímat chtivé mladé filmaře ochotné levně pracovat a vyrobit úsporné akční filmy. Jeho první distribuovaný film byl SHINJUKU KUROSHAKAI: CHAINA MAFIA SENSO (1995) (Shinjuku Triad Society), v dalších letech to střídal s "V-kino, tedy filmy určené pouze pro video.

Jeho mezinárodní průlom přišel s filmem ÔDISHON (1999) (Audition neboli Konkurs). Miikeho filmy jsou velmi známé jejich otevřeností v násilí a sexu, což je vidět ve filmech jako BIZITA Q (2001) (Visitor Q), KOROSHIYA 1 (2001) (Ichi The Killer) a trilogie Dead or Alive – DEAD OR ALIVE: HANZAISHA (1999), DEAD OR ALIVE 2: TOBOSHA (2000) a DEAD OR ALIVE: FINAL (2002).

Od roku 2003 se vrhnul na horory a natočil výborný mysteriózní horor ONE MISSED CALL (2003) (Zmeškaný hovor), který obsahuje prvky Ringu, The Grudge či Dark Water. Mimo to se ONE MISSED CALL dočkal v roce 2005 i druhého pokračování, ale už ne pod taktovkou Takashi Miikeho. Dále v roce 2003 natočil kriminální horor pod názvem GOZU. V roce 2004 se podílel na jednom ze tří mini-hororů z Japonska, Hongkongu a Jižní Koreje zabývající se slabostmi a úchylkami lidí pod názvem TEURI... MONSEUTEO (Three Extremes) a také pro jeho styl nezvyklou komedii s komiksovými hrdiny s názvem ZEBRAMAN. Rok 2004 zakončil akčním filmem IZO.

V následném roce 2005 natočil fantasy horor s názvem YÔKAI DAISENSÔ (Hobgoblins & the Great Wall), ale jeho hlavní počin přišel v hororovém seriálu MISTŘI HORORU (Masters of Horror), kde se sešlo několik nejznámějších režisérů tohoto žánru a natočili každý rozdílný díl podle svého stylu. Takashi se chopil svého dílu se ctí a natočil segment pod názvem IMPRINT, který se údajně kvůli děsivosti příběhu nedostal do vysílání televize a byl vydán pouze na DVD. V roce 2006 natočil film 46-OKUNEN NO KOI (4.6 Billion Years of Love).

Anticque

Režijní filmografie

Filmy

2019 Hacukoi
Sono šunkan, boku wa nakitaku natta
2018 Laplace no madžo
2017 Džodžo no kimjó na bóken
Mugen no džúnin
2016 Mogura no uta: Hongkong kjósókjoku
Terra Formars
2015 Kaze ni tacu raion
Yakuza apokalypsa
2014 Kamisama to iu tóri
Přes tvou mrtvolu
2013 Píseň krtka: Tajný agent Reiji
Slaměný štít
2012 Ai to Makoto
Aku no kjóten
Gjakuten saiban
2011 Malí ninjové
Smrt samuraje
2010 13 samurajů
Zebraman 2: Zebra City no gjakušú
2009 Crows Zero II
Jattáman
2008 Kamisama no pazuru
2007 Crows Zero
Nemilosrdný střelec
Rjú ga gotoku: Gekidžóban
Tantei monogatari
2006 46-okunen no koi
Taijó no kizu
Waru
Waru: Kankecuhen
2005 Jašagaike
Jókai daisensó
2004 Izo
Paato-taimu tantei 2 (TV film)
San geng 2
Zebraman
Zmeškaný hovor
2003 Gokudó kjófu daigekidžó: Gozu
Jurusarezaru mono
Kikoku
Kóšonin (TV film)
2002 Dead or Alive: Final
Džicuroku Andó Noboru kjódóden: Rekka
Kin'yū hametsu Nippon: Tōgenkyō no hito-bito
Onna kunishuu ikki
Pandoora
Sabu (TV film)
Šin Džingi no hakaba
2001 Araburu tamašiitači
Family
Ichi the Killer
Katakurike no kófuku
Kikuchi-jō monogatari - sakimori-tachi no uta
Visitor Q
Zuiketsu gensō - Tonkararin yume densetsu
2000 Dead or Alive 2: Tóbóša
Hyōryū-gai
Tengoku kara kita otoko-tachi
1999 Dead or Alive: Hanzaisha
Konkurs
Nihon kuroshakai
Salaryman Kintaró
Silver - shirubaa
Tennen shōjo Man next: Yokohama hyaku-ya hen (TV film)
1998 Andoromedeia
Blues Harp
Chūgoku No Chōjin
Kišiwada šónen gurentai: Bókjó
1997 Džingi naki jabó 2
Full Metal gokudō
Gokudō kuroshakai
Kišiwada šónen gurentai: Čikemuri džundžó hen
1996 Gokudó sengokuši: Fudó
Jingi naki yabō
Kenka no hanamichi: Oosaka saikyō densetsu
Rakkasei: Piinattsu
Šin Daisan no gokudó II
Šin Daisan no gokudó: Boppacu Kansai gokudó sensó
1995 Bodigādo Kiba: Shura no mokushiroku 2
Daisan no gokudō
Naniwa yūkyōden
Shinjuku kuroshakai: Chaina mafia sensō
1994 Bodigādo Kiba: Shura no mokushiroku
Shinjuku autorō
1993 Bodigādo Kiba
Oretachi wa tenshi ja nai
Oretachi wa tenshi ja nai 2
1992 Ningen kyōki: Ai to ikari no ringu
1991 Rasuto ran: Ai to uragiri no hjakuoku en – Šissó Feraari 250 GTO (TV film)
Redi hantā: Koroshi no pureryūdo
Toppū! Minipato tai - Aikyacchi Jankushon

TV seriály

2011 Q.P. (TV seriál)
2008 Kētai sōsakan 7 (TV seriál)
2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Imprint (S01E13)
2005 Urutoraman Makkusu (TV seriál)
2000 Tajū jinkaku tantei saiko - Amamiya Kazuhiko no kikan (TV seriál)
1999 Tennen shōjo Man (TV seriál)

Dokumentární

2000 Tsukamoto Shin'ya ga Ranpo suru

Scenáristická filmografie

Filmy

2012 Aku no kjóten

Host

TV pořady

2011 Nippon Academy šó (TV pořad)
2007 Bokura no džidai (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(191)