foto

Pelé

  • nar. 23.10.1940 (78 let)
    Três Corações, Minas Gerais, Brazílie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Edison Arantes do Nascimento se narodil 23. října 1940 v malé vesničce Tręs Coraçőes, což znamená v portugalštině "tři srdce." Jeho jméno znají vetšinou jen fotbaloví fanoušci, ale přezdívku Pelé slyšel už snad každý. Je považován za nejlepšího fotbalistu na světě. Jeho otec Joăo Ramos, byl také vynikající fotbalista známý pod přezdívkou Dondinho, patřil mezi nejlépe hlavičkující hráče své doby. Svého syna vedl k fotbalu již od mala. Jako malý si Pelé přividělával čištěním bot, protože jeho rodina byla poměrně chudá, ve volném čase hrál fotbal.

Už jako jedenáctiletého chlapce si ho všiml bývalý brazilský reprezentat Waldemar de Brito a nabídl mu, aby hrál za klub Atletico de Baurú. Již v patnácti byl představen zástupcům klubu FC Santos. Již při této schůzce jim Waldemar de Brito sliboval, že před sebou mají budoucího nejlepšího fotbalistu na světě. Jistě se ve svém odhadu nemýlil. V září 1956 odehrál první zápas (ještě jako patnáctiletý) za FC Santos a hned v něm skóroval. V následující sezóně byl hráčem základní sestavy a sezónu končil s průměrem více než gól na zápas, čímž si zajistil místo v brazilské reprezentaci, která se připravovala na mistrovství světa 1958 ve Švédsku. Na mistrovství vstřelil 6 branek a 2 z toho ve finále proti Švédsku. Zápas Brazílie vyhrála 5:2.

V roce 1958 vytvořil Pelé rekord v počtu vstřelených branek za sezónu, za Santos jich nastřílel 139. Ještě dvakrát se dokázal dostat přes hranici sto branek za sezónu (1961 a 1965). S týmem FC Santos vyhrál celkem 9 ligových titulů. Evropské kluby nabízely za Pelého neuvěřitelné částky, ale on přesto zůstal doma. Brazilská vláda ho nazvala součástí brazilského bohatství. Šampionát v Chile v roce 1962 měl znovu ukázat, že Pelé je nejlepším hráčem světa, již předem byl nazýván „Pelého šampionátem.“ V zápase s Československem se však zranil a Brazílii k titulu dovedl Garrincha. O 4 roky později se Brazílii nedařilo a titul neobhájila.

K roku 1967 se traduje historka, že Pelé dokázal zastavit válku. Obě strany civilního konfliktu v Nigérii uzavřely na 48 hodin příměří, aby Pelé mohl odehrát exhibiční utkání v Lagosu. Na mistrovství v Mexiku v roce 1970 Pelé vedl do boje jeden z nejlepších fotbalových týmů všech dob a rozjetá Brazílie ve finále převálcovala Itálii 4:1. Pelé se na vítězství podílel jednou trefou, za celý šampionát dal 4 branky. Byl to jeho poslední šampionát, protože v roce 1974 ohlásil odchod do fotbalového důchodu. Přesto se vrátil do týmu New York Cosmos, kde za tříletý kontrakt dostal v té době neuvěřitelných 7 milionů dolarů.

Poslední zápas kariéry si Pelé zahrál na stadionu newyorkských Giants 1.října 1977. Cosmos hráli proti FC Santos a na zápas přišlo přes 75 tisíc lidí. Pelé odehrál jednu polovinu za Cosmos, druhou pak za Santos. Za svou hvězdnou kariéru nastřílel na mezinárodní scéně rekordních 97 branek, drží také rekord v počtu nastřílených hattricků celkem 92 a nastřílel celkem 1280 gólů v soutěžních zápasech, čímž se zařadil na druhé místo historických tabulek za dalšího Brazilce, Artura Friedenreicha.

Po ukončení kariéry se Pelé stále objevoval ve veřejném podvědomí. V roce 1978 získal Mezinárodní cenu míru, v Brazílii po nějaký čas zastával funkci ministra pro sport a spolupracoval například s organizací UNICEF. Pelé byl hned několika médii označen za nejlepšího sportovce všech dob. Asociace FIFA ho jmenovala fotbalistou století. Bylo o něm také natočeno několik filmů, z nichž nejznámější je NEROVNÝ ZÁPAS z roku 1981. Dokonce byl natočen film o jeho osobě, pro který sám složil hudbu.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

Filmy

2016 Pelé: Zrození legendy
1987 Hotshot
1983 Minor Miracle, A
1981 Vítězství
1979 Trombadinhas, Os
1972 Marcha, A

TV seriály

2000 SportsCentury: The Century's Greatest Athletes (TV seriál)
1969 Estranhos, Os (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2018 In Search of Greatness
2016 I Am Bolt
2010 Rättskiparen - a.z.
2009 50 años de (TV seriál)
2006 Le foot, c'est de l'art (TV film)
2002 Historie fotbalu: Nejlepší sport na Zemi
1997 Legenden (TV seriál)
1974 Passe Livre
1968 Brasil Verdad
1963 Mondo di notte numero 3

TV pořady

2018 Fotbal: Souboje hvězd (TV pořad) - a.z.
2012 Letní olympijské hry 2012 Londýn - Ceremoniál zakončení her (TV pořad)
2005 Fotbalové superhvězdy (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1973 Fantástico (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace