foto

Rose Troche

  • nar. 1964
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Rose Troche je americká režisérka, scénáristka a producentka, která se věnuje filmové a televizní tvorbě. Narodila se roku 1964 na středozápadě Spojených států a vyrůstala v Chicagu. Studovala na University of Illinois in Chicago. Svou kariéru začala natáčením krátkometrážních filmů a videí.

Režisérsky debutovala lesbickou love story MALÁ RYBA TAKY RYBA. V nezávislém snímku se v hlavní roli objevila tehdejší partnerka Rose, Guinevere Turner, která se také podílela na scénáři a produkci. Tento průkopnický film si svou premiéru odbyl na filmovém festivalu Sundance v roce 1994, stal se jedním z prvních filmů tohoto žánru a může se pochlubit řadou ocenění. V jejím dalším snímku LOŽNICE A KULOÁRY se pro změnu věnovala mužské sexualitě a hlavní postavy tu zvárnili herci Kevin McKidd (seriál CHIRURGOVÉ) a Simon Callow.

V roce 2001 natočila film ŽIVOTNÍ JISTOTY, který je adaptací krátkých povídek A.M.Homesové, pojednávající o životních problémech, útrapách a těžkostech čtyř rodin z předměstí. Ve filmu se objevila řada známých herců, jako například Glenn Close, Dermot Mulroney, Patricia Clarkson, Joshua Jackson a Kristen Stewart. Malou roli v tomto snímku také získala již zmíněná herečka Guinevere Turner.

Od roku 2001 se věnuje hlavně práci na televizních seriálech. Režírovala jednu epizodu cenami ověnčeného seriálu ODPOČÍVEJ V POKOJI z produkce HBO. V roce 2004 začala pracovat na serálu THE L WORD, který se odehrává v L.A. a vypráví o životě, problémech a láskách lesbických žen. Během šesti řad napsala k několika epizodám scénář, a také některé epizody režírovala. Během prací na THE L WORD si stihla najít čas na to, aby ještě mohla natočit jednu epizodu k seriálu UGLY BETTY. Jako scénáristka ještě přispěla do dalšího seriálu o homosexuálních vztazích SOUTH OF NOWHERE.

ČSFD.cz

Režijní filmografie

Filmy

2016 Perspective Chapter 2: The Misdemeanor
2001 Životní jistoty
1998 Ložnice a kuloáry
1994 Malá ryba taky ryba

TV seriály

2018 Black Lightning (TV seriál)
The Book of Consequences: Chapter Three: Master Lowry (S02E03)
And Then the Devil Brought the Plague: The Book of Green Light (S01E05)
Fotbalový talent (TV seriál)
All We Got (E05)
Sorry for Your Loss (TV seriál)
I Hate Chess (E07)
Vida (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 4 (S01E04)
2017 Star (TV seriál)
Code of Silence (S01E04)
2009 Láska je Láska (TV seriál)
Láska v rytmu tance (S06E07)
Leaving Los Angeles (S06E04)
Ladíme k sobě (S06E02)
2008 Láska je Láska (TV seriál)
Letní vedra (S05E09)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
Lásko moje sbohem (S03E10)
Lék na lásku (S03E01)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Láska a hrdost (S02E11)
Lávka k samotě (S02E03)
2004 Dotek zla (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
Letní slavnost (S01E11)
Lepší zítřky (S01E09)
Lítáme v tom (S01E02)
další epizody (4)
2002 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Plán (S02E03)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

Dokumentární

2009 Chinatown Film Project

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Perspective Chapter 2: The Misdemeanor

TV seriály

2009 Láska je Láska (TV seriál)
Ladíme k sobě (S06E02)
2006 Láska je Láska (TV seriál)
Lásko moje sbohem (S03E10)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Labyrint (S02E05)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Lepší zítřky (S01E09)
Lámání chleba (S01E05)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace