foto

Karolina Gruszka

  • nar. 13.6.1980 (40 let)
    Warszawa, Województwo mazowieckie, Polsko

Biografie

Karolina Gruzska má za sebou úctyhodnou řadu filmových rolí, mezi nimiž bezesporu vyniká bezejmenná dívka z dramatu Inland Empire (2006) amerického kultovního režiséra Davida Lynche. Avšak na renomované režiséry měla štěstí již v dětských letech, ve filmu začínala pod vedením Krzysztofa Zanussiho (Chopin na zámku, 1991) a Andrzeje Wajdy (Slečna Nikdo, 1996). Mezi její nejúspěšnější snímky patří milostné drama Milenci z Marony (2005) režisérky Izabelly Cywinské, za roli Oly získala Karolina Gruszka i několik ocenění – především hlavní cenu za ženský herecký výkon na Polském filmovém festivalu v Gdyni. Tato absolventka varšavské Divadelní akademie spravedlivě dělí svůj čas mezi film a divadlo, hostuje v Národním divadle ve Varšavě a také v moskevském Centru nového dramatu. Plynně hovoří polsky, rusky, anglicky a francouzsky.

Zdroj: Falcon

Herecká filmografie

Filmy

2019 Gullregn
Tak jest dobrze
2017 Ach śpij kochanie
Umění milování
2016 Marie Curie
Štěstí světa
2015 Spasenie
2014 Paní ze školky
2013 Ivan, Amirův syn
2012 Ať žije Bělorusko!
Tanec Deli
2010 Mistyfikacja
Trik
2009 3 sezóny v pekle
Korotkoje zamykanije
Kyslík
Oščuščať
2008 Rezoluce 819 (TV film)
The Resolution
2007 Futro
Miłość w przejściu podziemnym (TV film)
More Things That Happened
2006 Francuski numer
Inland Empire
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
2005 Milenci z Marony
2003 Break Point
2002 Sfora: Bez litości
2001 Předjaří
В августе 44-го
2000 Daleko od okna
Kapitánská dcerka
1998 Spona
1996 Panna Nikt

TV seriály

2020 Kod genetyczny (TV seriál)
Episode 8 (E08)
Episode 7 (E07)
Episode 6 (E06)
další epizody (8)
2018 Dirigenten (TV seriál)
Todellinen kapellimestari (E08)
Vyyhti purkautuu (E07)
Kaupat (E06)
další epizody (8)
2017 Optimisty (TV seriál)
2016 Krasnyje braslety (TV seriál)
2015 Pauk (TV seriál)
2010 Czas honoru (TV seriál)
Wieczór w Edenie (S03E13)
Pocztówka z Hajfy (S03E11)
Ostatnia runda (S03E10)
další epizody (7)
2007 Fałszerze. Powrót Sfory (TV seriál)
Episode 14 (E14)
Episode 13 (E13)
Episode 12 (E12)
další epizody (13)
Tajemství šifrovací věže (TV seriál)
2006 Oficerowie (TV seriál)
Tak mogło być (E14)
Nieznani sprawcy (E10)
Podpucha (E08)
2005 Boża podszewka II (TV seriál)
2004 Oficer (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
Sfora (TV seriál)
Zaklínač (TV seriál)
Člověk - první setkání (E03)
1997 Boża podszewka (TV seriál)
Sposób na Alcybiadesa (TV seriál)

Dokumentární

2017 Kdo bude psát naše dějiny
2009 Film o filmu: 3 sezóny v pekle (TV film)