foto

Peter Ustinov

  • nar. 16.4.1921
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 28.3.2004 (82 let)
    Genolier, Vaud, Švýcarsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Ustinov se narodil 16. 4. 1921 v Londýně. Měl předpoklady k umělecké dráze jeho matka byla malířkou a otec novinářem. Od 40. let působil jako scénarista, herec a režisér do té doby se zdokonaloval v dramatickém umění a studoval například v London Theatre Studio.

Ztvárnil císaře Nerona ve filmu natočeném podle předlohy Henryka Sienkiewicze QUO VADIS?, za který byl nominován na Oscara. Oscarová soška mu však neunikla v roce 1960, kdy ji získal za roli majitele školy gladiátorů v historickém filmu SPARTAKUS pod taktovkou S. Kubricka. Dalšího oscara získal o čtyři roky později za roli v komedii Topkapi.

Proslul také jako slavný detektiv Hercule Poirot v televizních zpracováních románů od Agathy Christie (např. SMRT NA NILU). Ve své kariéře se však nespokojil pouze jako herec a také mnohokrát zasedl za režisérskou židly. Jmenujme např. LADY L (1965) nebo HAMMERSMITH JE VENKU (1971). Široké uplatnění našel také v televizi a v divadle. Navštívil dokonce Českou republiku, kde na Národním divadle roku 1991 předvedl vlastní 'one man show'. Do Prahy se ještě jednou vrátil a to v roce 2001 v rámci festivalu německého divadla.

Peter Ustinov byl celkem třikrát ženatý. Roku 1975 mu byl udělen titul Rytíř Řádu britského impéria a roku 1990 byl povýšen do šlechtického stavu. Jeden z nejvšestranějších herců SIR PETER USTINOV zemřel ve věku 82 let ve Švýcarsku.

Honza "Judas" Pečený

Herecká filmografie

Filmy

2003 Luther
Zimní slunovrat (TV film)
2002 Will to Resist, The
2001 Viktorie a Albert (TV film)
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Farma zvířat (TV film)
Ženich na útěku
1998 Stiff Upper Lips
1995 Evening with Sir Peter Ustinov, An (TV film)
Phoenix and the Magic Carpet, The
Starožitníkův krám (TV film)
1992 Lék pro Lorenza
1990 C'era un castello con 40 cani
Orchestra, The (TV film)
1989 Francouzská revoluce (TV film)
Granpa (TV film)
Kolem světa za 80 dní (TV film)
1988 Secret Identity of Jack the Ripper, The (TV film)
Schůzka se smrtí
1986 Hra na vraždu (TV film)
Vražda o třech dějstvích (TV film)
1985 Třináct u stolu (TV film)
1984 Abgehört (TV film)
Memed My Hawk
1983 Imaginary Friends (TV film)
1982 Zlo pod sluncem
1981 Great Muppet Caper, The
Grendel Grendel Grendel
Charlie Chan a kletba Dračí královny
Search for Santa Claus, The
1979 Ashanti
Budeme hubnout společně
Vydra Tarka
1978 Smrt na Nilu
Winds of Change
Zloděj z Bagdádu (TV film)
1977 Doppio delitto
Dvojčata
Ježíš Nazaretský (TV film)
Mermaid Frolics, The (divadelní záznam)
Oyaro nezumi no fushingina tabi
Un taxi mauve
1976 Kein Abend wie jeder andere (TV film)
Loganův útěk
Poklad na ostrově Matecumbe
1975 One of Our Dinosaurs Is Missing
1973 Robin Hood
1972 Hammersmith Is Out
1971 Babar Comes to America (TV film)
Gideon (TV film)
1970 A Storm in Summer (TV film)
1969 Viva Max!
1968 Blackbeard's Ghost
Hot Millions
Story of Babar, the Little Elephant, The (TV film)
1967 Komedianti
1966 Barefoot in Athens (TV film)
1965 John Goldfarb, Please Come Home!
Lady L
1964 Peaches, The
Topkapi
1962 Billy Budd
1961 Romanoff and Juliet
1960 Poutníci za sluncem
Spartakus
1959 Adventures of Mr. Wonderbird
1957 Angelo è sceso a Brooklyn, Un
Špioni
1956 Girovaghi, I
1955 Lola Montès
Moment of Truth, The (TV film)
We're No Angels
1954 Beau Brummell
Egypťan Sinuhet
1951 Hotel Sahara
Kouzelná skříňka
Quo Vadis
1950 Odette
1949 Private Angelo
1944 Cesta vpřed
1943 The New Lot
1942 Let the People Sing
One of Our Aircraft Is Missing
Výlet do Němec

TV seriály

2002 Salem Witch Trials (TV seriál)
1998 Planet Ustinov (TV seriál)
1993 Inside the Vatican (TV seriál)
Wings of the Red Star MIG Force (TV seriál)
1986 Russia (TV seriál)
1979 Doktor Puclík (TV seriál)
1972 Clochemerle (TV seriál)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)
1957 Theatre Night (TV seriál)

Dokumentární

2004 Siberia: Railroad Through the Wilderness
2003 Charlie Chaplin - Les années suisses (TV film)
2002 Filmové žánry (TV seriál)
Universum: Schönbrunn - Quelle der Schönheit (TV film)
2001 In 80 Jahren um die Welt (TV film)
Stanley Kubrick: Život v obrazech
Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 Deutschlandspiel (TV film)
Majestät brauchen Sonne
My Khmer Heart
1999 On the Trail of Mark Twain (TV seriál)
1998 A Royal Birthday Celebration (TV film)
1997 Legenden (TV seriál)
1987 Universum (TV seriál)
1986 World Challenge (TV film)
1982 Making of Agatha Christie's 'Evil Under the Sun', The (TV film)
1979 Einstein's Universe
Morte no Tejo
Through Joy and Beyond (TV film)
1978 Death on the Nile: Making of Featurette (TV film)
1970 Festival Game, The
1967 Comedians in Africa, The
1965 Michelangelo: The Last Giant (TV film)
1963 Donna nel mondo, La
Království u moře
1955 This Is Your Life (TV seriál)
1953 Panorama (TV seriál)
1945 Nehynoucí sláva
1940 Hullo Fame
Mein Kampf - My Crimes

TV pořady

2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Die 10… (TV pořad)
2001 100 Greatest Kids TV Shows, The (TV pořad)
2000 Musik ohne Grenzen (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1985 C'est encore mieux l'après-midi (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
7 sur 7 (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1977 Over Easy (TV pořad)
The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1974 III nach neun (TV pořad)
1973 Burt Bacharach: Opus No. 3 (TV pořad)
Je später der Abend ... (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1957 The Mike Wallace Interview (TV pořad)
1954 Lecture pour tous (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1965 Photo Finish (TV film) - divadelní hra
1962 Billy Budd
1961 Romanoff and Juliet
1960 Spartakus

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace