foto

Hans H. Zerlett

  • nar. 17.8.1892
    Wiesbaden, Německá říše
  • zem. 6.7.1949 (56 let)
    Buchenwald, Německo

Biografie

Hans H. Zerlett se narodil do rodiny hudebníka. Před válkou hrál krátce divadlo. V průběhu první světové války byl ze zdravotních důvodů zproštěn služby, poté vystřídal rozliční zaměstnání. Mimo jiné se živil opisováním notových partů, šlágrů pro kabaret, revue a divadla. Tím se dostal k filmové tvorbě. První filmový scénář prodal v roce 1927. V letech národního socialismu (1933-1945) režiséroval 25 filmů. Byl členem strany NSDAP a blízký přítel německého politika Hanse Hinkela.

Začínal roku 1934 režií krátkého filmu IM SCHALLPLATTENLADEN. Stejného roku režiséroval DA STIMMT WAS NICHT s Viktorem de Kowa und Adele Sandrockovou. Velký úspěch slavil s dramatem s lékařského prostředí ARTZ AUS LEIDENSCHAFT, 1936 a revuefilmem ES LEUCHTEN DIE STERNE, 1938 s La Janou. V roce 1939 režiséroval propagantistický, antiseministický muzikál ROBET UND BERTRAM.

Zajímal se o sport a mezi jeho přátele patřily tehdejší sportovní prominenti, jako Gustav Jaenecke, Gottfried von Cramm, Rudolf Caracciola, nebo Max Schmeling. S tehdejší manželkou Maxe Schmelinga Anny Ondrou jej pojila dlouholetá spolupráce. Napsal pro ni několik scénářů a obsadil jí do svých filmů, jako např. KNOCKOUT – EIN JUNGES MAEDCHEN, EIN JUNGER MANN, 1935. V roce 1936 natočil dokumentární film s Maxem Schmelingem v titulní roli MAX SCHMELLINGS SIEG – EIN DEUTSCHER SIEG a těsně před koncem války odkoupil jeho vilu v Bad Saarow, které bylo tehdy považováno za německé Beverly Hills a své bydliště zde měla řada německých hvězd.

Jeho bratr Walter Zerlett-Olfenius byl též scenáristou. 23. ledna 1946 byl zatčen sovětskou NKVD a postupně internován ve zvláštních táborech Jamlitz, Muehlberg a Buchenwald č. 2, kde 6. července 1949 zemřel na tuberkulózu.

skipi

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 Das Liebesverbot (divadelní záznam) - divadelní hra
1948 Im Tempel der Venus
1947 Spuk im Schloß
1943 Reise in die Vergangenheit
1942 Kleine Residenz
1941 Venus vor Gericht
1940 Má dcera to nedělá
Verliebtes Abenteuer
1939 Robert und Bertram
Zlatá maska
1938 Když hvězdy svítí
Kočičí stezka
Revolutionshochzeit
Star of the Circus
Zwei Frauen
1937 Liebe geht seltsame Wege
Truxův záhadný případ
1936 Arzt aus Leidenschaft
Diener lassen bitten
Moral
1935 Die blonde Carmen
Die selige Exzellenz
Knockout - Mladé děvče, mladý muž
Mladý hrabě
1934 Da stimmt was nicht
Die Czardasfürstin
Princesse Czardas
Valčík pro tebe
1933 Baby (francouzská verze) - scénář, divadelní hra
Bludičky Paříže
Château de rêve
Dcera pluku
Dcera pluku (francouzská verze)
Glück im Schloß
Povídky slečny Hoffmanové
Zamilovaný hotel
Zámek na jihu
1932 Anny, ukrutná přítelkyně
Anny, ukrutná přítelkyně (francouzská verze)
Baby - scénář, divadelní hra
Due cuori felici
Dvě šťastná srdce
Großstadtnacht
Kiki
Kiki (francouzská verze)
Mann mit Herz, Ein
Monsieur, Madame et Bibi
1931 Ich geh' aus und Du bleibst da
Konzert, Das
L'inconstante. Je sors et tu restes là
Mamzelle Nitouche
Netopýr
Netopýr (francouzská verze)
The Beggar Student
Žebravý student
1930 Csikosbaroness, Die
Hampelmann, Der
Heiligen drei Brunnen, Die
Moral um Mitternacht
Sensace
Velká touha
Wer hat Bobby gesehen?
Zwei Menschen
1929 Kaviárová princezna
Regimentstochter, Die
Vererbte Triebe: Der Kampf ums neue Geschlecht
Vezmi mě s sebou
1928 Anny, pozor - policajt!
Saxofon Suzi - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace