foto

Stéphane Audran

  • nar. 2.11.1932
    Versailles, Francie
  • zem. 27.3.2018 (85 let)
    Paris, Île de France, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Stéphane Audran, vlastním jménem Colette Suzanne Jeannine Dechaville, se narodila ve Versailles u Paříže 2. listopadu 1932. Pocházela z učitelské rodiny a učit bylo také jejím původním záměrem. Po studiích na vysoké škole absolvovala dramatické kurzy u Charlese Dullina a Michela Vitolda, navštěvovala také slavnou hereckou školu René Simona. Jako profesionální herečka nastoupila v roce 1955 do Théâtre Noctambules, ale nedlouho poté se dominantní v její práci stal film. Mezitím se také poprvé provdala a jejím manželem se stal herec Jean-Louis Trintignant (*1930).

Stéphane Audran je před filmovou, respektive televizní kamerou aktivní již více než půl století a má na svém kontě přes sto rolí. Svůj debut si odbyla v dnes již zcela zapomenutém snímku LE JEU DE LA NUIT (1957), po několika dalších menších rolích se díky hercům Gérardu Blainovi a Jean-Claude Brialym seznámila se začínajícím režisérem Claude Chabrolem (*1930) a toto setkání bylo pro oba osudové. Stéphane Audran se stala Chabrolovou kmenovou herečkou a vzhledem k režisérově úloze ve francouzské nové vlně se Stéphane logicky stala jedním z jejích symbolů. Poprvé hrála v Chabrolově filmu BRATRANCI (Les cousins, 1959), následně dostala hlavní role ve všech jeho následujících snímcích, které však v průběhu šedesátých let měly kolísavou kvalitu. Pracovní vztah Stéphane Audran a Claude Chabrola přerostl v životní partnerství, v roce 1963 se jim narodil syn Thomas a o rok později se vzali poté, co oba ukončili své předešlé manželské svazky.

Stéphane Audran dokonale splňovala Chabrolovy představy o typu snobských žen z vyšší společnosti, které byly v každém filmu nějakým způsobem spojeny s vraždou, a jejich psychologické portréty přesvědčivě ztvárňovala na filmovém plátně. K těmto typům rolí postupně dospěla až na přelomu 60. a 70. let s druhým uměleckým vzepětím Claude Chabrola a tehdy také její kariéra začala dostahovat mezinárodního významu. Prvního výrazného úspěchu se dočkala jednou z hlavních rolí v provokativním filmu LESBIČKY (Les biches, 1968), za který byla oceněna Stříbrným medvědem na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Následovala cena města San Sebastian na dalším festivalu za roli učitelky v dramatu ŘEZNÍK (Le boucher, 1970). Triumfem byl pak rok 1974, kdy získala cenu BAFTA (Britská filmová a televizní akademie) za nejlepší herecký výkon ve filmech TĚSNĚ PŘED NOCÍ (Juste avant la nuit, 1972) a NENÁPADNÝ PŮVAB BURŽOAZIE (Le charme discret de la bourgeoise, 1972); druhý ze jmenovaných filmů byl dílem slavného Luise Buñuela. Za vedlejší roli v kriminálním dramatu VIOLETTE NOZIÈRE (1978) natočeném podle skutečného justičního případu získala francouzského Cézara; na stejnou cenu byla pak nominována ještě třikrát v 80. letech.

V roce 1980 se Audran rozvedla s Chabrolem, pracovně ale nadále zůstali spjati a natočili spolu ještě několik filmů. Jejich spolupráce skončila až s filmem BETTY (1992). Poměrně bohatou spolupráci navázala již v 70. letech s řadou dalších režisérů, namátkou jmenujme slavná jména jako Georges Lautner, Philippe de Broca nebo Bertrand Tavernier, žádný z nich ale nedal herečce tak velkou a výraznou příležitost jako Claude Chabrol. Jako výjimku můžeme uvést historické drama BABETTINA HOSTINA (Babettes gaestebud, 1987) dánského režiséra Gabriela Axela. Za tento film získala Audran ocenění od společností filmových kritiků v Itálii a Velké Británii, zatímco opětovná nominace na cenu BAFTA zůstala tentokrát neproměněna.

Od 70. let spolupracuje Stéphane Audran také s televizí, hrála v řadě televizních seriálů, několikrát se pokusila prosadit také v zahraničí, tady však již takový úspěch neměla. Zhruba od počátku devadesátých let ve své práci značně polevuje, nadále ale natáčí. Zatím naposledy se objevila ve filmu DÍVKA Z MONAKA (La fille de Monaco, 2008).

Stéphane Audran je nesporně vynikajicí herečkou, mezi legendy francouzského filmu a symboly nové vlny ji ale katapultoval především její druhý manžel Claude Chabrol, s nímž spolupracovala celkem na 24 filmech. Po rozvodu s Chabrolem v roce 1980 se již znovu neprovdala; syn Thomas Chabrol (*1963) je též hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Other Side of the Wind
2008 Dívka z Monaka
2004 Sissi, l'impératrice rebelle (TV film)
2002 Maurice to zařídí
2001 Hladová
1999 Le Pique-nique de Lulu Kreutz
Tchyně
1998 Madeline
1997 Dědictví z Las Vegas
Un printemps de chien (TV film)
1996 Maximální riziko
Petit (TV film)
1995 Au petit Marguery
Fils de Gascogne, Le
1994 Évanouie, L' (TV film)
1992 Betty
Návrat mrtvých
Už neplač, má lásko (TV film)
1990 Messe en si mineur, La
Sons
Tiché dny v Clichy
1989 Champagne Charlie (TV film)
Manika, une vie plus tard
1988 Corps z'a corps
Nido del ragno, Il
Saisons du plaisir, Les
1987 Babettina hostina
Faceless
Ubohá bohatá dívka (TV film)
1986 Cikánka
Suivez mon regard
1985 Isola, Un' (TV film)
Night Magic
Poulet au vinaigre
Ptačí klec 3: Svatba
1984 Chlapec ze zátoky
Krev těch druhých
Les Voleurs de la nuit
1983 Scarlatine, La
Zhoubné pátrání
1982 Affinités électives, Les (TV film)
Bulvár vrahů
Marseillaise, La (TV film)
Paradis pour tous
Šok
1981 Beau monde, Le (TV film)
Coup de torchon
Marteau piqueur, Le (TV film)
Plouffe, Les
1980 Coeur à l'envers, Le
Klec bláznů II
Soleil en face, Le
Velká červená jednička
1979 Gagnant, Le
Orlí pero
1978 Les Liens du sang
Violette Nozière
1977 Bankéři
Des Teufels Advokat
Smrt darebáka
1976 Chi dice donna, dice donna
1975 Black Bird, The
Folies bourgeoises
1974 Až tam nezbyl žádný
Hay que matar a B.
Jak získat úspěch, když je člověk hloupej...a ufňukanej
Le cri du coeur
Vincent, François, Paul a ti druzí...
1973 Krvavé svatby
Tatort - Tote Taube in der Beethovenstraße (TV film)
1972 Nenápadný půvab buržoazie
Vražda je vražda
1971 Aussi loin que l'amour
Bez motivu
Těsně před nocí
1970 La Peau de Torpédo
Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Roztržka
Řezník
1968 Laně
Nevěrná žena
1967 Vražedné šampaňské
1966 Demarkační čára
1965 Modrý Panter
Paříž očima...
1964 Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Tigre aime la chair fraiche, Le
1963 Landru
1962 L'Oeil du malin
Znamení lva
1961 Les godelureaux
Saint Tropez Blues
1960 Hezké holky
Présentation ou Charlotte et son steak
1959 Bratranci
1958 Bonne tisane, La
Milenci z Montparnassu
1957 Jeu de la nuit, Le

TV seriály

2005 Bojovnice (TV seriál)
Tři ženy za letního večera (TV seriál)
2000 Modrý bicykl (TV seriál)
1990 TECX (TV seriál)
1988 Dossiers secrets de l'inspecteur Lavardin, Les (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
Sun Also Rises, The (TV seriál)
1981 Návrat na Brideshead (TV seriál)
1979 Orient-Express (TV seriál)
1972 Midi Trente (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 13 vies du chat Lelouch, Les (TV film)
2000 A propósito de Buñuel
1984 Cinématon
1982 Mardi cinéma (TV seriál)

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace