foto

Carlos Santana

  • nar. 20.8.1947 (70 let)
    Autlan, Jalisco, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carlos Augusto Alves Santana sa narodil 20. júla 1947 v Autlán de Navarro, Jalisco, v Mexiku. Je pôvodom mexický gitarista a je držiteľom ceny Grammy. Svoju prvú gitaru dostal ako 4 ročný od svojho otca, tiež hudobníka, ktorý hral v jednom klube v Tijuane.

V roku 1955 už začali jeho pokusy hrať na gitare Rock ’n’ Roll. V roku 1960 sa rodina presťahovala do San Francisca. Jeho vzorom sa stali Gábor Szabó, Wes Montgomery, jazzový gitaristi, ako aj bluesoví: B. B. King, John Lee Hooker a T. Bone Walker.

V roku 1966 zakladá s Greggom Roliem (klávesy a spev), Gusom Rodriguezom (basová gitara), Tomom Frazierom (gitara), Michaelom Carabellom (perkusie) a Dannym Harom skupinu "The Santana Blues Band". Jeho sláva začala koncom 60. a začiatkom 70. rokov, kedy začali hrať novým štýlom, zmesou rocku, bluesu, jazzu a salsy s použitím latinoamerických perkusných nástrojov timbales a congas. Tento štýl si Santana zachoval aj počas ďalších desaťročí a dodnes upútáva svojou hrou kritikov i svojich fanúšikov.

Je vyhlásený v stovke najlepších gitaristov všetkých čias na 15 mieste. V roku 1988 bola skupina Santana uvedená do "Rockenrollovej siene slávy“ v zostave: Carlos Santana, Jose Chepito Areas, David Brown, Michael Carabello, Gregg Rolie a Michael Shrieve.

Diskografia:
So skupinou Santana: - Santana (1969) US: 2x Platinové album - Abraxas (1970) US: 5x Platinové album - Santana III, (1971) : 2x Platinové album - Caravanserai (1972) : Platinové album - Welcome (1973) : Zlatý album - Lotus (live) (1974) - Borboletta (1974) : Zlatý album - Amigos (1976) : Zlatý album - Festival (1977) : Zlatý album - Moonflower (1977) : 2x Platinové album - Inner Secrets (1978) : Zlatý album - Marathon (1979) : Zlatý album - Zebop! (1981): Platinové album - Shango (1982) - Beyond Appearances (1985) - Freedom (1987) - Sacred Fire: Live in South America (1993) : Zlatý album - Spirits Dancing in the Flesh (1990) - Milagro (1992) Sólové albumy a spolupráca: - Carlos Santana & Buddy Miles! Live! (1972; s Buddy Milesom) USA: platina - Love Devotion Surrender (1973; s Johnom McLaughlinom) USA: zlato - Illuminations (1974; s Alice Coltrane) - Oneness: Silver Dreams, Golden Reality (1979) - The Swing of Delight (1980) - Havana Moon (1983; s Booker T & the MGs, Willie Nelson, a The Fabulous Thunderbirds) - Blues for Salvador (1987) - Santana Brothers (1994; C.S. s Jorge Santanom & Carlosom Hernandezom) - Santana Live at the Fillmore (1997) - Supernatural (1999) USA: diamantová - Shaman (2002) USA: 2x platina - All That I Am (2005) USA: zlato - Carlos Santana and Wayne Shorter - Live at the Montreux Jazz Festival 1988 (2007)

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2000 Supernatural Evening with Carlos Santana, A (TV film)

Dokumentární

2018 B.B. King: On the Road
2017 Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives
Mr. Pori Jazz - a.z.
Wayne Shorter: Zero Gravity
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
2015 Guitar Man - a.z.
2012 B. B. King
Beware of Mr. Baker
2010 Latin Music USA (TV seriál)
2009 Peter Green: 'Man of the World
Rock Prophecies
2008 One Giant Leap 2: What About Me?
2006 Herbie Hancock: Possibilities
2004 Crossroads Guitar Festival (koncert)
2003 50 Sexiest Video Moments (TV film)
2002 Francisco Sánchez: Paco de Lucía (TV film)
2000 My Generation
Santana: Supernatural Live (koncert)
1997 Blue Note - A Story of Modern Jazz (TV film)
1995 Latin Nights (TV film)
Santana: Sacred Fire Live in Mexico (koncert)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 5 (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 7 (TV film)
1994 Woodstock Diary (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)
Live Aid (koncert)
1983 Musicourt
1972 Fillmore
1971 Love and Music
1970 Woodstock

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
2010 2010 American Music Awards (TV pořad)
Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 Lopez Tonight (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 The Best Hit USA (TV pořad)
2002 Nobel Peace Prize Concert (TV pořad)
2000 Grammy Awards 2000 (TV pořad)
1999 Arista Records' 25th Anniversary Celebration (TV pořad)
1997 Hard Rock Live (TV pořad)
The View (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2017 DJ Khaled feat. Rihanna, Bryson Tiller - Wild Thoughts (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace