foto

Michael Moriarty

  • nar. 5.4.1941 (78 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Moriarty je americko-kanadský divadelní a filmový herec a také jazzový muzikant. Po celé čtyři sezóny hrál postavu Benjamina Stonea v kriminálním seriálu LAW & ORDER /1990-2010/.

Moriarty je irský američan narozený v Detroitu v Michiganu, matce Elinor /roz. Paul/ a otci Georgemu Moriartymu – policejnímu seržantovi. Jeho dědeček, George Moriarty byl hráčem třetí báze, rozhodčím a manažerem v hlavní baseballové lize po více než 40 let.

Moriarty navštěvoval střední školu Cranbook School v Bloomfield Hills a poté studoval na University of Detroit Jesuit High School. Slavnostně byl přijat na Dartmouth College do ročníku roku 1963, kde se stal hlavním divadelním vedoucím. Po absolvování se odstěhoval do Londýna, kde se přihlásil na London Academy of Music and Dramatic Art a získal stipendium Fullbright Scholarship.

V roce 1973 získal Moriarty roli egocentrického Henryho Wiggena ve filmové adaptaci stejnojmenného románu z baseballového prostředí BANG THE DRUM SLOWLY /1973/, ve kterém hrál spolu s Robertem De Nirem. S Katharine Hepburn hrál ve stejném roce v TV filmové adaptaci románu Tennesseeho Williamse THE GLASS MENAGERIE. Ve filmu hrál také Sam Waterston, který Moriartyho později nahradil v seriálu Law & Order. Postava Jima vynesla Moriartymu cenu Emmy Awards pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Následující rok hrál Moriarty v kritiky ceněném policejním dramatu REPORT TO THE COMMISSIONER /1975/.

Moriarty vyhrál v roce 1974 cenu Tony Award za práci na snímku FIND YOUR WAY HOME. Jeho filmová kariéra však pomalu upadala ale divadelní byla velmi úspěšná. V televizní minisérii HOLOCAUST /1978/ hrál německého SS důstojníka a tento snímek mu přinesl další cenu Emmy Awards. Během 80.let hrál v hororových filmech Larryho Cohena, Q /1982/, THE STUFF /1985/, A RETURN TO SALEM'S LOT /1987/. S Clintem Eastwoodem si zahrál ve westernu PALE RIDER /1985/ a ve válečném filmu z Vietnamu THE HANOI HOTEL /1987/. V roce 1986 hrál v kultovním fantasy filmu TROLL, kde ztvárnil postavu Harryho Pottera Sr., která ale nemá nic společné s čarodějem Harrym Potterem 2001.

V letech 1990 až 1994 hrál Bena Stonea v seriálu Law & Order. Seriál opustil v roce 1994 údajně kvůli sporu se státní návladní Janet Reno, která prohlásila, že seriál je útočně násilný a je nutné jej cenzurovat. Pak obvinil producenta Dicka Wolfa a jeho lidi, že před Janet Reno stáhli ocas mezi nohy a vyhověli jejím požadavkům. Moriarty následně sepsal obsáhlý komentář do Hollywoodského obchodního časopisu, ve kterém vyzývá své kolegy aby se za něj postavili a odmítli cenzuru v TV. Na toto téma pak vydal knihu " The Gift of Stern Angels".

Moriarty hrál ve filmu COURAGE UNDER FIRE /1996/ s Denzelem Washingtonem a Meg Ryan, s Morganem Freemanem v adaptaci stejnojmnenného románu ALONG CAME A SPIDER /2001/, v rodinném dramatu SHILOH /1996/, v kanadském TV seriálu EMILY OF NEW MOON /1998-2000/ a v autobiografickém snímku s Jamesem Francem JAMES DEAN /2001/, za který získal svou třetí cenu Emmy Award. V roce 2007 debutoval jako scénárista se svým filmem HITLER MEETS CHRIST, kde hraje muže, který si myslí, že je Adolf Hitler.

Mimo svou hereckou kariéru je Moriarty poloprofesionálním jazzovým  pianistou, zpěvákem a klasickým skladatelem. Nahrál tři alba a vystupuje hlavně v New Yorku a Vancouveru. Moriarty žije v Maple Ridge v Kanadě, kde hraje, píše a koncertuje. Moriarty je politicky aktivní, zaměřením ke středu politického spektra a sám sebe označuje jako realistu. Moriarty v roce 2008 oznámil záměr kandidovat na prezidenta USA ale nikdy to formálně neohlásil.

V roce 2000 byl zatčen za napadení své přítelkyně ve vancouverském baru. Třikrát se rozvedl a nyní žije se svou čtvrtou přítelkyní Margaretou Brychka, se kterou měl již zmíněný incident.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Sons of Summer
2011 Yellow Wallpaper, The
2006 12 hodin života (TV film)
Santa Baby (TV film)
Síla dopadu (TV film)
2005 Don't Call Me Tonto!
Tam, kde jsem nikdy nebyl
2003 Bad Faith
Princezna podsvětí (TV film)
2002 Skryté hlasy (TV film)
Swimming Upstream
2001 Broken Sight
House of Luk
Jako pavouk
James Dean (TV film)
Mindstorm
Překročená mez
2000 Děti štěstí (TV film)
Hitler Meets Christ
Moje zlaté děti (TV film)
Recept na úspěch (TV film)
1999 Kámoš 2
Rivalové
Strange World (TV film)
Vražda jako umění
1998 Galileo: On the Shoulders of Giants (TV film)
Zemětřesení v New Yorku (TV film)
1997 Major Crime (TV film)
Projekt Arrow (TV film)
1996 Calm at Sunset (TV film)
Kámoš
Managua
Odvaha pod palbou
Skutečné obvinění (TV film)
Zločin století (TV film)
1995 Broken Silence
Děti prérie (TV film)
1993 Born Too Soon (TV film)
1990 Pět sáhů pod hladinou
1989 Secret of the Ice Cave, The
Tailspin: Behind the Korean Airliner Tragedy (TV film)
1988 Nitti - Neústupný (TV film)
Větrné mlýny bohů (TV film)
1987 Hanojský Hilton
Návrat do městečka Salem's Lot
Ostrov živých
Temná věž
1986 Skřítek
1985 Bledý jezdec
Odd Birds
Pěna zabiják
1982 Blood Link
Q
Sound of Murder, The
1981 Renacer
1979 Too Far to Go (TV film)
1978 Křídla v Kitty Hawk (TV film)
Psí vojáci
1977 The Deadliest Season (TV film)
1975 Vyšetřovací zpráva
1974 Shoot It Black, Shoot It Blue
1973 Bang the Drum Slowly
Poslední eskorta
Summer Without Boys, A (TV film)
The Glass Menagerie (TV film)
1972 Hickey & Boggs
1971 My Old Man's Place

TV seriály

2006 Mistři hrůzy (TV seriál)
Pick Me Up (S01E11)
2005 4400 (TV seriál)
Mámy šéfové (S02E12)
2004 4400 (TV seriál)
Návrat (S01E01)
2002 Uneseni (TV seriál)
Beyond the Sky (E01)
2000 The Secret Adventures of Jules Verne (TV seriál)
1999 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Věčný život: 2. část (S03E22)
Věčný život: 1. část (S03E21)
1998 Emily of New Moon (TV seriál)
Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Východ (S02E22)
Zaměstnaný (S02E21)
Mapa ke hvězdám (S02E20)
další epizody (4)
1997 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Šedivý človíček (S02E08)
Válečník (S02E07)
Dárce (S02E02)
další epizody (4)
1994 Právo a pořádek (TV seriál)
Old Friends (S04E22)
Doubles (S04E21)
Nurture (S04E20)
další epizody (12)
1993 Právo a pořádek (TV seriál)
The Pursuit of Happiness (S04E10)
Born Bad (S04E09)
American Dream (S04E08)
další epizody (22)
1992 Právo a pořádek (TV seriál)
Consultation (S03E10)
Point of View (S03E09)
Prince of Darkness (S03E08)
další epizody (21)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
His Hour Upon the Stage (S02E11)
Heaven (S02E10)
Renunciation (S02E09)
další epizody (22)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Out of the Half-Light (S01E11)
Prisoner of Love (S01E10)
Indifference (S01E09)
další epizody (11)
1978 Holocaust (TV seriál)

Dokumentární

2017 King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen
1998 Life and Times of Hank Greenberg, The
1994 Baseball (TV seriál)

TV pořady

2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1990 Právo a pořádek (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace