foto

Campbell Scott

  • nar. 19.7.1961 (56 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec, režisér a producent Campbell Whalen Scott se narodil 19. července 1961 v New Yorku. Pochází z umělecké rodiny, jeho otec byl herec a oscarový režisér George C. Scott a matka byla známá kanadská herečka Colleen Dewhurst. Má staršího bratra Alexandra, spisovatele a jevištního manažera. Vystudoval historii a drama na Lawrence University ve Wisconsinu a posléze také absolvoval soukromé herecké kurzy Stelly Adler a Geraldiny Page. Po studiích se uplatnil v mimobroadwayských inscenacích, např. v Boltově historickém dramatu Člověk pro každé počasí a Shakespearově hře Veta za vetu. Na Broadwayi se představil mj. v O'Neillově dramatu Cesta dlouhého dne do noci a v komedii Toma Stopparda Skutečná věc.

Televizní a hereckou kariéru začal rokem 1986. Ztvárnil Josepha Kennedyho jr. v TV seriálu KENNEDYS OF MASSACHUSETTS (1990) a jako host účinkoval v seriálech RODINNÁ POUTA (1982) a PRÁVO V LOS ANGELES (1986). Od roku 2009 periodicky hostuje v drama sérii MILIONOVÝ LÉKAŘ. V roce 1989 hrál v průkopnickém filmu SPOLEČNÍK NA DLOUHÉ TRATI o nemoci AIDS a jejím vlivu na skupinu přátel. Dále zaujal postavou smrtelně nemocného Viktora Geddese, o jehož milostném vztahu k mladé ošetřovatelce v podání Julie Roberts vypráví melodrama ZEMŘÍT MLADÝ (1991). S citovými problémy se snažil vyrovnat také jeho v lásce zklamaný projektant Steve Dunne v romantické komedii SINGLES (1992). V roce 2002 měla na festivalu v Tribecu premiéru dramedie o sexuální výchově ROGER DODGER a vynesla umělci nominaci na cenu Independent Spirit Award a výhru NBR Award za nejlepšího herce. V roce 2012 vytvořil ve fantasy thrilleru THE AMAZING SPIDER-MAN postavu Richarda Parkera. Ve filozofickém dramatu BEFORE I SLEEP (2013) zobrazil mladého Eugene Devlina.

Jako herec a režisér se prosadil na nezávislé scéně, když natočil spolu s dlouholetým kamarádem Stanleyem Tuccim hořkou komedii ŽRANICE (1996), v níž vytvořil vedlejší úlohu neodbytného prodavače Boba. Snímek se setkal s velkým ohlasem na festivalu Sundance a byl nominován na Velkou cenu poroty. Oba tvůrci společně vyhráli BSFC Award a NYFCC Award za nejlepší nové režiséry. Titulní postavu dánského kralevice ztvárnil ve svém přepisu Shakespearova dramatu HAMLET (2000), na němž se podílel ještě scenáristicky a produkčně. Další autorské drama o životě bez civilizace OFF THE MAP (2003) vyhrálo ceny na filmovém festivalu v Taosu a Cenu diváků pro nejlepší drama Sarasota 2004.

Campbell se taktéž úspěšně angažuje jako hlasový herec v oblasti audioknih, dokumentárních filmů a reklam. Kromě jiných cen obdržel v roce 2002 na Westchester County prestižní Career Achievement Award. Při přebírání ceny přišel s knírem, aby vypadal zubařsky v souvislosti s jednou z jeho rolí. I přes nesporné úspěchy a nepřehlédnutelné charisma o sobě prohlásil: „Nerad to říkám, ale existuje podmnožina lidí tam venku, která si myslí, že jsem docela nudný herec. Je to sice slovní obrat, ale často matoucí.“ V soukromí se mu daří neméně dobře. Z prvního vztahu s Anne Scott má syna Malcolma (*1998), pár se rozvedl po 12 letech v roce 2002. Chvíli randil s kolegyní Patricií Clarkson. Nyní je ženatý od roku 2009 s herečkou Kathleen McElfresh.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 A Book of Common Prayer
2016 A Long Time for Lovers
Manhattan Night
2013 A Lotus 'Til Reckoning
Before I Sleep
2012 Amazing Spider-Man
Eye of the Hurricane
Still Mine
2011 Animals Distract Me
2010 Beware the Gonzo
God in America (TV film)
2009 Krásný Harry
2008 Phoebe v říši divů
Poslední týden
2007 Crashing
Hudbu složil, slova napsal
2006 Ambrose Bierce: Civil War Stories (TV film)
Poslední dny planety Země (TV film)
2005 Dying Gaul, The
Miláček
Můj kamarád gepard
V moci ďábla
2004 Marie a Bruce
Svatý Ralph
2002 Pilotova žena (TV film)
Roger Dodger
Tajné životy zubních lékařů
2001 Jdi za svou hvězdou
Nenarozený
2000 Hamlet (TV film)
Nevěra naruby
1999 Lush
Odpíchnout se
Top of the Food Chain
1998 Lež má krátké nohy
Milostný dopis (TV film)
Podvodníci
1997 Labyrint lží
Oholený klenotník (TV film)
1996 Cesta do města
Žranice
1995 Kéž bych to byl já
1994 Mrs. Parker a začarovaný kruh
1993 Nevinný
1992 Mládí
1991 Nejvyšší pocta (TV film)
Zemřít mladý
Znovu po smrti
1990 Ain't No Way Back
Pod ochranou nebe
1989 From Hollywood to Deadwood
Společník na dlouhé trati
1987 Pět rohů

TV seriály

2017 Lore (TV seriál)
They Made A Tonic (E01)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 65 (S05E13)
Chapter 64 (S05E12)
Chapter 63 (S05E11)
další epizody (11)
2014 Černá listina (TV seriál)
The Cyprus Agency (No. 64) (S01E13)
2009 Milionový lékař (TV seriál)
2007 Patty Hewes - nebezpečná advokátka (TV seriál)
2006 Six Degrees (TV seriál)
1997 LIBERTY! The American Revolution (TV seriál)
1990 The Kennedys of Massachusetts (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hrdinové a padouši: Svět úžasného Spider-mana (TV film)
2012 Ordinary Miracles: The Photo League's New York
2011 Prohibition (TV seriál)
2009 National Parks, The: America's Best Idea (TV seriál)
2007 Konec v nedohlednu
2005 Kinsey (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2001 Anatomy of a Scene (TV seriál)
Echoes from the White House
1994 Would You Kindly Direct Me to Hell?: The Infamous Dorothy Parker (TV film)

TV pořady

2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2018 A Book of Common Prayer
2009 Company Retreat
2003 Off the Map
2001 Final
2000 Hamlet (TV film)
1996 Žranice
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace