Reklama

Reklama

Petr Mikeska

Petr Mikeska

nar. 11.04.1975 (49 let)

Biografie

Rodák z Prahy, kde vystudoval Gymnázium  a VOŠ hereckou. Ještě během studia na VOŠ nastoupil na své první angažmá v Městském divadle Mostě.V této době nastoupil do svého prvního angažmá v Západočeském divadle v Chebu.V letech 1999 - 2001 byl na tzv. "volné noze" a hostoval například v pražském Divadle pod Palmovkou. Na podzim roku 2001 přijímá angažmá v Městském divadle v Mladé Boleslavi, kde je dosud.

V roce 2006 absolvoval pražskou DAMU v oboru činoherní režie a dramaturgie a vedle herectví se začíná věnovat i režii. Jeho absolventským představení je Sofoklův Orestés. V Mladé Boleslavi se režijně podílel na inscenacích: Dům Bernardy Alby - F. G. Lorca, Sebevrah - N. Erdman, Naše městečko - T. Wilder, Zlomatka - M. Gelardi, Tlustý prase - N.LaBute, Cantervillské strašidlo - O. Wilde, Na dotek - P. Marber, Pygmalion - Bernard Shaw a Mikve - H. Galron. Jeho herecký rejstřík obsahuje mnoho významných rolí, např: Bill Starbuck v Nashově Obchodníkovi s deštěm v režii Jaromíra Pleskota, Harold v inscenaci Colina Higginse Harold a Maude v režii Ladislava Vymětala, Tiberge v Nezvalově Manon Lescaut v režii Josefa Kettnera, Stanley ve Williamsově Tramvaji do stanice Touha v režii Jana Nováka, Kníže Serpuchovskij v Tolstého Příběhu koně, Alexej Bulanov v Ostrovského Lesu, Treplev v Čechovově Rackovi, George Duroy v Maupassantovu Miláčkovi, Mefistofeles v Goethově Faustovi a Markétce, Dr. Henry Jekyll v Hatcherovu Dr. Jekkylovi a Mr. Hydeovi, Paul Verlaine v Hamptonově Úplném zatmění, Coleman Connor v McDonaghově Osiřelém západu. Posledních pět jmenovaných inscenací bylo zároveň setkání s mladým režisérem Pavlem Khekem a role Paula Verlaina přinesla Petrovi Mikeskovi Cenu Thálie 2013 za nejlepší herecký výkon v oboru činohra muži. V současné době ho diváci mohou vidět jako Nikolu Šuhaje v Baladě pro banditu, Hrabě De Guiche v Cyranovi z Bergeracu, Douglase Fairbankse v Chaplinovi či jako Kabaretiéra v muzikálu Kabaret.

Vedle angažmá v Městském divadle Mladá Boleslav je Petr Mikeska principálem Divadla ANFAS Praha, které založil přibližně před deseti lety a kde se věnuje především divadlu pro děti a mládež. Ze současného repertoáru jmenujme: pro děti - Křemílek a Vochomůrka, Bob a Bobek na cestách, Rákosníček a kvězdy (představení režíroval i v nich hraje) pro mládež a dospělé publikum: Pod střechami Paříže, Evžen Oněgin (vytváří titulní roli) a Manon Lescaut.

Kromě Městského divadla Mladá Boleslav režíroval Petr Mikeska i v Západočeském divadle v Chebu Rostandova Cyrana z Bergeracu a v letošním roce to bude hra Jméno autorů Dellaporte a La Patelliéra.

Petr Mikeska je nejen herec, dramaturg a režisér, ale též tvůrce nové únikové hry FAUST ENIGMA, která hráče zavádí do mystické historie slavného vědce a alchymisty, který upsal svou duši ďáblu.

Jiří "Jiřík54" Novotný

Herec

Filmy
2011

Dědeček automobil

2003

Jean Moulin, une affaire française (TV film)

 

Vrah jsi ty! (TV film)

2001

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

Seriály
2019

Policie Modrava

 

Návrat z Austrálie (S03E08)

2018

Profesor T.

 

Osudová chyba (E02)

 

Specialisté

 

Náklad smrtí (S02E34)

2016

Atentát

 

Spravedlnost pro všechny (E18)

 

Síla myšlenky (E17)

 

Past na vražedkyni (E16)

 

Osudová nehoda (E15)

2015

Atentát

 

Chobotnička (E09)

 

Prezident (E01)

2007

Příkopy

 

Stopařka (E01)

Dokumentární
2009

Městské divadlo Mladá Boleslav (TV film)

Divadelní záznam
2021

Bílá nemoc

2018

Král Lear

2009

Miláček

Krátkometrážní
2016

Elixír života

Host

Režisér

Divadelní záznam
2021

Bílá nemoc

Reklama

Reklama