Reklama

Reklama

Tra Giang

Tra Giang

nar. 11.12.1942 (81 let)

Biografie

Tra Giang, vlastním jménem Nguyen Thi Tra Giang, je vietnamská filmová herečka. Narodila se ve středovietnamském městě Quang Ngai v tehdejší Francouzské Indočíně. Její otec byl umělec, hudebník a severovietnamský revolucionář. Na jeho radu se jako sedmnáctiletá dívka zapsala na Vietnamskou filmovou školu. Ve filmech se začala objevovat od roku 1961, hlavně ve vedlejších rolích.

V roce 1973 se objevila v hlavní roli ve filmu Vi tuyen 17 ngay va dem od režiséra Hai Ninha. Ten jí krátce na to obsadil do hlavní role jeho dalšího filmu Em be ha noi. V těchto filmech často ztvárňovala nevinnost severovietnamských dívek, což jí v tehdy vrcholící Vietnamské válce přineslo velkou slávu a oblíbenost. Ve filmových rolích dále pokračovala až do roku 1989.

Od této doby se věnuje malování a měla doposud několik výstav v Ho Či Minově městě. Je držitelkou několika národních i mezinárodních cen, například cenu za nejlepší herečku 8. filmového festivalu v Moskvě, nebo vietnamský titul lidového umělce za přínos vietnamskému umění.

Joudec

Herečka

Reklama

Reklama