foto

Alec McCowen

  • nar. 26.5.1925
    Tunbridge Wells, Kent, Anglie, Velká Británie
  • zem. 6.2.2017 (91 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexander Duncan „Alec" McCowen je anglický herec. Je znám pro svou práci v nespočtu filmů a divadelních představeních. V roce 1972 byl oceněn britským rytířským řádem OBE a v roce 1985 řádem CBE.

McCowen se narodil v Tunbridge Wells v hrabství Kent, matce tanečnici Mary /roz. Walkden/ a otci prodavači bot Duncanu McCowenovi. Navštěvoval střední školu Skinner's School v rodném městě a následně Royal Academy of Dramatic Art.

Na divadelních prknech se McCowen poprvé objevil v srpnu 1942 v Repertory Theatre v Macclesfieldu jako Micky ve hře „Paddy the Next Best Thing". Vystupoval také v divadlech v Yorku a Birminghamu a podniknul divadelní turné po Indii a Barmě s divadelní společností Kennetha Hornea West End Comedy. V letech 1946-49 působil v divadle St.John v Newfoundlandu v Kanadě.

Svůj londýnský divadelní debut prodělal v březnu 1950 v Arts Theatre jako Maxim ve hře "Ivanov" a svou newyorskou premiéru si odbyl v Ziegfield Theatre v prosinci 1951 jako egyptský strážce ve hře „Caesar and Cleopatra" a taktéž jako posel ve hře „Antony and Cleopatra". V roce 1962 se připojuje k Royal Shakespeare Company a hraje Antipholuse ze Syrakus ve hře "The Comedy of Errors" a roli šaška ve hře "King Lear". Hraje současně i v Aldwych Theatre, a s British Council podniká divadelní turné po Sovětském svazu a Evropě.

První divadelní cenu Evening Standard Award pro nejlepšího herce získává za roli Fr.Williama Rolfa ve hře "Hadrian the Seventh". V roce 1971 odchází McCowen spolu s Jane Asher na Broadway, kde vyhrává cenu Drama Desk Award pro vynikající divadelní počin. Daším jeho divadelním úspěchem je ztvárnění Molierova Misantropa v produkci společnosti Old Vic, kdy získává svou druhou cenu Evening Standard Award /1973/. V roce 1982 získává třetí cenu Evening Standard Award za mimořádný herecký výkon v divadelní adaptaci románu "The Portage to San Cristobal of A.H." a zařazuje se tak po bok Laurence Oliviera a Paula Scofielda, kteří mají také tři ceny Evening Standard.

V britském filmu THE CRUEL SEA /1953/ prodělává svůj první filmový debut. Objevuje se následně v dalších filmech jako v krimi filmu THE LONG ARM /1956/, v mystery filmu TOWN ON TRIAL /1957/, v akčním filmu THE SILENT ENEMY /1958/, ve filmu s Jane Fonda IN THE COOL OF THE DAY /1963/, v britském hororu THE WITCHES /1966/, v krimi-thrilleru Alfreda Hitchcocka FRENZY /1972/, v komedii s Maggie Smith TRAVELS WITH MY AUNT /1972/, za který obdržel nominaci na cenu Golden Globe Award.

Objevil se ve vedlejších rolích ve filmech HANOVER STREET /1979/, NEVER SAY NEVER AGAIN /1983/, PERSONAL SERVICES /1987/, CRY FREEDOM /1987/, v dramatu s Paulem Scofieldem HENRY V /1989/ aj.

V roce 1958 hrál ve čtyřdílné adaptaci BBC podle románu J.B.Priestleyho ANGEL PAVEMENT. Jako Malvolio ve hře Twelfth Night a Chorus ve hře Henry V hrál v Shakespearovské sérii BBC. V 80.letech účinkoval v hlavní roli TV seriálu MR.PALFREY OF WESTMINSTER. V docu-dramatu BBC, THE WORLD WALK /1984-1985/, ztvárnil postavy nacistických pohlavárů Alberta Speera a Rudolfa Hesse.

V roce 1979 vydal svou autobigrafickou sbírku "Young Gemini", následovanou knihou "Double Bill". Jeho životní partner, herec Geoffrey Burridge zemřel v roce 1987 na komplikace spojené s onemocněním AIDS.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2002 Gangy New Yorku
2001 Viktorie a Albert (TV film)
2000 David Copperfield (TV film)
Zeměpisná délka (TV film)
1998 American, The (TV film)
1995 Cruel Train (TV film)
1993 Věk nevinnosti
1992 Maria's Child
1991 War That Never Ends, The (TV film)
1989 Jindřich V.
1987 Personal Services
Volání svobody
1986 Forever Young
Importance of Being Earnest, The (TV film)
1985 Assam Garden, The
1984 Squaring the Circle (TV film)
Young Visiters, The
1983 Nikdy neříkej nikdy
Tajemný protivník (TV film)
1982 Dedicated Man, A (TV film)
1980 Večer tříkrálový (TV film)
1979 Hanover Street
Jindřich V. (TV film)
1978 Stevie
When the Actors Come (TV film)
1976 Private Lives (TV film)
1972 S tetou na cestách
Zběsilost
1970 Havajané
1966 Ape and Essence (TV film)
Witches, The
1965 Luther (TV film)
Ve službách papeže
1964 Comedy of Errors, The (TV film)
1963 In the Cool of the Day
1962 Osamělost přespolního běžce
1959 Sen noci svatojánské
The Doctor's Dilemma
1958 The Little Beggars (TV film)
The Silent Enemy
Zkáza Titaniku
1957 Good Companions, The
Nemilosrdný čas
Town on Trial
Útěkář
1956 Rameno spravedlnosti
1955 The Deep Blue Sea
1954 The Divided Heart
1953 Kruté moře

TV seriály

2001 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Tajemné kruhy v obilí (S04E03)
1992 Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
1984 Mr. Palfrey of Westminster (TV seriál)
1983 Storyboard (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
1962 Studio 4 (TV seriál)

Dokumentární

2013 Muse of Fire

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace