foto

Billie Whitelaw

  • nar. 6.6.1932
    Coventry, Warwickshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 21.12.2014 (82 let)
    Hampstead, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Billie Whitelaw je anglická herečka a nositelka řádu britského impéria, které jí bylo uděleno v roce 1991. Byla blízkou spolupracovnicí irského scénáristy Samuela Becketta a to téměř po 25 let a je považována za jeho největší znalkyni a interpretku. V roli paní Baylock ji diváci znají z hororu THE OMEN.

Whitelaw se narodila v Coventry v hrabství Warwickshire, matce Frances Mary roz. Williams a otci Gerrymu Whitelawovi. Vyrůstala v dělnickém prostředí v Bradfordu a poté navštěvovala dívčí školu v Bradfordu. V 11 letech působila jako dětská herečka v radiovém vysílání a později během střední školy pracovala jako asistentka stage manažera a hrála v bradfordském Prince’s Theatre.

Po absolvování RADA /Royal Academic Dramatic Arts/ v Londýně, debutovala na jevišti ve svých 18 letech. Jejím prvním filmovým debutem byl snímek THE SLEEPING TIGER /1954/, následovaný rolí ve filmu CARVE HER NAME WITH PRIDE /1958/ a HELL IS A CITY /1960/. Whitelaw se v 50. a 60.letech brzy etablovala na britské filmové scéně, i když ze začátku hrála spíše povrchní blondýny a sekretářky, nicméně koncem 60.let se její dramatický záběr úspěšně rozšířil. Po boku Alberta Finneyho hrála ve snímku CHARLIE BUBBLES /1967/, který jí vynesl ocenění BAFTA za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Svou druhou sošku BAFTA vyhrála za roli požitkářské matky v psychologické studii TWISTED NERVE /1969/. Pokračovala ve filmových rolích ve snímcích jako LEO THE LAST /1970, START THE REVOLUTION WITHOUT ME /1970/, GUMSHOE /1971/ a v thrilleru FRENZY /1972/ pod taktovkou Alfreda Hitchcocka.

Mezinárodního uznání dosáhla zejména díky ztvárnění role paní Baylock – ďábelské "průvodkyně zlem" pro démonického Damiena v kultovním hororu THE OMEN /1976/. Její herecký výkon byl oceněn cenou za nejlepší herecký výkon na British Film Award. Mezi její další zajímavé role můžeme zařadit hlas Aughry ve filmu THE DARK CRYSTAL, beznadějně naivní paní Hall ve filmu MAURICE /1987/, jednu ze sester bojujících o přežití ve válce zkoušeném Liverpoolu, THE DRESSMAKER /1988/, šíleně dominantní a ochraňující matku psychopatických vražedných dvojčat THE KRAYS /1990/. Za roli zdravotní sestry Grace Poole ve filmu JANE EYRE /1996/ byla nominována na další cenu BAFTA a pozoruhodné bylo její ztvárnění role slepé pradleny v dramatu QUILLS /2000/. V komediální poloze excelovala v roli Joyce Cooper ve filmu HOT FUZZ /2007/. V roce 1970 byla členkou poroty na 20. MFF v Berlíně.

V roce 1963 Billie Whitelaw potkala irského dramatika Samuela Becketta. Ona i Beckett si užívali intenzivního profesionálního pracovního vztahu až do jeho smrti v roce 1989. Napsal pro ni spoustu experimentálních rolí odkazujíce se na ni jako na "perfektní" herečku. Whitelaw se stala Beckettovou múzou, a on sám pro ni přepracovával, přepisoval a revidoval každou hru, ve které Whitelaw ztvárnila každý detail až k hraně fyzického vyčerpání. Po je smrti dávala budoucím hercům lekce z Beckettovy techniky hraní a popisovala ji slovy: “používal mě jako kus plastu, který modeloval tak dlouho, dokud nedosáhl správného tvaru”. Spolupracovali spolu na hrách jako PLAY, EH JOE, HAPPY DAYS, NOT I, FOOTFALLS a ROCKBABY, jak v divadelních tak i filmových verzích. V letech 1964-1966 byla Whitelaw členkou britské Národní divadelní společnosti. V roce 1965 hrála part Desdemony spolu s Lawrencem Olivierem jako Othellem v režii Maggie Smith.

Whitelaw taktéž spolupracovala s televizní produkcí a získala si i zde patřičné uznání. Jejím prvním TV seriálem byl policejní seriál DIXON OF DOCK GREEN /1955/ v produkci BBC1, kde hrála roli Mary Dixon, dcery George Dixona v podání Jacka Warnera. V seriálu THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD hrála v episodě The Bride Of Robin Hood ženu, která se chce připojit k jeho bandě rebelů. Jako nejlepší ženský herecký výkon byla oceněna za ztvárnění role v seriálu THE SEXTET /1972/. Hrála v seriálu BBC na motivy Hardyho Wessex Tales /1973/, dále v A TALE OF TWO CITIES /1980/, A MURDER OF QUALITY /1991/, DUEL OF HEARTS /1991/, spolu s Madur Jaffrey v seriálu FIRM FRIENDS /1992-1994/, JANE EYRE /1996/, MERLIN /1998/, a DINNER OF HERBS /2000/.

Whitelaw byla poprvé provdána za Petera Vaughna /1952-1966/ a podruhé s drama kritikem Robertem Mullerem /až do jeho smrti/, s kterým má syna. Její autobografie BILLE WHITELAW…WHO HE? byla publikována nakladatelstvím St.Martin Press /1996/. Nyní žije v Hampsteadu, v Londýně.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2007 Jednotka příliš rychlého nasazení
2000 Poslední sexbomby (TV film)
Quills - Perem markýze de Sade
1999 Lost Son, The
Shooting the Past (TV film)
1998 Merlin (TV film)
1996 Jana Eyrová
1994 Skallagrigg
Vraždit je snadné
1992 The Cloning of Joanna May (TV film)
Žabák Freddie
1991 A Murder of Quality (TV film)
Souboj srdcí (TV film)
1990 Bratři zločinu
Lorna Doone (TV film)
1989 Na předměstí (TV film)
Tuláci
1988 Švadlena
1987 Maurice
The Secret Garden (TV film)
1985 Murder Elite
Shadey
1984 Camille (TV film)
The Chain
1983 Jamaica Inn (TV film)
Vražedné území
1982 Tangiers
Temný krystal
1981 Nevhodná práce pro ženu
1980 A Tale of Two Cities (TV film)
Badness Within Him, The (TV film)
1978 Leopard in the Snow
Vodní děti
1976 Přichází Satan!
1973 Nespavost
Not I
1972 Follow the Yellow Brick Road (TV film)
Poet Game (TV film)
Zběsilost
1971 Gumshoe
Orel v kleci
1970 Leo poslední
Spusťte tu revoluci beze mne
1969 The Adding Machine
1968 The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (TV film)
Twisted Nerve
1967 Charlie Bubbles
1963 The Comedy Man
1962 The Devil's Agent
1961 Mr. Topaze
No Love for Johnnie
Payroll
1960 Bobbikins
Hell Is a City
Lena, O My Lena (TV film)
Make Mine Mink
The Flesh and the Fiends
1959 Breakout
No Trams to Lime Street (TV film)
1958 Carve Her Name with Pride
Gideon's Day
You're a Long Time Dead (TV film)
1957 Miracle in Soho
Small Hotel
1955 Othello (TV film)
Room in the House
1954 Companions in Crime
Sleeping Tiger, The
1953 The Fake

TV seriály

2000 Changing Stages (TV seriál)
Dinner of Herbs, A (TV seriál)
1997 Born to Run (TV seriál)
1992 Firm Friends (TV seriál)
1987 Imaginary Friends (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1981 Private Schulz (TV seriál)
1976 Space: 1999 (TV seriál)
One Moment of Humanity (S02E04)
1974 Napoleon a jeho lásky (TV seriál)
1973 Wessex Tales (TV seriál)
1972 The Sextet (TV seriál)
1970 Wicked Women (TV seriál)
1965 Knock on Any Door (TV seriál)
1958 Time Out for Peggy (TV seriál)
1955 Dixon of Dock Green (TV seriál)
1952 The Secret Garden (TV seriál)

Dokumentární

2015 Notfilm
1983 Rockaby

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace