foto

Paul Henreid

  • nar. 10.1.1905
    Trieste, Rakousko-Uhersko
  • zem. 29.3.1992 (87 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Paul Henreid, vlastným menom Paul George Julius von Hernreid, sa narodil 10. januára 1908 v Terste, v rodine viedenského bankára, baróna Carla Alphonsa von Hernreida a jeho manželky Marie Luisy. Vyrastal vo Viedni, kde v roku 1927 ukončil štúdium na Akadémii Márie Terézie. Chcel sa stať hercom, ale na naliehanie rodiny začal pracovať ako prekladateľ a knižný grafik vo vydavateľstve a štúdiu herectva sa venoval po nociach. Pri jednom školskom predstavení zaujal Otta Premingera, ktorý ho predstavil slávnemu divadelnému režisérovi Maxovi Reinhardtovi. Ten Henreidovi ponúkol miesto vo svojom divadle, v ktorom sa stal čoskoro predstaviteľom hlavných úloh. V tomto čase sa objavil aj v niekoľkých rakúskych filmoch. Pre svoji antifašistické cítenie však v roku 1935 Rakúsko opustil a odišiel do Anglicka.

V roku 1937 zažiaril na londýnskej divadelnej scéne v úlohe princa Alberta v hre "Victoria Regina". Jeho filmovým debutom v Anglicku bol film ZBOHOM, PÁN CHIPS (1939), kde stvárnil postavu nemeckého učiteľa. Aj napriek svojmu cíteniu bol obsadený do úloh nacistických prisluhovačov vo filmoch NIGHT TRAIN TO MUNICH (1940) a AN ENGLISHMAN'S HOME (1940).

Následne odišiel do Spojených štátov, kde na Broadwayi získal úspech v úlohe nemeckého konzula v hre "Flight to the West." To mu v roku 1941 pomohlo uzavrieť zmluvu so štúdiom RKO Radio Pictures. V tomto roku získal aj americké občianstvo. Štúdio sa v tom čase snažilo o zmenu jeho priezviska na Herndon alebo Henrie, ale tejto snahe sa ubránil.

Príchodom do Hollywoodu sa konečne dostal aj k stvárneniu iných postáv ako Nemcov. Jeho prvou hollywoodskou úlohou bola postava francúzskeho pilota v službách RAF vo filme JOAN OF PARIS (1942). V tom istom roku sa objavil aj v dvoch filmoch, ktoré ho preslávili najviac. Vo filme NOW, VOYAGER (1942) si zahral ženatého muža, ktorý sa zaľúbi do Bette Davis. Scéna, v ktorej naraz zapaľuje dve cigarety a hneď potom jednu podáva Bette Davis, sa stala jednou z najznámejších, hoci sa do filmu takmer nedostala pre odpor režiséra Irvinga Rappera. Nasledovala CASABLANCA (1942), v ktorej stvárnil postavu idealistického vodcu hnutia odporu Victora Laszla.

Neskôr sa objavil vo filmoch IN OUR TIME (1944) po boku Idy Lupino, THE CONSPIRATORS (1944) s Hedy Lamarr či DEVOTION (1946) v postave írskeho kňaza v životopisnej dráme o sestrách Bronteových. Svoj temperament prejavil aj v dobrodružných filmoch ako THE SPANISH MAIN (1945), LAST OF THE BUCCANEERS (1950) THIEF OF DAMASCUS (1952) a THE SIREN OF BAGDAD (1953). Ako pôsobivý podliak sa ukázal vo filmoch HOLLOW TRIUMPH (1948) a ROPE OF SAND (1949).

V 50. rokoch začala jeho herecká kariéra upadať. Bolo to spôsobené tým, že sa dostal na Hollywoodsku čiernu listinu, pretože protestoval proti činnosti Výboru pre neamerickú činnosť. Začal sa preto venovať réžii druhotriednych filmov a hlavne televíznych seriálov (THE SCHLITZ PLAYHOUSE, MAVERICK, THE BIG VALLEY, BRACKEN'S WORLD). Aj napriek tomu, že bol na čiernej listine, najal si ho Alfred Hitchcock ako režiséra 28 epizód seriálu ZADÁNO PRO ALFREDA HITCHCOCKA. Jedným z jeho najlepších režisérskych počinov bol film DEAD RINGER (1964), v ktorom stvárnila hlavnú dvojitú úlohu jeho dlhoročná priateľka a bývalá filmová partnerka Bette Davis. Jeho posledným výstupom pred filmovými kamerami bola úloha kardinála vo filme Vyháňač diabla 2: Kacír (1977).

Paul Henreid sa v roku 1936 oženil s Elizabeth Gluck, s ktorou mal dve dcéry: herečku Monicu Henreid a Mimi Duncan. Zomrel na zápal pľúc 29. marca 1992 v Santa Monice, v Kalifornii. Pochovaný bol na Woodlawn Cemetery v Santa Monice.

Na hollywoodskom chodníku slávy má dve hviezdy. Prvú, za filmy, na Hollywood Boulevard 6366, a druhú, za televíziu, na Vine Street 1722.

Michal74

Herecká filmografie

Filmy

1977 Vymítač ďábla 2: Kacíř
1975 Death Among Friends (TV film)
1971 Léto roku 1942 - a.z.
The Failing of Raymond (TV film)
1969 The Madwoman of Chaillot
1965 Operace Crossbow
1962 The Four Horsemen of the Apocalypse
1959 Holiday for Lovers
Hrstka statečných
1957 Ten Thousand Bedrooms
1956 Meet Me in Las Vegas
Woman's Devotion, A
1955 Pirates of Tripoli
1954 Deep in My Heart
Dieses Lied bleibt bei Dir
1953 Mantrap
Siren of Bagdad
1952 Dans la vie tout s'arrange
For Men Only
Stolen Face
Thief of Damascus
1951 Pardon My French
1950 Last of the Buccaneers
So Young So Bad
1949 Rope of Sand
1948 The Scar
1947 Song of Love
1946 Deception
Devotion
Of Human Bondage
1945 The Spanish Main
1944 Between Two Worlds
In Our Time
The Conspirators
1942 Casablanca
Joan of Paris
Život je cesta
1940 Englishman's Home, An
Kdo s koho
Noční vlak do Mnichova
1939 Sbohem, pane Chips
1937 Victoria the Great
1935 Eva
...nur ein Komödiant
1934 Vysoká škola
1933 Baroud
Morgenrot

TV seriály

1970 Paris 7000 (TV seriál)
1968 It Takes a Thief (TV seriál)
1967 Judd for the Defense (TV seriál)
1960 The Aquanauts (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Celebrity Playhouse (TV seriál)
Jane Wyman Presents The Fireside Theatre (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1952 The Ford Television Theatre (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Dokumentární

2011 Reagan - a.z.
1987 Hammer: The Studio That Dripped Blood! (TV film)

TV pořady

1960 Here's Hollywood (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1964 Ballad in Blue
Dead Ringer
1958 Girls on the Loose
Live Fast, Die Young
1956 Woman's Devotion, A
1952 For Men Only

TV seriály

1971 The Man and the City (TV seriál)
1969 Bracken's World (TV seriál)
1966 Inspektor Hawk (TV seriál)
Iron Horse (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
The Loner (TV seriál)
1962 Sam Benedict (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
The Case of the Dangerous Robin (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Bourbon Street Beat (TV seriál)
Johnny Ringo (TV seriál)
Johnny Staccato (TV seriál)
The DuPont Show with June Allyson (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
Troubleshooters (TV seriál)
1957 Alcoa Theatre (TV seriál)
Goodyear Theatre (TV seriál)
Maverick (TV seriál)
Sugarfoot (TV seriál)
The Californians (TV seriál)
1955 Cheyenne (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 The Lineup (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace