foto

Tom Selleck

  • nar. 29.1.1945 (72 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od svých čtyř let vyrůstal v kalifornském San Fernando Valley, kde jeho otec pracoval jako investiční poradce.

Díky sportovnímu stipendiu studoval ekonomii na University of Southern California v Los Angeles a ve školním basketbalovém mužstvu se připravoval na dráhu profesionálního hráče. Vedle toho si přivydělával pózováním v TV reklamách (mj. na kolínskou vodu) a zároveň navštěvoval herecké kurzy Talent School, organizované filmovou společností 20th Century Fox.

Od poč. 70. let se uplatňoval jako statista a epizodní herec před filmovou kamerou a v TV, kde na sebe upozornil v seriálech The Young and the Restless (1974-75, Mladý a neklidný) a The Rockford Files (1978-79, Rockfordovy spisy). Popularitu mu však přinesla až ústřední postava soukromého detektiva, za jejíž ztvárnění v kriminálním seriálu Magnum, P.I. (1980-88, Magnum - ČTV) získal cenu Emmy 1984 (byl na ni během 80. let ještě čtyřikrát nominován) a Zlatý glóbus 1985.

Obrat v jeho kariéře nastal roku 1983, kdy vytvořil hlavní role ve dvou filmech: sukničkářský pilot O'Malley v dobrodružné komedii Nejlepší cesta do Číny (r. B. G. Hutton) a gentlemanský zloděj nacistických šperků Lassiter v dobrodružném špionážním snímku Příliš žhavé diamanty (r. R. Young).

Mezinárodní hvězdu z něho učinila role Petera Mitchella, jednoho ze tří svobodných mužů (Steve Guttenberg a Ted Danson), kteří shodou okolností musejí delší dobu sami pečovat o malou holčičku, v romantických komediích Tři muži a nemluvně (r. L. Nimoy) a Tři muži a malá dáma (r. E. Ardolino).

Ryze dramatickou polohu si poprvé vyzkoušel v kriminálním dramatu Nevinný muž (r. P. Yates). Zde ztělesnil počestného občana jménem Jammie Rainwood, kterého zkorumpovaní policisté falešně obviní z pašování drog, za což je pak nespravedlivě odsouzen na deset let.

Pro svůj gentlemansky šaramantní vzhled s výrazným knírem a atletickou postavou bývá Tom Selleck často obsazován do rolí detektivů, tvrdých chlapíků a sympatických darebů, kteří si dokážou poradit v každé situaci a s každým problémem, ve filmech nejrůznějších žánrů. Jako host se objevil v TV seriálu Friends (1995, Přátelé - ČTV).

Jeho druhou manželkou je od roku 1987 britská herečka a tanečnice Jillie Macková.

Jan "armyc" Kareš

Herecká filmografie

Filmy

2015 Jesse Stone: Ztracen v Paradise (TV film)
2012 Jesse Stone: Bludiště pochybností (TV film)
2011 Jesse Stone: Ztracená nevinnost (TV film)
2010 Jesse Stone: Bez výčitek (TV film)
Vrahouni
2009 Jesse Stone: Tenký led (TV film)
2007 Jesse Stone: Radikální změna (TV film)
Robinsonovi
2006 Jesse Stone: Nový začátek (TV film)
Jesse Stone: Smrt v jezeře (TV film)
2005 Chladnokrevný Stone (TV film)
2004 Generál Eisenhower (TV film)
Napravitelné chyby (TV film)
2003 Dvanáctimílová cesta (TV film)
Muž se srdcem kovboje (TV film)
2001 Podtrh (TV film)
2000 Milenky v akci (TV film)
1999 Milostný dopis
1997 Na život a na smrt (TV film)
Svatba naruby
1996 Rodeo Joe (TV film)
1995 Soud cti (TV film)
Televizní leč
1992 Cena úspěchu dojde!
Kryštof Kolumbus
Mr. Baseball
1990 Quigley u protinožců
Tři muži a mladá dáma
1989 Její alibi
Nevinný muž
1987 Tři muži a nemluvně
1984 Lassiter
Útěk robotů
1983 Cesta do Číny
1982 Divorce Wars: A Love Story (TV film)
Neviditelní jezdci (TV film)
1981 Christmas in Hawaii (TV film)
1980 Magnum - Na Havaji nešňupejte (TV film)
1979 Bratři Sackettové (TV film)
Dva tuláci (TV film)
Chinese Typewriter, The (TV film)
1978 Gypsy Warriors, The
Superdome (TV film)
V kómatu
1977 Bunco (TV film)
Washington Affair, The
1976 Bitva o Midway
Most Wanted (TV film)
1975 Returning Home (TV film)
1974 Case of Rape, A (TV film)
1973 Shadow of Fear
Terminal Island
1972 Daughters of Satan
1971 The Seven Minutes
1970 Movie Murderer, The (TV film)
Myra Breckinridgeová

TV seriály

2017 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
The Thin Blue Line (S07E22)
Foreign Interference (S07E21)
No Retreat, No Surrender (S07E20)
další epizody (12)
2016 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Unbearable Loss (S07E10)
Confessions (S07E09)
Personal Business (S07E08)
další epizody (21)
2015 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Prokletí (S06E11)
Vlajky našich otců (S06E10)
Stín pochybností (S06E09)
další epizody (24)
2014 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Právo nosit zbraň (S05E09)
Sedmá velmoc (S05E08)
Zastřelte posla (S05E07)
další epizody (20)
2013 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Smrtící pouto (S04E11)
Záměna identity (S04E10)
Zlá krev (S04E09)
další epizody (25)
2012 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Secrets and Lies (S03E09)
Higher Education (S03E08)
Nightmares (S03E07)
další epizody (22)
2011 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Moonlighting (S02E09)
Thanksgiving (S02E08)
Lonely Hearts Club (S02E07)
další epizody (21)
2010 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
After Hours (S01E10)
Re-Do (S01E09)
Chinatown (S01E08)
další epizody (10)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
2003 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
2000 Přátelé (TV seriál)
Nabídka k sňatku 2. část (S06E25)
Nabídka k sňatku 1. část (S06E24)
1998 The Closer (TV seriál)
1997 Přátelé (TV seriál)
Jak spolu Monica s Richardem kamarádili (S03E13)
1996 Přátelé (TV seriál)
Rossovo utrpení (S03E02)
Svatba (S02E24)
Plané neštovice (S02E23)
další epizody (7)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 Simon & Simon (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1979 Stockard Channing in Just Friends (TV seriál)
1978 Taxi (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
1975 Doctors' Hospital (TV seriál)
1974 Lucas Tanner (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
1973 Mladí a neklidní (TV seriál)
The Wide World of Mystery (TV seriál)
1972 V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Owen Marshall: Counselor at Law (TV seriál)
Sarge (TV seriál)
1969 Bracken's World (TV seriál)
Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
1968 Lancer (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)

Dokumentární

2016 Divoký západ s Robertem Redfordem (TV seriál)
2013 Severní Amerika (TV seriál)
2010 American Serengeti (TV film)
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 Time Machine: When Cowboys Were King (TV film)
2002 Dobe and a Company of Heroes (TV film)
2001 I Love 1980's (TV seriál)
Young and the Restless: The E! True Hollywood Story, The (TV film)
1998 Intimate Portrait: Marsha Mason (TV film)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
Sports on the Silver Screen (TV film)
1996 Bob Hope: Laughing with the Presidents (TV film)
Kouzlo létání
1995 Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
1990 Frank Sinatra: The Best Is Yet to Come (TV film)
1989 See Dick and Jane... Lie, Cheat and Steal: Teaching Morality to Kids (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1983 James Bond: The First 21 Years (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Star-Studded Spoof of the New TV Season, G-Rated, with Glamour, Glitter and Gags (TV pořad)
The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars X (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Battle of the Network Stars IX (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Jesse Stone: Ztracen v Paradise (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace