foto

Sylvie Nitrová

  • nar. 25.9.1950
    Raškovice, Československo
  • zem. 22.1.2007 (56 let)
    Brno, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká divadelní herečka Sylvie Nitrová spojila celou svou uměleckou dráhu s Brnem, ve filmu a televizi se objevovala jen výjimečně. Narodila se v Raškovicích nedaleko Frýdku-Místku a již v dětství hrála ochotnické divadlo. V roce 1966 přerušila studium na jedenáctiletce a přestoupila na brněnskou konzervatoř, herecké vzdělání si pak doplnila na JAMU. Již za studií vystupovala na různých brněnských scénách, mimo jiné působila v tehdy ještě poloprofesionálním divadle Husa na provázku (Tři sestry, Příběhy Dona Quijota).

Po absolutoriu na JAMU byla angažována do Státního divadla v Brně (dnes brněnské Národní divadlo), kde působila přes třicet let (1972-2005). Na tomto jevišti prezentovala od mládí své umění v různých rolích v pestré skladbě domácího i zahraničního repertoáru (Jak je důležité míti Filipa, 1972; Zbojníci a žandáři aneb Jánošík, 1972; Morálka paní Dulské, 1973; Dům Doni Bernardy, 1976; Hrátky s čertem, 1982). Filmová kamera ji zachytila poprvé v hudební komedii TŘICET PANEN A PYTHAGORAS (1973), poté často účinkovala v brněnském televizním studiu, hrála v pohádkách, televizních komediích, kamera zachytila i její kreaci lyrické Niny v záznamu divadelního představení RACEK (1976).

Spolupracovala také s brněnským studiem Československého rozhlasu, příležitostně i s pražskou televizí (BAKALÁŘI, 1980-1981), titulní roli zklamané mladé dívky Karolíny hrála v televizní adaptaci literární předlohy KAROLÍNA ANEB PŘÍBĚH ZE STARÝCH ČASŮ (1979), po boku Miroslava Donutila a Josefa Karlíka hrála také jednu z hlavních rolí v třídílném televizním filmu OPUSTÍŠ-LI MNE (1979). V jejím uměleckém profilu ale nadále převažovalo divadlo, další zajímavé postavy hrála v inscenacích Ivanov (1978), Amadeus (1982) nebo Ostře sledované vlaky (1980). Pozoruhodný výkon podala ve hře Stromy umírají vstoje (1993), která se později dočkala i televizního zpracování (1998), tehdy se objevila také v televizních seriálech (ČETNICKÉ HUMORESKY, 2000).

V roce 2005 opustila Sylvie Nitrová stálé angažmá v brněnském Národním divadle, z jejích posledních výstupů na jevišti připomeňme Schillerova Dona Carlose (2003). Poslední léta života trpěla Sylvie Nitrová vážnou chorobou, jíž nakonec podlehla; zemřela v Brně 22. ledna 2007 ve věku 56 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1998 Postel
Stromy umírají vstoje (TV film)
1982 Kabát na mladíka (TV film)
Období digitální (TV film)
Sazička pro štěstí (TV film)
Vokno (TV film)
1981 Elektřina (TV film)
1980 Paruka (TV film)
1979 Filip (TV film)
Karolina aneb Příběh ze starých časů (TV film)
O podivném draku na Kamenné Hůrce (TV film)
Opustíš-li mne... (TV film)
1977 Chlapi jak se patří (TV film)
Parádní číslo (TV film)
1974 Deník psaný na vodu (TV film)
Potulné pohádkové divadlo (TV film)
1973 Náš táta Bezlíček (TV film)
Třicet panen a Pythagoras
1972 Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak (TV film)

TV seriály

1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Medovina (S01E03)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace