foto

Sylvia Kristel

  • nar. 28.9.1952
    Utrecht, Utrecht, Nizozemsko
  • zem. 17.10.2012 (60 let)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Naslávnejšia hviezda erotického filmu všetkých čias. Narodila sa 28. 9. 1952 v holandskom Utrechte. Detstvo prežila v cirkevných školách a internátoch, v roku 1968 začala študovať na vysokej škole angličtinu. Vzburu proti kalvínskym dogmám ukončila útekom z domova. Zarábala si ako čašníčka, sekretárka, krátky čas pracovala na benzínovom čerpadle.

Zásluhou fyzickej krásy sa neskôr stala jednou z najznámejších európskych fotomodeliek. Po získaní titulu televíznej Miss Európy debutovala v roku 1972 v holandskom filme. Medzinárodnú popularitu získala ako hlavná prestaviteľka francúzkeho filmu EMMANULLE (1974), ktorý mal obrovský úspech vo svete (videlo ho vyše 400 miliónov divákov) a v jednom parížskom kine sa hral takmer 12 rokov.

Po úspechu Emmanuelly hrala ešte v ďaľších pokračovaniach, ktoré už ale nemali taký úspech. Hrala aj v niekoľlkých pozoruhodných filmoch, z ktorých vynikla najmä dráma Clauda Chabrola ALICE OU LA DERNIÉRE FOGUE (Alice alebo posledný útek, 1976). Potvrdila v nich herecký talent, no v povedomí divákov zostane asi natrvalo hviezdou erotických filmov. Hrala tiež v americkej minisérii režiséra Simona Langtona CASANOVA (1987).

milealelia

Herecká filmografie

Filmy

2010 Dva sunčana dana
Le ragazze dello swing (TV film)
2007 Chacun son cinéma
2005 Banka
2004 Topor et moi
2002 Bank
2001 Sexy ptáci
Vergeef me
Vriendschap, De
2000 Lijmen/Het been
Mind Hunter (TV film)
Neporazitelní (TV film)
1999 An Amsterdam Tale
Film 1
Harry Rents a Room
1997 Gaston's War
Vražedná past (TV film)
1993 Amour d'Emmanuelle, L' (TV film)
Emmanuella: Odveta (TV film)
Emmanuelle au 7ème ciel
Secret d'Emmanuelle, Le (TV film)
Síla lásky (TV film)
Věčná Emmanuella (TV film)
Škola krásy
1992 Magique Emmanuelle (TV film)
Parfum d'Emmanuelle, Le (TV film)
Seongmaeui cheommuk
1990 Horká krev
In the Shadow of the Sandcastle
1989 Drákulova vdova
1987 Casanova (TV film)
Nestoudní
1985 Big Bet, The
Mata Hari
Red Heat
1984 Emmanuelle 4
1983 Soukromá škola
1981 Milenec Lady Chatterleyové
Private Lessons
Tvář za milión dolarů (TV film)
1980 Nahá bomba
1979 Concorde - Letiště 1979
Láska v první třídě
Tygřice
Železná maska
1978 Mysteries
Pastorale 1943
1977 Alice ou la dernière fugue
Goodbye, Emmanuelle
1976 Marge, La
René la canne
Une femme fidèle
1975 Emmanuelle II
Le Jeu avec le feu
1974 Emmanuelle
Julie
Rubáš nemá žádné kapsy
1973 Because of the Cats
Frank en Eva
Naakt over de schutting

TV seriály

2010 Swing Girls, The (TV seriál)
1994 Onderweg naar morgen (TV seriál)
1990 My Riviera (TV seriál)
1977 Espelho Mágico (TV seriál)

Dokumentární

2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2010 Le Plus beau métier du monde (TV film)
Parradox
2009 Disco a atomová válka - a.z.
2003 100 Greatest Sexy Moments, The
2000 Hard Look, A (TV film)

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Système 2 (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2004 Topor et moi

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace