foto

S. Epatha Merkerson

  • nar. 28.11.1952 (66 let)
    Saginaw, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

S. /Sharon/ Epatha Merkerson je americká filmová, divadelní a televizní herečka. Je držitelkou ceny Golden Globe a Emmy Award, ceny Screen Actors Guild Award, Obie Award a čtyř cen NAACP Image Award. Obdržela také dvě nominace na ceny Tony Award. Proslavila se především rolí poručice NYPD Anity Van Buren v policejním seriálu LAW & ORDER /1990-2010/. Objevila se v 391 epizodách – více než kterýkoliv jiný herec tohoto seriálu.

Merkerson je nejmladší z pěti dětí, narozena v Saginaw ve státě Michigan. Její matka Ann, byla svého času jedinou ženou – řidičkou detroitské pošty. Její otec pracoval ve fabrice na auta. Její rodiče se rozešli v roce 1957. Merkerson absolvovala střední školu Cooley High School v roce 1970. Na univerzitě Wayne State University získala titul Bachelor of Fine Arts a v roce 1978 začala svou divadelní kariéru v New Yorku. V roce 2009 jí bylo univerzitou Wayne State University uděleno vyznamenání Honorary Doctor of Humane Letters.

Merkerson prodělala svůj první televizní debut jako Reba v dětském TV programu PEE-WEE'S PLAYHOUSE /1986-1990/. Objevila se také v populárním seriálu THE COSBY SHOW /1984-1992/ a v mnoha jiných. V seriálu Law & Order se objevila hned v první sezóně v epizodě „Mushrooms", kde ztvárnila postavu matky jedenáctiletého chlapce, který byl nešťastnou náhodou zastřelen. Její výkon natolik zaujal producenty, že navrhli Merkerson aby nahradila Danna Floreka jako šéfa detektivní skupiny ve čtvrté sezóně.

Merkerson byla nominována na cenu Tony Award pro nejlepší herečku v divadelní hře Augusta Wilsona /držitel Pullitzerovy ceny/, The Piano Lesson, za ztvárnění postavy Berniece a získala cenu Obie Award za její práci na projektu I'm Not Stupid /1992/. Hrála v psycho-thrilleru JACOB'S LADDER /1990/ roli Elsy, v komedii LOOSE CANNONS /1990/ s Bobem Clarkem, v komediálním-dramatu režiséra Spikea Lee SHE'S GOTTA HAVE IT /1986/ nebo v akčním blockbusteru Jamese Camerona TERMINATOR 2: JUDGEMENT DAY /1991/, ve kterém hrála šílenou manželku Joea Mortona. Ceny Golden Globe, Emmy  a Screen Actors Guild získala za působení v TV filmu LACKAWANNA BLUES /2005/.

V listopadu 2007 se Merkerson objevuje v reklamě na lék Coricidin HBP, posléze hraje i v dalších reklamách pro Uni-Ball Pens, American Express aj. 1.dubna 2010 bylo potvrzeno, že po 17 sezónách Merkerson v seriálu skončí. Její odchod znamenal i poslední epizodu tohoto seriálu a Merkerson se stala jedinou Afroameričankou, která hrála nejdéle hranou postavu v historii televizních seriálů. V roce 2012 byla Merkerson hostem pořadu Find Our Missing, který se zaměřoval na hledání zmizelých osob, především černochů. Merkerson se objevila v historickém filmu Stevena Spielberga LINCOLN /2012/, jako Lydia Hamilton Smith – služka kongresmana Thaddeuse Stevensa, kterého hrál Tommy Lee Jones.

Merkerson je mluvčím ligy proti kouření a rakovině plic, a vyučuje herectví na univerzitě City College of New York. Pro roli v seriálu Law & Order nosila paruku, aby zakryla své dredy. Sama to vysvětlila tím, že chtěla aby její role působila důvěryhodně. V prosinci 2008 byla Merkerson zažalována o 222 908 US$, talentovou a literární agenturou Gersh Agency za údajnou ústní dohodu o vyplácení 10% podílu z její herecké kariéry. Ohledně jejího nezvyklého jména začínajícím na S. je poněkud mlčenlivá. V jednom rozhovoru tvrdila, že S. znamená „sweet" protože mnoho lidí má problém s jejím druhým jménem Epathy, které ona sama preferuje.

Byla vdaná za Touissanta L.Jonese. Její bratr je právníkem v Detroitu a ona sama žije ve čtvrti Washington Heights v New Yorku.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Year by the Sea
2015 The Challenger
You Can Go
2014 Příběh Gabby Douglasové (TV film)
2013 Bláznivé námluvy
Boomerang (TV film)
Promise Keeper, The
2009 Mother and Child
Šest žen Henryho Lefaye
2007 Sex zabíjí (TV film)
Slipstream
2006 V řetězech
2005 Lackawanna blues (TV film)
2004 Táta na plný úvazek
2003 Radio
2001 Mezi námi děvčaty (TV film)
Rising Place, The
1999 Náhodné setkání
1998 Cena lásky (TV film)
Vyhnanec (TV film)
1996 Po dlouhém tichu (TV film)
1995 Modlitba za matku (TV film)
1994 Místo pro Annii (TV film)
1993 It's Nothing Personal (TV film)
1991 Terminátor 2: Den zúčtování
1990 Equal Justice (TV film)
Jakubův žebřík
Moe's World (TV film)
Námořní pěchota
Parťák
1986 Ona to musí mít

TV seriály

2019 Chicago Med (TV seriál)
Episode 20 (S04E20)
Episode 19 (S04E19)
Episode 18 (S04E18)
další epizody (11)
2018 Chicago Med (TV seriál)
Death Do Us Part (S04E09)
Play By My Rules (S04E08)
The Poison Inside Us (S04E07)
další epizody (15)
Chicago P.D. (TV seriál)
Endings (S06E02)
Chicago Fire (TV seriál)
Going to War (S07E02)
2017 Chicago Med (TV seriál)
Naughty or Nice (S03E04)
Trust Your Gut (S03E03)
Nothing to Fear (S03E02)
další epizody (19)
Chicago Fire (TV seriál)
Deathtrap (S05E15)
The People We Meet (S05E10)
2016 Chicago Med (TV seriál)
Free Will (S02E08)
Inherent Bias (S02E07)
Alternative Medicine (S02E06)
další epizody (22)
Chicago P.D. (TV seriál)
A Shot Heard Round the World (S04E08)
Start Digging (S03E23)
In a Duffel Bag (S03E20)
další epizody (4)
Chicago Fire (TV seriál)
Scorched Earth (S05E03)
2015 Chicago Med (TV seriál)
Mistaken (S01E04)
Fallback (S01E03)
iNO (S01E02)
další epizody (4)
Chicago Fire (TV seriál)
I Am the Apocalypse (S03E19)
2013 Deception (TV seriál)
Dobrá manželka (TV seriál)
Going For The Gold (S04E15)
2009 V těle boubelky (TV seriál)
2005 Closer (TV seriál)
Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
2004 Právo a pořádek (TV seriál)
The Dead Wives Club (S15E02)
Paradigm (S15E01)
C.O.D. (S14E24)
další epizody (16)
2003 Právo a pořádek (TV seriál)
Ill-Conceived (S14E10)
Compassion (S14E09)
Embedded (S14E08)
další epizody (24)
2002 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Policejní odznak (S01E20)
Právo a pořádek (TV seriál)
The Wheel (S13E09)
Asterisk (S13E08)
Open Season (S13E07)
další epizody (24)
2001 Právo a pořádek (TV seriál)
3 Dawg Night (S12E09)
The Fire This Time (S12E08)
Myth of Fingerprints (S12E07)
další epizody (25)
2000 Právo a pořádek (TV seriál)
Thin Ice (S11E08)
Amends (S11E07)
Burn Baby Burn (S11E06)
další epizody (23)
1999 Právo a pořádek (TV seriál)
Sundown (S10E09)
Blood Money (S10E08)
Patsy (S10E07)
další epizody (24)
1998 Právo a pořádek (TV seriál)
True North (S09E09)
Punk (S09E08)
Venom (S09E07)
další epizody (23)
1997 Právo a pořádek (TV seriál)
Ritual (S08E10)
Burned (S08E09)
Shadow (S08E08)
další epizody (24)
1996 Právo a pořádek (TV seriál)
Family Business (S07E08)
Deadbeat (S07E07)
Double Blind (S07E06)
další epizody (23)
1995 Právo a pořádek (TV seriál)
Angel (S06E08)
Humiliation (S06E07)
Paranoia (S06E06)
další epizody (22)
1994 Právo a pořádek (TV seriál)
Scoundrels (S05E09)
Virtue (S05E08)
Precious (S05E07)
další epizody (21)
1993 Frasier (TV seriál)
South Beach (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
The Pursuit of Happiness (S04E10)
Born Bad (S04E09)
American Dream (S04E08)
další epizody (10)
1992 Here and Now (TV seriál)
Mann & Machine (TV seriál)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
Mushrooms (S01E17)
1987 CBS Summer Playhouse (TV seriál)
1986 Pee-wee's Playhouse (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2009 Harlem in Montmartre: A Paris Jazz Story (TV film)
1985 American Masters (TV seriál)

TV pořady

2011 Rocco's Dinner Party (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2006 Comic Relief 2006 (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1989 The More You Know (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2014 Contradictions of Fair Hope, The

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace