Reklama

Reklama

Joe Shaw

Joe Shaw

nar. 15.11.1972 (51 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Herec, režisér, scénárista a producent Joe Shaw se narodil 15.listopadu 1972 v Londýně ve Velké Británii. Je synem herce známého rolí z populárního britského seriálu PROFESIONÁLOVÉ Martina Shaw (nar. roku 1945). Se svým otcem hraje jak na divadle, tak ve filmech. Matka Jill Allen je také herečkou. Jeho rodiče se vzali roku 1968, ale roku 1982 se rozvedli. Joe má staršího bratra Luka, který je především divadelním hercem, ale občas se objevuje i v televizních seriálech. Mladší sestra Sophie je také herečka a před pár lety se dala i na jazzový zpěv.

Joe vystudoval londýnskou akademii múzického a dramatického umění (the London Academy of Music and Dramatic Art). V posledním ročníku studia dostal příležitost si zahrát v tv minisérii stanice BBC RHODES (1996). Tento seriál byl jeden z nejdražších projektů stanice BBC, který se týkal života britského politika Cecila Rhodese, jehož zde hrál jeho otec - herec Martin Shaw. Joe hrál mladého Cecila v první epizodě. Bohužel tato série byla dost dlouhá (8 hodin) a proto její dramatický efekt nebyl tak účinný a nedosáhl vysokého ohodnocení, na které se BBC spoléhala. Zajímavé je, že v Americe byla verze zkrácena na 6 hodin, která tam sklidila veliký úspěch. Toto 8-dílné drama bylo roku 1997 nominováno na tv cenu BAFTA, ale ani tu seriál nezískal. Následovala menší rolička Oktavia v nezávislém snímku THE HOUSE OF ANGELO (1997), Erica Burnse si téhož roku zahrál v dobrodružném filmu TANGIER COP a stihl účinkovat i po boku Kevina Sorba v menší roli Dalgara v dobrodružném - fantasy snímku KULL DOBYVATEL (Kull the Conqueror). V roce 1998 si dal oddych a začal pracovat následujícího roku 1999 na projetku JUNK. V tomto dramatu podle novely Melvina Burgesse (*1954) ztvárnil Jerryho. Příběh je o teenagerech, kteří spadnou do světa drog a prostituce. Tento zajímavý projekt získal televizní cenu BAFTA. V letech 1999 - 2000 v celkem 22 epizodách si zahrál roli dozorce v ženské věznici Dominica McAllistera v britském kriminálním dramatickém seriálu BAD GIRLS, jehož poslední díly se natáčely ještě roku 2006.

Joe se objevil i v jiném seriálu s hororovými prvky URBAN GOTHIC (2000). Pak se na několik let vytratil s televizních obrazovek, ale nebylo to určitě tím, že by si vybíral dovolenou a jenom odpočíval. Herectví se dál věnoval, i když jenom na divadle. Několik divadelních rolí vytvořil např. v divadle Squint a také v divadle The Theatre Royal ve Windsoru. Na této divadelní scéně vytvořil roli Edwarda, který si vzal o několik let starší ženu kvůli jejím penězům ve hře MURDER MISTAKEN, která se hrála od 24.2.2004 do 6.3.2004. Je třeba ještě připomenout, že Joe Shaw v začátcích své herecké kariéry hrál hodně na divadelní scéně ve hrách Williama Shakespeara - např. ztvárnil roli Romea ve hře ROMEO A JULIE.

Kromě herectví si však vyzkoušel i jiné profese. V roce 2002 režíroval svůj první film drama PASSING THROUGH , ke kterému si napsal scénář a sám si ho i produkoval a jelikož byl dobře přijatý, objížděl s ním i filmové festivaly. V roce 2003 se však přece jen nechal zlákat a přijal menší roličku v mystery seriálu PŘÍPADY INSPEKTORA LYNLEYHO (The Inspektor Lynley Mysteries) a když mu v témže roce režisér Malcolm Needs nabídl roli Williama ve svém romanticko-dramatickém projektu SHOREDITCH, kde hlavní roli vytvořila Joely Richardson, nemohl odmítnout. I tak nelenivěl a zůčastnil se natáčení dalšího britského seriálu M.I.T.: MURDER INVESTIGATION TEAM (2003). Zahrál si roli detektiva DC Scotta Grangera v celkem 8 epizodách. V roce 2007 Joe režíroval svého otce Martina Shaw i staršího bratra Luka ve 3 epizodách v drama seriálu JUDGE JOHN DEED, kde hlavní roli soudce Johna Deeda ztvárnil právě jeho otec. O tom, jak je tento seriál populární svědčí fakt, že se natáčí už od roku 2001.

Roku 2008 se Joe mihnul ovšem už jako herec v jedné epizodě seriálu z lékařského prostředí CASUALTY a nedávno právě dokončil práci na komedii MADE IN ROMANIA (2008), kde ztvárnil postavu Sebastiana Grovea. V hlavních rolích se zde představí hollywoodští herci jako Jennifer Tilly, Elizabeth Hurley či Jason Flemyng.

Lynette

Herec

Reklama

Reklama