foto

David Lee Smith

  • nar. 8.9.1963 (55 let)
    Birmingham, Alabama, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec David Lee Smith se narodil a své dětství prožil v americkém velkoměstě Birminghamu (největší město Alabamy). Svoji střední školu ovšem absolvoval až ve vzdáleném Oregonu. Následné vysokoškolské studium strávil jak v rodné Alabamě, kde vystudoval University of Alabama, tak rovněž v Texasu, kde pro změnu studoval na Southern Methodist University a získal zde titul MFA (obdoba českého titulu MgA. - magistr umění).

Jako herec debutoval v roce 1992 v americkém "nekonečném seriálu As the World Turns. Další jeho kariéra se ubírala rovněž tímto směrem a David několik následujících let hrál ve spoustě televizních seriálů. Za zmínku stojí například opakující se role v seriálech Pacific Blue, The Naked Truth a Providence. Ze seriálů, pro českého diváka o něco známějších můžeme jmenovat třeba drobné role v seriálu CSI: Crime Scene Investigation a JAG.

Na svojí první filmovou roli si počkal až do svých 36 let, kdy se objevil ve filmu Klub rváčů v postavě Waltera. Jednalo se o drobnou roli a David poté opět pokračoval především jako seriálový herec - ve filmech se objevoval velmi sporadicky. Jeho nejznámějším a je možné říci i dosavadním vrcholem kariéry byla hlavní role v povedeném sci-fi filmu The Man from Earth v roce 2007. V tomto filmu si zahrál záhadnou postavu vědce/14 tis. let starého kromaňonce. Bohužel i po tomto filmu David na velký zlom ve své herecké kariéře stále čeká.

Naposledy jsme měli možnost vidět Davida jako seržanta Ricky Stetlera v seriálu CSI: Miami.

Mr.Martyk

Herecká filmografie

Filmy

2018 Between Worlds
2017 The Man from Earth: Holocene
2016 Sick People
2013 Crimson Winter
2010 Janie Jones
2009 Výhled odsud (TV film)
2007 Pozemšťan
Zodiac
2005 The Big Empty
Vzpomínáme (TV film)
2004 Truchlivé dědictví
2002 Dlouhá cesta
Podivná tajemství
1999 Klub rváčů
1994 Polibky a objetí (TV film)

TV seriály

2010 Kriminálka Miami (TV seriál)
Výbuch (S08E23)
Nejdražší maminka (S08E22)
Ukradené diamanty (S08E21)
další epizody (4)
2009 Dům loutek (TV seriál)
Láska nebeská (S02E08)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Blesk z čistého nebe (S08E03)
Ozbrojené přepadení (S08E02)
Rozpuštěný (S07E24)
další epizody (4)
2008 Kriminálka Miami (TV seriál) - herec, a.z.
Osudový zásah (S06E20)
Vysoká hra (S06E16) - a.z.
Přepadení (S06E15)
2007 Kriminálka Miami (TV seriál)
Drž se svých zásad (S06E09)
Řetězová reakce (S06E07)
Zmrzlý na kost (S06E05)
další epizody (7)
2006 Kriminálka Miami (TV seriál)
Motorky a zbraně (S05E02)
V lázních (S04E19)
2005 Kriminálka Miami (TV seriál)
Lovec odměn (S04E10)
Přibitý (S04E08)
V podezření (S04E06)
další epizody (7)
2004 Kriminálka Miami (TV seriál)
Po pádu (S03E10)
Vlna zločinu (S03E07)
Pekelná noc (S03E06)
další epizody (7)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Noční můra Gila Grissoma (S05E06)
2003 Like Family (TV seriál)
Manipulátor (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Pokrevní bratři (S02E01)
2002 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Poprava Catherine Willowsové (S03E06)
2001 Strážkyně zákona (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Nový muž (S07E02)
2000 Cover Me: Based on the True Life of an FBI Family (TV seriál)
1999 Jack & Jill (TV seriál)
Providence (TV seriál)
1998 V.I.P. (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Ve výšce 30.000 stop (S04E07)
1997 Dharma & Greg (TV seriál)
Fame L.A. (TV seriál)
Třeba mě sežer (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Temná stránka (S03E18)
1996 Modrý Pacifik (TV seriál)
Savannah (TV seriál)
Správná Susan (TV seriál)
1995 The Naked Truth (TV seriál)
1992 Dangerous Curves (TV seriál)
1991 Policie z Palm Beach (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace