foto

Max Schmeling

  • nar. 28.9.1905
    Klein Luckow, Braniborsko, Německá říše
  • zem. 2.2.2005 (99 let)
    Hollenstedt, Niedersachsen, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Max Schmeling, boxer, narodil se v Klein-Luckow poblíž Berlína v rodině kormidelníka. V mládí se Schmeling učí prodavačem (od roku 1919), na počátku dvacátých let 20. století pak začíná Schmelingova boxerská kariéra - na Velikonoce roku 1924 se v Chemnitzu stává Max Schmeling německým vícemistrem v amatérském boxu, o několik měsíců později, 2.8. téhož roku, pak Max Schmeling poprvé nastupuje k boxerskému zápasu profesionálnímu.

První vrchol Schmelingovy kariéry pak nastává v roce 1930, kdy nastupuje 12.6. v USA na newyorské Madison Square Garden do zápasu o titul boxerského mistra světa bez rozdílu vah - jeho soupeřem je americký boxer J. Sharkey: zápas končí Schmelingovým vítězstvím, Sharkey je (za úder pod pás) ve čtvrtém kole diskvalifikován.

3.7. 1931 pak Max Schmeling svůj titul boxerského mistra světa obhájí, když porazí v americkém Clevelandu dalšího amerického boxera, kterým je tentokrát Y. Stribling: zápas trvá dlouhých patnáct kol, Schmeling vítězí technickým ko. Max Schmeling titul mistra světa ztrácí, když jej 21.6.1932 porazí v boji o titul po patnáctikolové bitvě na body J. Sharkey. V roce 1933 se Max Schmeling žení – jeho manželkou se stává česká filmová herečka Anny Ondráková.

Do dějin boxu se zapíší dva Schmelingovy zápasy s americkým boxerem J. Luisem – zápas první, 19.6. 1936 a Schmeling do té doby neporazitelného boxera porazí, když jej ve dvanáctém kolem knokautuje; zápas druhý 22.6. 1938 – v tomto zápase je Schmeling Luisem knokautován po dvou minutách boje hned v prvním kole.

Ve druhé polovině třicátých let 20. století se Max Schmeling stává jednou z největších sportovních osobností Evropy. Během války se odmítne nechat rozvést s českou manželkou (Anny Ondrákovou), postaví se rázně za svého trenéra židovského původu, skrývá židovské uprchlíky, nenechá se přesvědčit ani k tomu, aby vstoupil do NSDAP. Max Schmeling je odveden do armády (1940) – v roce 1941 je pak během vojenské operace na Krétě při seskoku padákem (je výsadkářem) těžce zraněn, po zbytek války se pak již na frontu nevrátí.

Po skončení druhé světové války se Max Schmeling vrací zpět do boxerského ringu, nicméně, svá nejlepší léta má už za sebou – poslední zápas pak vybojuje 31.10.1948 v Berlíně. Po skončení boxerské kariéry se Max Schmeling stává na nějaký čas pracovníkem koncernu Coca-Cola, celá druhá polovina 20. století se pak nese v Německu (v tehdejším západním Německu) v duchu jeho uctívání – Schmeling se stává ikonou německého sportu.

2.2. 2005 po nachlazení, ve svých devětadevadesáti letech umírá. Pohřben je v Hollenstedtu cca 50 km od Hamburku. Na zdejším hřbitově je pochován spolu s manželkou Anny - nalevo od kapličky.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1971 Glückspilze (TV film)
1970 The Super Fight
1957 Zasnoubení v Curychu
1953 Žádný strach před velkými zvířaty
1942 Das große Spiel
1938 Když hvězdy svítí
1935 Knockout - Mladé děvče, mladý muž
1930 Liebe im Ring

TV seriály

1996 HBO Boxing After Dark (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2016 Hitlerovi šampioni (TV film) - a.z.
2008 Joe Louis: America's Hero... Betrayed (TV film) - a.z.
2007 Hitlers nützliche Idole (TV seriál)
2005 Goebbelsův pokus - a.z.
2000 Kings of the Ring: Four Legends of Heavyweight Boxing (TV film) - a.z.
1999 Televize ve službách hákového kříže (TV film)
The Sweet Science (TV seriál) - a.z.
1997 Legenden (TV seriál)
1983 The Moviemakers (TV seriál)
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1967 Hallo Max! (TV seriál)
1963 Der Sport-Spiegel (TV seriál)
1953 Roar of the Crowd - a.z.
1950 Ce siècle a cinquante ans
Herrliche Zeiten - a.z.
1936 Max Schmelings Sieg - Ein deutscher Sieg

TV pořady

1994 Na vlastní oči (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace