foto

Walter Reisch

  • nar. 23.5.1903
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 28.3.1983 (79 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Scénárista a režisér Walter Reisch se během školních let stal členem filmového komparzu. Později zanechal studia medicíny a nastoupil k filmové společnosti jako asistent produkčního Alexandera Kordy. Protože psal pro noviny články a fejetony, navázal na to s psaním scénářů. Debutoval roku 1921 scénářem k filmu MISS HOBBS. Roku 1925 vznikly podle jeho scénáře filmy LEIBFIAKER BRATFISCH, líčící okolnosti sebevraždy korunního prince Rudolfa a OBERST REDL, věnovaný špionážní aféře v c. a k. armádě. Další nabídka přišla z Německa a film se jmenoval DIE ELF TEUFEL. Jedenáct čertů na fotbalovém hřišti byl prvním fotbalovým filmem v německých kinech a kasovním trhákem. Roku 1929 vzniká DIE NACHT GOHOERT UNS, tentokrát jsou hrdiny filmu rychlá auta a jejich řidiči. Reisch se těmito filmy stal úspěšným scénáristou.

Od roku 1930 spolupracoval s režiséry Gézou von Bolvárym, Erichem Pommerem a Gustavem Ucickym. Stejného roku na sebe výrazně upozornil scénářem k DAS FLÖTENKONZERT VON SANS-SOUCI. V době nástupu nacistů k moci se jakožto žid vrátil do rodného Rakouska. Zde vytvořil autorskou dvojici s Willi Forstsem. Výsledkem spolupráce byl scénář k MASKERADE, který vystřelil mezi hvězdy tehdejší “ošklivé káčátko” - Paulu Wessely. Rok poté s ní režiséroval EPISODA, jediný film židovského režiséra, který byl prodán do Německa.

Další pracovní nabídku získal od MGM a přesídlil do Států. Od září 1937 působil v Hollywoodu. Zde vytvořil většinu svých děl, je proto považován i za amerického autora. Podle prvního amerického scénáře byl natočen OSTROV BÁZNĚ. Roku 1938 si jej vybral produkční Bernard H. Hyman pro svůj film THE GREAT WALTZ a následující rok vzniká NINOČKA. Scénář psal s Charlesem Brackettem a Billym Wilderem. Reisch se brzy vyšvihl na stejnou pozici, jakou měl v Německu. Psal pro nejvýznamější hvězdy MGM, počínaje Gretou Garbo, Olivií de Havilland, Hedy Lamarr, Vivien Leigh, Merle Oberon, Lana Turner, Marilyn Monroe, Barbaru Stanwyck a Ingrid Bergmanovou. Roku 1941 byl nominován na Oscara za námět k COMRADE X. Následujícího roku obdržel americké občanství a po vzoru prvních pionýrů, křižujících americkým západem, se vydal na obdobnou cestu americkými filmovými společnostmi. Rok 1946 - Universal. Rok 1947 - Paramount. Rok 1949 - 20th Century Fox. Roku 1953 přichází do kin TITANIC, za který Reisch následující rok získává Oscara.

Devět let po válce se vrátil do Německa a výsledkem byl scénář a režie filmu DER CORNET - DIE WEISE VON LIEBE UND TOD, kterým se zařadil k “horníkům” německého filmu. (Po válce ztratil německý film, po Státech, své druhé místo. Propadl se zhruba na 17. až 23 místo. Paradoxem je, že nahoru mu pomohli i bývalí pracovníci německé kinematografie - židé, slangově “horníci německého filmu” ).

Walter Reisch byl od roku 1935 ženatý s tanečnicí Poldi Dur alias Elisabeth (Lisl) Handl, kterou obsadil do několika svých filmů a zemřel po krátké nemoci v Bel Air.

skipi

Scenáristická filmografie

Filmy

1960 Ninotchka (TV film)
1959 Cesta do středu Země
The Remarkable Mr. Pennypacker
1957 Stopover Tokyo
1956 Teenage Rebel
1955 Cornet - Die Weise von Liebe und Tod, Der
The Girl in the Red Velvet Swing
1954 Casta diva
Die Mücke
1953 Niagara
Titanic
1951 The Mating Season
The Model and the Marriage Broker
1949 The Fan
1948 The Countess of Monte Cristo
1947 Song of Scheherazade
1944 Plynové lampy
The Heavenly Body
1943 Madame Curie
1942 Někde se potkáme
Seven Sweethearts
1941 Lady Hamiltonová
Nejisté city
1940 Comrade X
My Love Came Back
1939 Ninočka
1938 Ostrov bázně
The Great Waltz
1936 Muži nejsou bozi
Silhouetten
1935 Casta Diva (Kouzlo jejích očí)
Episoda
Escapade
The Divine Spark
1934 Countess of Monte Cristo
Maškaráda
The Only Girl
Tys má nejkrásnější
Unfinished Symphony
1933 F.P.1
I.F.1 ne répond plus
Idylle au Caire
Já a císařovna
Prince of Arcadia
Sezona v Kahýře
Song You Gave Me, The
Tiše, lkají moje písně
1932 A Blonde Dream
Der Prinz von Arkadien
Ein blonder Traum
Hraběnka Monte Christo
L. P. 1 neodpovídá
Un rêve blond
1931 Der Raub der Mona Lisa
Im Geheimdienst
Liebeskommando
Lustigen Weiber von Wien, Die
1930 Barcarolle d'amour, La
Das Flötenkonzert von Sans-souci
Das Lied ist aus
Dvě srdce v tříčtvrtečním taktu
Ein Tango für Dich
Herr auf Bestellung, Der
Hokuspokus
Požár v opeře
Temporary Widow, The
1929 Der Held aller Mädchensträume
Dich hab ich geliebt
Die Nacht gehört uns
Die Zirkusprinzessin
Frau, die jeder liebt, bist du!, Die
Fräulein Fähnrich
Nuit est à nous, La
Rabmadár
Schwarzwaldmädel
1928 Der Faschingsprinz
Dragonerliebchen
1927 Der Bettelstudent
Die Dollarprinzessin und ihre sechs Freier
Die elf Teufel
Die indiskrete Frau
Ein Mädel aus dem Volke
Tingel Tangel
1926 Jeho Výsost, předtanečník
Tanečnice s maskou
1925 Der Fluch
Ein Walzer von Strauß
Frauen aus der Wiener Vorstadt
1920 Miss Hobbs

TV seriály

1955 The 20th Century-Fox Hour (TV seriál)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1933 Já a císařovna

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace