foto

Jiří Sedláček

  • nar. 22.5.1964 (54 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bývalé i současné aktivity ostravského herce Jiřího Sedláčka jsou poměrně rozsáhlé; různými formami se věnuje především divadlu, znají jej také televizní diváci, nejen jako herce, ale i v úloze průvodce několika populárních magazínů různého zaměření. Výrazně se věnuje práci s hlasem, od účinkování v literárních večerech a prezentaci poezie přes dabing až k namlouvání počítačových her. Jiří Sedláček celý život žije v Ostravě s výjimkou studijních let – hereckou průpravu získal v Brně na JAMU (1987). Před kamerou se objevil poprvé v postavě mladého vojáka Michala v povídkovém snímku ZELENÁ LÉTA (1985).

Ještě před dokončením JAMU hrál hlavní roli v retrospektivně laděném filmu NAROZENINY REŽISÉRA Z. K. (1987), který však příliš nezaujal ani ve své době, dnes je již zapomenutý. Po absolutoriu studia herectví se Jiří Sedláček vrátil do rodné Ostravy, kde získal angažmá v Divadle Petra Bezruče. Tady stihnul nastudovat jen jedno představení (Pahorek) a na základě svého vystoupení byl vzápětí angažován do Státního divadla (dnešní Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě).

Jeviště Národního divadla moravskoslezského poskytlo Jiřímu Sedláčkovi řadu titulních a hlavních rolí, za všechny jmenujme představení Zločin a trest, Ježíš nebo Šakalí léta, pohostinsky účinkoval také na scéně Těšínského divadla v Českém Těšíně (Pygmalion, Prodaný dědeček). S oblibou se věnuje také aktivitám v Divadle loutek v Ostravě, k jeho úspěchům patřilo představení Čert a Káča, za něž byl oceněn na mezinárodním divadelním festivalu Spectaculo interese v Ostravě. Zúčastnil se také Letních shakespearovských slavností v Praze (Romeo a Julie). Před kamerou se Jiří Sedláček objevuje především v rámci produkce ostravského televizního studia, hlavní roli měl v komorním příběhu HRA PRO TŘI (1990), objevuje se také v televizních seriálech. Filmové role jsou ve výčtu aktivit Jiřího Sedláčka výjimečné, v menší roli loupežníka se divákům připomněl v pohádce CÍSAŘ A TAMBOR (1998).

Důležitou součástí tvorby Jiřího Sedláčka je práce s hlasem. Spolu s divadelním kolegou Norbertem Lichým pořádá Literární večery v Divadelním klubu Petra Bezruče, věnuje se také přednesu poezie. Hlasovou kreativitu projevil při práci na televizním magazínu o zdravé výživě POD POKLIČKOU; tento pořad se vysílal několik let a diváky si hledal jen pomalu, nakonec se ale stal jedním z nejpopulárnějších cyklů tohoto typu. Jiří Sedláček zde namluvil postavy neandrtálců a hospodyňky Maruš. Podobným typem pořadu je cyklus ZAHRADA JE HRA, jehož je Sedláček průvodcem. Opět ve spolupráci s Norbertem Lichým namluvil postavy pro animovaný seriál PYTLÍKOV (2006) z ostravské televizní produkce. Kromě toho pracuje i v dabingu a jeho hlas zaznívá také v rozhlase.

Jiří Sedláček je ženatý, jeho manželkou je ostravská herečka Lenka Kucharská (*1961). Mají spolu šest dětí.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Dukla 61 (TV film)
2012 Konec masopustu (divadelní záznam)
Occamova břitva (TV film)
2006 Můj boj (divadelní záznam)
2005 Každý den karneval (TV film)
2003 Kobova garáž (TV film)
2002 Udělení milosti se zamítá (TV film)
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1999 Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak
Spirála nenávisti (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
Císař a tambor
1992 Silvestrovská překvapení (TV film)
1990 Hra pro tři (TV film)
1989 Antigona (divadelní záznam)
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
1985 Náušnice (TV film)
Zelená léta
1982 Daleko od stromu (TV film)

TV seriály

2017 Lajna (TV seriál)
Talkshow (S01E05)
Pravda (S01E04)
2015 Rudyho má každý rád (TV seriál)
Fascinující Dáša (E11)
Dívat, nesahat (E04)
Směrodatná odchylka (E03)
2012 Staré pověsti české (TV seriál)
2011 4teens (TV seriál)
Lyžák (E05)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Křižákův návrat (E08)
2006 Pytlíkov (TV seriál)
2005 Strážce duší (TV seriál)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
U nás doma (TV seriál)
Výhra (E01)

Dokumentární

2002 Šumné Karvinsko (TV film)

TV pořady

2008 Zahrada je hra (TV pořad)
2007 Chacha, cheche, chichi...! (TV pořad)
Denik Ostravaka (TV pořad)
2000 Pod pokličkou (TV pořad) - vyp.
První pomoc (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace