foto

Constance Talmadge

  • nar. 19.4.1897
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 23.11.1973 (76 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

„Přestaň se honit za štěstěnou, zlato. Svěřenecké fondy, které nám založila máma, kritika ztrhat nedovede.“ (Jak napsala v dopise sestře Normě, která se snažila v kariéře pokračovat v rámci mluvených filmů, přičemž Constance se již stáhla do ústraní.)    
Sice se o jejím skutečném datu narození vedly spory, Constance Alice Talmadgeová se podle údajů ze sčítání lidu v letech 1900, 1910, 1920 narodila 19. dubna 1898 v newyorkském Brooklynu. Narodila se do chudé rodiny, otec Fred byl alkoholik a rodinu opustil, ještě když byla Constance malá. Její matka Peg vydělávala na živobytí v prádelně. Měla ještě dvě sestry, Normu a Natalii, obě se později také staly herečkami. Všechny tři sestry se dostaly k filmu díky své matce, které jeden přítel doporučil, aby z Normy byla modelka do úvodních diapozitivů, které se promítaly v prvních kinech (tehdy tzv. „nickelodeons“; od slova ‚nickel‘, poněvadž lístek se prodával za pouhý niklák, tj. pět centů).
Constance začala točit filmy od roku 1914, když pro studio Vitagraph natočila krátký film s komediálními prvky IN BRIDAL ATTIRE. Větší příležitost se jí naskytla ve filmu INTOLERANCE (1916) režiséra D. W. Griffitha, kde si zahrála dvě role – dívku z hor a Marguerite de Valois. Po jeho prvním vydání se film znovu sestříhal a natáčely se i nové scény, i když byl film dávno v distribuci. Constance se podílela na natáčení některých nových scén. Její uličnice z hor z INTOLERANCE byla tak oblíbená, že Griffith natočil samostatný film THE FALL OF BABYLON (1919), do něhož také přetočil babylonskou scénu, leč se šťastným koncem namísto jejího skonu. Přítelkyně Anita Loos, která pro ni mimo jiné napsala několik scénářů, na Constance oceňovala především její humor a lehkovážný způsob života. Constance se objevila ve více než osmdesáti filmech, často účinkovala v komediích jako například A PAIR OF SILK STOCKINGS (1918), HAPPINESS à LA MODE (1919), ROMANCE AND ARABELLA (1919), WEDDING BELLS (1921), THE PRIMITIVE LOVER (1922).
Jména sester Talmadgeových měla značnou podporu, co se propagace týče. Avšak s příchodem mluveného filmu Hollywood v roce 1929 opustila. Sestra Norma několik mluvených filmů natočila, ale z velké části, se všechny tři po nějaké době stáhly z centra dění. Investovaly do obchodu s realitami a jiných podnikatelských aktivit. Pouze pár filmů s Constance se dodnes dochovalo. 
Constance, stejně jako její sestry, později podlehla drogám a alkoholu, měla také spoustu afér i vztahů, které ztroskotaly. Byla čtyřikrát vdaná, ale její první vztahy málokdy vydržely přes tři roky, ani z jednoho manželství neměla děti. Žila samotářským životem a v roce 1973 zemřela na zápal plic v Los Angeles.
   

Irena "AIMÉE" Krejčová

Herecká filmografie

Filmy

1970 Čtyři klauni - a.z.
1929 Vénus
1927 Breakfast at Sunrise
Venus of Venice
1926 The Duchess of Buffalo
1925 Her Sister from Paris
Learning to Love
Seven Chances
1924 Goldfish, The
Her Night of Romance
In Hollywood with Potash and Perlmutter
1923 Dulcy
The Dangerous Maid
1922 East Is West
Polly of the Follies
The Primitive Lover
1921 Lessons in Love
Mama's Affair
Wedding Bells
Woman's Place
1920 Dangerous Business
Good References
In Search of a Sinner
Perfect Woman, The
The Love Expert
Two Weeks
1919 A Temperamental Wife
Experimental Marriage
Happiness a la Mode
Romance and Arabella
The Fall of Babylon - a.z.
Veiled Adventure, The
Virtuous Vamp, A
Who Cares?
1918 A Pair of Silk Stockings
Good Night, Paul
Lady's Name, A
Mrs. Leffingwell's Boots
Sauce for the Goose
The Lesson
The Shuttle
The Studio Girl
Up the Road with Sallie
1917 A Girl of the Timber Claims
Betsy's Burglar
Scandal
The Honeymoon
1916 Intolerance
Microscope Mystery, The
The Matrimaniac
The Missing Links
The She-Devil
1915 A Study in Tramps
Beached and Bleached
Bertie's Stratagem
Billy the Bear Tamer
Billy's Wager
Burglarious Billy
Can You Beat It?
Captivating Mary Carstairs
Georgia Pearce
In the Latin Quarter
Insuring Cutey
Keyboard Strategy, A
Lady of Shalott, The
Little Puritan, The
Spades Are Trumps
The Boarding House Feud
The Green Cat
The Master of His House
The Vanishing Vault
The Young Man Who 'Figgered'
1914 Buddy's Downfall
Buddy's First Call
Father's Timepiece
Fixing Their Dads
Forcing Dad's Consent
In Bridal Attire
Moonstone of Fez, The
Our Fairy Play
Peacemaker, The
The Egyptian Mummy
The Evolution of Percival
The Maid from Sweden
The Mysterious Lodger
Uncle Bill

TV seriály

2000 Xena (TV seriál) - a.z.
Pointy (S05E11) - a.z.

Dokumentární

1939 Screen Snapshots Series 18, No. 12 - a.z.
1938 Personality Parade - a.z.
1924 Screen Snapshots, Series 5, No. 1
1923 Screen Snapshots, Series 3, No. 23
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 1
Screen Snapshots, Series 3, No. 13
Seeing Stars
1921 Screen Snapshots, Series 2, No. 14-F
Screen Snapshots, Series 2, No. 9-F
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 7

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace