foto

André Pousse

  • nar. 20.10.1919
    Paříž, Île-de-France, Francie
  • zem. 9.9.2005 (85 let)
    La Garde-Freinet, Var, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

André Pousse se narodil 20.10.1919 v Paříži. Jeho otec byl policejní komisař a vedl ho ke sportu. Pousse začínal s boxem, ale záhy přesedlal na cyklistiku. Stal se profesionálním cyklistou a jako takový vyhrál v letech 1942 – 9 šestidenní závod Vél' d'Hiv'. Stal se rekordmanem této náročné trati a tak tomu již i zůstane, protože závod byl zrušen. Six Jours du Vél' d'Hiv' byl ve Francii velmi populární, byl jednou z hlavních kulturních i sportovních akcí a přitáhl až 20 tisíc diváků. Mezi nimi byl i mladý Alain Delon, který vzpomíná, že jako dítě navštěvoval tento závod, velmi obdivoval Pousseho a byl nadšen, když mu mohl s ostatními dětmi donést kolo ke startu.

V roce 1950 Pousse ukončil dráhu profesionálního cyklisty a prožil románek s Edith Piaf. Od roku 1960 se stal televizním a filmovým hercem. Většinou byl obsazován do rolí gangsterů a stal se oblíbencem Michela Audiarda. Ve filmu se objevil poprvé v hudebním snímku podobném těm, které točil tou dobou Elvis Presley. Ve snímku D'OÙ VIENS-TU, JOHNNY? (1964) se Pousse postavil po bok tehdejší hvězdy popmusic Johnnyho Hallydaye. V roce 1966 ho ke spolupráci vyzval Georges Lautner, tak si Pousse zahrál s Lino Venturou, Michelem Constantinem, Jeanem Lefebvrem a Mireille Darc v bláznivé komedii MY SE NEHNĚVÁME (1966). Hned příští rok následovala komedie s Bernardem Blierem a Pierrem Richardem IDIOT V PAŘÍŽI (1967).

Georges Lautner mu nabídl účast na snímku s Jeanem Gabinem PAŠA (1968). S Gabinem se znovu setkali příští rok při natáčení filmu SICILSKÝ KLAN (1969) s hvězným triem Gabin, Delon a Ventura v hlavních rolích. Znovu se s Gabinem sešli při natáčení LE DRAPEAU NOIR FLOTTE SUR LA MARMITE (1971). V roce 1972 si zahrál v posledním filmu významného režiséra francouzské nové vlny Jean-Pierre Melvilla POLICAJT společně s Delonem, Crennou a Deneuve. Jednu z největších rolí ve filmu dostal Pousse od režiséra Mulota ve snímku POVOLÁNÍ: DOBRODRUZI (1973), v němž se sešel se ženou Alaina Delona Nathalií.

Rok 1975 svedl před kameru Pousseho opět s Delonem, vznikl film POVÍDKA O POLICAJTOVI. O dva roky později následovala velmi populární komedie SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (1977), třetí pokračování příběhů o sedmé rotě. Od roku 1978 se Pousse věnoval především natáčení pro televizi. Objevil se například v osmi epizodách seriálu PAPAROFF, který se natáčel v letech 1988 – 1991, ve všech čtyřech epizodách miniseriálu CLUELO (1993) a ve dvou epizodách šestidílné kriminálky FRANK RIVA (2003, 2004), kde se objevilo několik dřívějších hvězd pod vedením Alaina Delona. Naposledy se před filmovou kamerou Pousse ukázal při natáčení krátkometrážního snímku LE PLEIN DES SENS (2004).

André Pousse byl mnoho let uměleckým ředitelem Moulen Rouge v Paříži. Pracoval také jako agent pro mnoho svých kolegů, francouzských herců. Byl zakladatelem a majitelem nočního klubu La Loco v Paříži. Od roku 1968 byl ženatý s bývalou modelkou firmy Dior Joss.

Když jel počátkem září 2005 autem domů, do otevřeného okýnka vletěla vosa a štípla ho. Pousse prudce změnil směr a skončil s vozem v rokli. Následkem pádu si poranil hlavu a zlomil dvě žebra. Přesto však dokázal dojít domů, až následně byl přijat do nemocnice Gassin v Saint-Tropez. O čtyři dny později, v pátek 9. září, André Pousse v dopoledních hodinách na následky svých zranění zemřel.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2004 Plein des sens, Le
Qui mange quand? (TV film)
2002 Qui mange quoi? (TV film)
1999 Jako ryba na suchu
L´Âme-soeur
1997 Opération Bugs Bunny (TV film)
1996 En panne
1989 Retour de Lemmy Caution, Le (TV film)
1983 Grand braquet, Le (TV film)
Le nez à la fenêtre (TV film)
On ne le dira pas aux enfants (TV film)
1982 Corbillard de Jules, Le
Mettez du sel sur la queue de l'oiseau pour l'attraper (TV film)
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1981 Héroïques, Les (TV film)
1979 Les égouts du paradis
1978 Sacrifice, Le (TV film)
1977 Coeur froid, Le
Sedmá rota za úplňku
1976 Attention les yeux
Oublie-moi, Mandoline
1975 Polibky z Hongkongu
Povídka o policajtovi
1974 Bons baisers... à lundi
OK patron
1973 Au théâtre ce soir: Le million (TV film)
Insolent, L'
Profession: Aventuriers
Quelques messieurs trop tranquilles
1972 Elle cause plus, elle flingue
Policajt
1971 Comptes à rebours
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Trop petit mon ami
Tumuc Humac
Vacances en or, Des
1969 Sicilský klan
Zlatá vdova
1968 Catherine
Fleur d'oseille
Nepřemožitelná Leontýna
Paša
1967 Idiot v Paříži
1966 My se nehněváme
1964 D'où viens-tu, Johnny ?

TV seriály

2003 Frank Riva (TV seriál)
1993 Cluedo (TV seriál)
1988 Paparoff se vrací (TV seriál)
1986 Detektiv Pepe Carvalho (TV seriál)
1981 Buď zdráv, šampióne (TV seriál)
Podvodník z povolání (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
Sam et Sally (TV seriál)
1967 Max le débonnaire (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)

TV pořady

2000 Les Z'amours (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace