foto

Antonín Kala

  • nar. 1972
    Brno, Československo

Biografie

Antonín Kala je český herec. Matka je úřednice, otec pracuje jako zámečník. Sestra Mirka studuje střední ekonomickou školu. Od 3. třídy základní školy chodil do amatérského divadelního souboru Pírko a průprava, kterou tam získal, usnadnila první krůčky před kamerou i na jevišti. Herectví se mu zalíbilo, a tak si jej zvolil jako budoucí profesi.

První pohled do kamery byl krátce po příchodu do Pírka, tam si ho všimla režisérka Barušová a obsadila ho do hlavní role v pohádce Vašíček a lesní muži, tehdy měl 9 let. Když se objevil na televizní obrazovce jako Oskar Blecha v populárním seriálu Létající Čestmír, měl za sebou už pěknou řádku rolí. Například v Bakalářích, v pohádce Tomáš a hvězdička, v inscenaci Poslední návrat, ve filmu pro mládež Konec černého supa. Z natáčení Čestmíra vzpomínal na Vladimíra Menšíka, se kterým si často povídal o jižní Moravě a na svého filmového otce Petra Nárožného, který se k němu od začátku choval velice přátelsky a pomáhal mu v okamžicích, kdy se mu něco nedařilo.

V divadle stál poprvé na jevišti v Janáčkově divadle, jako jeden z konferenciérů pořadů pro děti, který byl věnován 35. výročí založení Pionýrské organizace. Opravdovou divadelní roli ale dostal až v divadle Bratří Mrštíků, ve hře „Zákon věčnosti“, kterou nastudoval Rudolf Tesáček. Toto představení bylo mezníkem v jeho životě. Bylo první, ale vlastně i na dlouhou dobu poslední, protože se v něm dočasně loučil s brněnským divadlem a odešel do Prahy.

Rakosnicek77

Herecká filmografie

Filmy

2014 Intimity
1988 Hody, hody, doprovody (TV film)
1985 Trpká chuť slávy (TV film)
1984 Ztracené hodinky (TV film)
1983 Konec Černého supa (TV film)
Patriot života (TV film)
1982 Poslední návrat (TV film)
Tomáš a hvězdička (TV film)
1981 Elektřina (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
Vašíček a lesní muži (TV film)

TV seriály

2018 Helena (TV seriál)
Velký sraz (S04E07)
2013 Helena (TV seriál)
Zločin a trest (S03E09)
Spolehni se na svého muže (S03E08)
2001 Četnické humoresky (TV seriál)
Volavka (S01E02)
1994 Medvědi nic nevědí (TV seriál)
Profesionálové (E04)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
1975 Slovácko sa nesúdí (TV seriál)

Dokumentární

2007 Osudy hvězd - Antonín Kala (TV film)

Divadelní záznam

1991 Kdyby tisíc klarinetů (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2008 Café X (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky