foto

Alicja Jachiewicz

  • nar. 26.10.1948 (71 let)
    Olsztyn, Polsko

Biografie

Divadelní a filmová herečka Alicija Jachiewicz-Szmidt, se narodila 26. října 1948 v polském městě Olsztyn. Účinkovala na jevišti Koszalinských divadel jako divadlo Bałtycki v letech 1971-1973, a v letech 1978-1982 v Żeromském divadle. Dále účinkovala v Krakovských divadlech od roku 1973-1977 a v letech 1982-1988 v divadle Woli ve Varšavě. Od roku 1988 až do současnosti, působí jako herečka v Polském divadle Varšava. Z filmového plátna je známá z epizodní role číšnice z polského dramatu TŘETÍ ČÁST NOCI (1971), ve filmu MÁNIE (1973) se nám představila jako Hanna Lipowska, hlavní roli Dr. Marii Arnswaldtovou si zahrála v německém kriminálním příběhu KOLONIE (1981), více známá se stala rolí Frídy, německé adoptivní matky, v Moskalykově válečném filmu KUKAČKA V TEMNÉM LESE (1984), ještě téhož roku se objevila v rodinném filmu AKADEMIE PANA KAŇKY od režiséra Krzysztofa Gradowski. Větší roli si zahrála v Kleinově filmu DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ (1988), kde ztvárnila dospělou operní pěvkyni Soňu Landovou. Naposledy se zatím objevila v historickém snímku GENERÁL NIL (2009) od režiséra Ryszarda Bugajski. V soukromém životě je herečka Alicija Jachiewicz provdaná za polského herce Stefana Szmidta.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2019 Mowa ptaków
2018 Elizabeth (studentský film)
2009 Generál Nil
2003 Motór
Powiedz to, Gabi
2001 Předjaří
1996 Šamanka
1991 Kroll
Rozmowy o milosci (TV film)
1990 Po upadku. Sceny z zycia nomenklatury
1989 Dondula (TV film)
1988 Bez grzechu
Dobří holubi se vracejí
Opowiesc Harleya
Sonata marymoncka
1987 Piec kobiet na tle morza
1984 Akademie pana Kaňky
Kukačka v temném lese
Spasenieto
1983 Co dzień bliżej nieba
Marynia
Wedle wyroków twoich...
1981 A mérkőzés
Czerwone węże
Kolonie
1980 Bo oszalałem dla niej (TV film)
Laureat (TV film)
1979 Plomienie
Schatzsucher
1978 Osmdesát husarů
1977 Kde je voda čistá a tráva zelená
Królowa pszczól
1976 Žofie
1975 Muke po Mati
Noci a dny
W te dni przedwiosenne
1974 Opowiesc w czerwieni
Stracona noc (TV film)
Temná řeka
1973 Mánie
1972 Jak daleko stad, jak blisko
Jak zabíjet lásku
1971 Kocie slady (TV film)
Třetí část noci

TV seriály

2005 Klinika samotnych serc (TV seriál)
2002 Przedwiośnie (TV seriál)
1999 Na dobre i na złe (TV seriál)
1993 Czterdziestolatek. Dwadzieścia lat później (TV seriál)
1988 Pogranicze w ogniu (TV seriál)
1984 Popielec (TV seriál)
1980 Kariera Nikodema Dyzmy (TV seriál)
Episode 7 (E07)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (5)
Królowa Bona (TV seriál)
1979 Die Buddenbrooks (TV seriál)
Przyjaciele (TV seriál)
1978 Rodina Polanieckých (TV seriál)
1974 Najwazniejszy dzien zycia (TV seriál)
1970 Kolumbowie (TV seriál)