foto

Kathleen Quinlan

  • nar. 19.11.1954 (64 let)
    Pasadena, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Kathleen Quinland se narodila 19. listopadu 1954 v Pasadeně, v Kalifornii. Herečkou se stala víceméně náhodou – rozhodovala se mezi sportovní kariérou (měla dokonce šanci dostat se na olympiádu v Mnichově v roce 1972) a divadlem. Poblíž jejího domu natáčel George Lucas AMERICKÉ GRAFFITI a svěřil jí malou roli. Ještě předtím si zahrála epizodní roli ve filmu ONE IS A LONELY NUMBER, ale s filmovou kariérou vůbec nepočítala.

V polovině 70. let začala účinkovat v televizi. Kathleen dlouho ztělesňovala emocionálně komplikované ženy, což se stalo překážkou pro rozvoj jejího talentu. Prosadila se rolí mladé schizofreničky v dramatu I NEVER PROMISED YOU A ROSE GARDEN. Další hlavní roli ztvárnila v dramatu INDEPENDENCE DAY.

Teprve až v 90. letech se jí naskytly příležitosti vyzkoušet si i jiné role. V životopisném dramatu Olivera Stonea THE DOORS ztvárnila postavu novinářky Patricie Kenneally, která se spolupodílela na sebezničení legendárního zpěváka Jima Morrisona (Val Kilmer). Za roli manželky Toma Hankse, velitele posádky kosmické lodi APOLLO 13 byla v roce 1995 Kathleen nominována na Oscara a Zlatý glóbus. Jako vražedkyně Wanda se představila v psychologickém kriminálním dramatu POROTA.

V posledních letech jsme Kathleen Quinland mohli vidět například v seriálech DR. HOUSE, ÚTĚK Z VĚZENÍ nebo v hororu HORY MAJÍ OČI. Kathleen je úspěšná i jako divadelní herečka - na jevišti newyorského Public Theatre zaujala ve hře Thomase Babea Taken in Marriage (cena Theatre World Award) a se souborem Long Wharf v Connecticutu účinkovala ve hrách Uncommon Women and Others a Accent on Youth.

Markéta "Cherish" H

Herecká filmografie

Filmy

2018 Chimera
Parallel
Saving My Baby
2017 ADDicted
Elizabeth Blue
2015 How Not to Propose (TV film)
2014 After
2013 Rohy
2012 Life's an Itch
2011 Cinema verite (TV film)
2010 Elektra Luxx
Harm's Way
The River Why
2009 Adult Film: A Hollywood Tale
Empire State (TV film)
2008 Jak ukrást nevěstu
Poundcake
2007 American Fork
Osudové selhání
2006 Hory mají oči
2004 Dokonalý pár (TV film)
El padrino
The Dead Will Tell (TV film)
Vrah od Green River (TV film)
2003 Bitva o Shaker Heights
Blessings (TV film)
1999 Prokleté dědictví (TV film)
1998 Můj obr
Žaloba
1997 Horizont události
Lawn Dogs
Opravdoví kamarádi
Únos
1996 Jezero v lesích (TV film)
1995 Apollo 13
Dokonalé alibi
1994 Porota
1993 Poslední naděje (TV film)
Uloupené děti (TV film)
1992 Procitnutí (TV film)
1991 The Doors
Toulavé kočky (TV film)
1990 Smrtící skalpel (TV film)
1989 Man Outside
V pasti (TV film)
1988 Klářino srdce
Západ slunce
1987 Divoká věc
Sny ztracené, sny nalezené... (TV film)
1985 Children of the Night (TV film)
Varovný signál
Ztráta paměti (TV film)
1984 The Last Winter
When She Says No (TV film)
1983 Independence Day
Zóna soumraku
1982 Techtle mechtle
1981 She's in the Army Now (TV film)
1980 Milenci na neděli
1979 Když běžec klopýtne
Slib
1978 Nightmare in Blood
1977 I Never Promised You a Rose Garden
Letiště '77
Little Ladies of the Night (TV film)
1976 Plavčík
1975 Missing Are Deadly, The (TV film)
The Abduction of Saint Anne (TV film)
The Turning Point of Jim Malloy (TV film)
1974 Can Ellen Be Saved? (TV film)
Kam zmizeli všichni lidé? (TV film)
Lucas Tanner (TV film)
1973 Americké graffiti
1972 One Is a Lonely Number

TV seriály

2013 Chicago Fire (TV seriál)
Viral (S01E16)
Nazdarovya! (S01E15)
A Little Taste (S01E14)
další epizody (6)
2012 Blue (TV seriál)
Chicago Fire (TV seriál)
Merry Christmas, Etc. (S01E10)
2011 Glee (TV seriál)
Takoví jsme se narodili (S02E18)
Hvězdná brána: Hluboký vesmír (TV seriál)
Spojenectví (S02E13)
2010 Událost (TV seriál)
2009 Útěk z vězení (TV seriál)
Konec zabíjení (S04E22)
Směnný kurz (S04E21)
Kovbojové a indiáni (S04E20)
další epizody (6)
2008 Útěk z vězení (TV seriál)
Florida (S04E16)
Pád ke dnu (S04E15)
2007 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Čertík z krabičky (S07E16)
2006 Dr. House (TV seriál)
Smysl (S03E01)
1999 Rodinné právo (TV seriál)
1994 Picture Windows (TV seriál)
1988 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
V mlze (S04E01)
1974 Lucas Tanner (TV seriál)

Dokumentární

2006 Surviving the Hills: Making of 'The Hills Have Eyes'
1998 Making of 'American Graffiti', The (TV film)
1997 Road of Excess, The
1996 Ztracený Měsíc: Triumf Apolla 13

TV pořady

2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace