foto

Pavel Taussig

  • nar. 2.7.1949 (68 let)
    Olomouc, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 2. července 1949 v Olomouci, kde po maturitě také absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Po roce 1989 v této instituci mimo jiné přednášel. Profesí a zájmem je filmový historik a publicista. Řadu let se podílel na tvorbě několika televizních pořadů České televize, z nichž nejvýznamnější je patrně cyklus ÚSMĚVY ČESKÉHO FILMU. Je také duchovním otcem diváckých anket o nejoblíbenější Veselohru století a Krále filmového úsměvu století. Dalším významným pořadem z jeho dílny byl cyklus nazvaný POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ..., který se v šestadvaceti epizodách zabýval fenoménem domácích seriálů.

Z mnoha dalších televizních projektů, na kterých se Taussig většinou jako scénárista a autor námětu podílel, lze připomenout dokumenty Koljova babička, Edvard Linkers známý neznámý, Elmar Klos - život bez scénáře nebo Kruhy osudu Olgy Fikotové-Conolly. Cizí mu není ani problematika okupace a období druhé světové války, podílel se například na dokumentárních pořadech PROTENTOKRÁT (vzpomínky pamětníků na březen 1939), POD KŘÍDLY SVATOVÁCLAVSKÉ ORLICE (historie nechvalně proslulého nacistického vyznamenání) a NA DALŠÍ ŠTACI? (otázka kolaborace českých filmařů v období okupace).

V posledních letech velmi často vystupuje ve funkci filmového historika v cyklu PŘÍBĚHY SLAVNÝCH, kde rozkrývá osudy a umělecké kariéry významných hereckých osobností minulého století (Jindřich Plachta, Karel Hašler, Vlasta Burian, Nataša Gollová, Jiřina Šejbalová, Svatopluk Beneš a další). Méně známým faktem zůstává Taussigovo autorství námětu k oscarovému filmu KOLJA (1996), kde se také mihl na několik minut v epizodní figurce klenotníka.

Svým způsobem obsáhlejší zůstává jeho stopa na poli publicistiky. Jak jeho profese prozrazuje, věnuje se dlouhodobě filmovým osobnostem minulých let. Je autorem publikací Devatero filmových řemesel Jiřího Brdečky, Hašek a film (společně s Elmarem Klosem) a Encyklopédia filmu. V nakladatelství Brána vydal i úspěšné knížky České filmové nebe a O věrném filmování Antonie Nedošinské a Theodora Pištěka. V rámci dlouholetého konání filmového fesivalu v Rychnově nad Kněžnou napsal i sérii brožur pod názvem Filmový smích (Werich, Burian, Futurista, Rašilov, Frič, Menzel, Polívka, Smoljak, Svěrák, Lasica, Satinský a řada dalších).

Své články o české kinematografii a jejích osobnostech publikuje i v denním, kulturně společenském a odborném tisku, například v periodikách Xantypa, Instinkt, Senior revue, TV magazín nebo Týdeník Televize. V loňském roce mu vyšla zatím jeho poslední kniha nazvaná Český biják, ve které popsal zákulisí, vznik i fámy několika slavných českých filmů.

Je také mimo jiné velkým obdivovatelem spisovatele a avantgardního filmaře Vladislava Vančury, jemuž věnoval několik svých statí a v době normalizace uspořádal setkání bývalých protagonistů Vančurova slavného filmu Před maturitou, které bylo částečným přínosem k dodatečnému objasnění a vysvětlení vzniku tohoto průlomového díla. Velmi často se s ním můžeme setkávat i na DVD nosičích starších českých filmů, kde nepříliš objektivním způsobem komentuje daný film. Je rozvedený, má syna.

Martin "Marthos" Čípek

Herecká filmografie

Filmy

2015 Brudermord (amatérský film)
2010 Škola princů (TV film)
1996 Hranice stínu
Kolja
1990 Nemocný bílý slon
Vracenky
1988 Stupne poražených
1986 Cena medu
1980 Italské jaro (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)

Dokumentární

2014 František Čáp: chvíle rozhodnutí (TV film)
Jenom starý trezorový film (studentský film)
Tajemství Jiřího Hrzána (TV film)
2013 Příběhy slavných - Bróďa (TV seriál)
Příběhy slavných: Jednou jsi dole, jednou nahoře (TV film)
Příběhy slavných: Malá hvězda nezapadá (TV seriál)
Příběhy slavných: Ta, která odmítla Hollywood (TV film)
Příběhy slavných - Tichý komediant (TV film)
Příběhy slavných: Život v ofsajdu (TV seriál)
2011 Příběhy slavných: Všeuměl (TV film)
Ritz, nebo nic (TV film)
2010 Lída Baarová – Dáma v modrém (TV film)
Příběhy slavných: Sukovitá duše (TV film)
2009 Plachý milovník (TV film)
Pod křídly svatováclavské orlice (TV film)
Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Film o filmu: Nebeští jezdci
2007 Naška, slečna z dobré rodiny (TV film)
Neznámí hrdinové (TV seriál)
Sesazený král (TV film)
2006 Příběhy slavných: Všechny bitvy Zdeňka Štěpánka (TV seriál)
2005 Václav Vorlíček, král pohádek a komedií (TV film)
2004 Písničku si cestou notoval (TV film)
2002 Hamlet IX. hodnostní třídy (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2013 Artefakta (TV pořad)
2008 Historie.cs (TV pořad)
Hvězda mého srdce (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
1999 Třistatřicettři (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2012 Vzkaz Olgy Walló (TV film)
2007 Neznámí hrdinové (TV seriál)
2004 Návrat do neobyčejných let (TV film)
2003 Elmar Klos - Život bez scénáře

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

2006 Kruhy osudu Olgy Fikotové-Connolly (TV film)
2004 Návrat do neobyčejných let (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace