foto

Jan Rubeš st.

  • nar. 6.6.1920
    Volyně, Československo
  • zem. 29.6.2009 (89 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Travolta, Glenn Close, Christopher Plummer, Jude Law, Charlie Sheen, Goldie Hawn, Gene Hackman, Harrison Ford, Linda Hamilton, Laurence Fishburne, Roy Scheider, Ethan HawkeE, Max von Sydov, Danny Glover, Viggo Mortensen. To je stručný seznam herců, se kterými se sešel před kamerou. Místo narození: Volyně, jižní Čechy.

Jan Rubeš se narodil 6.6.1920. V roce 1945 ukončil studia na hudební Konzervatoři v Praze, přijal angažmá v Pražské Opeře a stal se nejmladším basem operní scény Národního Divadla. O tři roky později byl vybrán, aby reprezentoval na Mezinárodním Festivalu Opery v Ženevě. Vyhrál hlavní cenu a emigroval do Kanady.

V exilu působí jako sólista Canadian Opera Company. Zpívá Borise v Borisi Godunovi, Mefista ve Faustovi, hraje, zpívá, režíruje, bere si za manželku herečku Susan Douglas. V roce 1985 se objeví ve filmu SVĚDEK, kde hraje po boku mladého nadějného herce, Harrisona Forda, a zatím zcela neznámého Viggo Mortensena. Zpěv věší na hřebík.

Rubeš je hlavně televizní herec. Jeho druhou doménou jsou role v béčkových filmech, které čas od času poctí svou přítomností nějaké to známější jméno: SMRTÍCÍ DECH ZIMY (1987) s Mary Steenburgen, NIKDO NENÍ SÁM (1995) s Peterem Falkem a Julianne Moore, nebo OUR FATHERS (2005) - Christopher Plummer a Brian Dennehy. V roce 1995 obdržel kanadské nejvyšší státní vyznamenání (Order of Canada), které je udělováno významným světovým osobnostem (Nelson Mandela, Margaret Atwood, Frank Gehry, Václav Havel, Diana Krall, Wayne Gretzky).

V současné době už příliš netočí. S manželkou Susan Douglas-Rubes vychovali tři děti a oba si užívají zaslouženého odpočinku. V zimě bydlí v Ontariu, v létě na Floridě. On sám na adresu hereckého poslání říká:

„Stříbrné plátno je skvělá věc, můžete na něm nacházet inspiraci pro každý den. Když se nad tím tak zamyslíte, je to vcelku jednoduché – instatní obrazová zpráva vyslaná od herce k divákovi. Nalaďte se na stejnou frekvenci a dobrodružství může začít.“

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2005 Naši otcové (TV film)
2004 Co provedla Katy (TV film)
Daniel a superpsi
2002 The Burial Society
2001 Antrax
2000 Hodina duchů
1999 Nightmare Man
Sníh padá na cedry
1998 Hudba ze sousedního pokoje
Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (TV film)
Rozbouřená řeka (TV film)
Záhada diamantu
1997 Bach Cello Suite #4: Sarabande
Podvod
Třetí dvojče (TV film)
1995 Nikdo není sám
Tajná služba (TV film)
1994 Boozecan
Doktor Mesmer
Lamb Chop and the Haunted Studio (TV film)
Ptáci II: Konec země (TV film)
Šampióni 2
1993 Coming of Age (TV film)
1992 Devlin (TV film)
Witches of Eastwick, The (TV film)
1991 Causa Wardových
Il colore dei suoi occhi
Podvedená
1990 Hora odvahy
Padlý anděl (TV film)
Zahrada (TV film)
1989 Cold Front
Divided Loyalties
Dům hrůzy
Slepý strach
The Experts
1988 Krvavé souvislosti
No Blame (TV film)
Outside Chance of Maximilian Glick, The
Polibek
Something About Love
Two Men (TV film)
1987 Smrtící dech zimy
1986 Svazek manželský (TV film)
1985 Kouzelné Vánoce
Murder in Space (TV film)
Murder: By Reason of Insanity (TV film)
Svědek
1984 Charlie Grant's War (TV film)
1982 Little Gloria... Happy at Last (TV film)
1981 Amatér
Utilities
Vražda na přání
1980 Mr. Patman
1977 Deadly Harvest
1975 Lions for Breakfast
1963 Neuvěřitelné putování
1950 Forbidden Journey

TV seriály

2000 Hvězdná brána (TV seriál)
Křišťálová lebka (S03E21)
1997 Směr jih (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Proč to dělat jednoduše (S03E15)
1996 Akta X (TV seriál)
Terma (S04E09)
Tunguska (S04E08)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1992 Dlouhá cesta Lukáše B. (TV seriál)
1990 Max Glick (TV seriál)
1986 Crossings (TV seriál)
Kay O'Brien (TV seriál)
1985 Kane & Abel (TV seriál)
1983 Vanderberg (TV seriál)
1970 Castle Zaremba (TV seriál)

Dokumentární

2006 Appassionata: Extraordinary Life & Music of Sonia Eckhardt-Gramatté, The

TV pořady

1969 The Barbara McNair Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace