foto

Federico Luppi

  • nar. 23.2.1936
    Ramallo, Buenos Aires, Argentina
  • zem. 20.10.2017 (81 let)
    Buenos Aires, Federal District, Argentina
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Federico Luppi, argentinský filmový, televizní a divadelní herec se narodil 23. Února 1936 v argentinském městě Ramalla, provincii Buenos Aires. Od roku 2003 má také španělské občanství. Než se stal filmovým hercem, pracoval v divadle a později v něm i hrál.

Jeho prvním snímkem byl PAJARITO GOMEZ. V Argentině byl ohromně oblíbený a hrál v nejvýznamějších filmech tohoto státu. V roce 2001 se přestěhoval do Španělska, kde také dostával velmi významné role. Na svém kontě má přes sto celovečeráků.

Role, díky které se dostal do širšího povědomí veřejnosti, byla postava ve filmu CRONOS, kde hrál starce, který našel zařízení na prodloužení života za cenu vampýrismu. Tím také začala jeho spolupráce s mexickým režisérem Guillermem Del Torem. V roce 1997 hrál v HOMBRES ARMADOS a 4 roky později navázal znovu spojení s Del Torem a představil se v jeho filmu ESPINAZO DEL DIABLO jako vedoucí sirotčince. Tato vzájemná velmi dobrá spolupráce se naposledy objevila v oceněném snímku EL LABERINTO DEL FAUNO, kde měl však Luppi pouze menší roli.

Z novějších filmů natočil Luppi EL ÚLTIMO JUSTO či LA HABITACION DE FERMAT. Federico je šťastně ženat a z tohoto manželství má dvě děti. Obdržel několik ocenění jako například Concha de plata na filmovém festivalu v San Sebastianu.

Lukáš "Vizmír" Jarolím

Herecká filmografie

Filmy

2018 Portrait's Secret, The
Starwars: Goretech - a.z.
2017 Černý sníh
2016 Na konci tunelu
2015 El Gurí
2013 Inevitable
2012 Korporace
2011 Fase 7
2010 Sin retorno
Verano amargo
2009 Cuestión de principios
2008 Ať to vypadá jako nehoda
2007 Fermatův pokoj
Luna en botella, La
Poslední vyvolený
2006 Faunův labyrint
Moje první ghetto
Vzdálenost
2005 Buen destino, El
Elsa a Fred
Pasos
Vítr
2003 Nedovtipní
2002 Balsa de piedra, La
Poslední vlak
To, co máme společné
2001 Devil
Lugar donde estuvo el paraíso, El
Pasos perdidos, Los
Rosarigasinos
Toda clase de pieles
2000 Divertimento
1999 Las huellas borradas
Lisabon
1998 Frontera Sur
1997 Bajo Bandera
Martín (Hache)
Muži se zbraněmi
1996 Podzimní slunce
Éxtasis
1995 Caballos salvajes
Ley de la frontera, La
Sin opción
Smrtící informace
1993 Matar al abuelito
Stroj času
1992 Každý hledá své místo na slunci
1991 Drahý Tome Mixi
Tumbas, Las
1990 Cien veces no debo
Flop
Puerto Verde
Roi de Patagonie, Le (TV film)
1989 Después del último tren
Guerriers et captives
1988 Amiga, La
1987 Año del conejo, El
The Stranger
1986 Longs manteaux, Les
Luna caliente
Líos de Susana, Los
Malayunta
Sobredosis
Sostenido en La menor
1985 Cocaine Wars
Vieja música, La
1984 Pasajeros de una pesadilla
1983 Arreglo, El
No habrá más penas ni olvido
1982 Plata dulce
Últimos días de la víctima
1981 Tiempo de revancha
1976 Juan que reía
1975 Mujer, Una
Triángulo de cuatro
Yo maté a Facundo
1974 Flor de la mafia, La
Vzpoura v Patagonii
1973 Revolución, La
Venganzas de Beto Sánchez, Las
1971 Crónica de una señora
Paula contra la mitad más uno
1970 Herederos, Los
Mosaico
Pasión dominguera
1969 Proyecto, El
1968 Derecho a la felicidad, El
Ruteras, Las
1967 ABC del amor, El
Contrabandistas, Los
Romance del Aniceto y la Francisca, El
1966 Todo sol es amargo
1965 Psique y sexo
Todo sol es amargo
1964 Pajarito Gómez

TV seriály

2012 Condicionados (TV seriál)
Terapia, En (TV seriál)
2011 Pacto, El (TV seriál)
2009 Impostores (TV seriál)
1998 Casa natal (TV seriál)
1991 Alta comedia (TV seriál)
1981 Que Dios se lo pague (TV seriál)
1966 Teatro Grand Guignol (TV seriál)
1965 Alta comedia (TV seriál)
1964 Amor tiene cara de mujer, El (TV seriál)

Dokumentární

2000 Invocación
1999 Soriano

Režijní filmografie

Filmy

2005 Pasos

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace