foto

Petra Tenorová

  • nar. 20.2.1989 (31 let)
    Praha, Československo

Biografie

Narodila se v roce 1989 v Praze. Když jí bylo jedenáct let, její rodiče se rozvedli a s matkou a bratrem se odstěhovala do Havířova. Do pěti let toužila být zpěvačkou a od šesti let si přála stát se herečkou.

Herectví studovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, obor hudebně-dramatický, pod vedením Alexandry Gasnárkové. Již od malička chodila do dramatického kroužku. K herectví ji dovedl její dědeček Jan Tenora, který byl kameramanem. Během studií účinkovala například v Národním divadle Moravskoslezském, kde si zahrála roli Andělky v inscenaci Matka. Nyní je v angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, kde ztvárnila například Markétu Lazarovou, Konstanc (Amadeus) či Maryšku (Čachtická paní). Jejím divadelním snem je si v budoucnu zahrát Manon Lescaut a Ofélii.

Ve volném čase ráda bruslí, lyžuje, tančí, ale baví ji i jízda na koni. Poslouchá šansony Edith Piaf, kapely Pink Floyd či Lucie, ale také písničkáře Jaromíra Nohavicu nebo Karla Kryla. Miluje prý čokoládu a spánek.

Její první rolí princezny byla postava Mariany v pohádce KOUZLA KRÁLŮ, kde si zahrála po boku Martina Krause. Zahrála si také v seriálu CUKRÁRNA, kde ztvárnila dceru Veroniky Žilkové. Mimo jiné ji diváci mohli také vidět v nováckém seriálu ULICE v roli Adély.

Pavla "Pa.ja" Chovánková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Podle představ (studentský film)
2013 Obchodníci
Sněžný drak (TV film)
2011 Neviditelný muž (studentský film)
2010 Bludičky (TV film)
2008 Kouzla králů (TV film)
Ztracený princ (TV film)
2007 Tři srdce (TV film)

TV seriály

2019 Specialisté (TV seriál)
Zlaté časy (S04E01)
2017 Bohéma (TV seriál)
A přece se točí (E04)
Modrý kód (TV seriál)
Princezna na hrášku (S02E29)
Úlovek (S02E25)
Nebezpečný úsek (S02E24)
další epizody (27)
2015 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (5)
Stopy života (TV seriál)
Svatba II. (S02E05)
Svatba (S02E04)
Duch silnic (S01E11)
další epizody (4)
2014 Stopy života (TV seriál)
O život (S01E05)
Na plný úvazek (S01E04)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Hřích profesora Sodomky (E02)
Cukrárna (TV seriál)
Firemní foto (E13)
Specialita podniku (E12)
Dort (E11)
další epizody (13)
2005 Ulice (TV seriál)

Divadelní záznam

2016 Česká kuchařka (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2002 Divadlo žije! (TV pořad)

Fanoušci tvůrce