foto

Falco

  • nar. 19.2.1957
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 6.2.1998 (40 let)
    Puerto Plata, Dominikánská republika

Biografie

Rakúsky spevák, vlastným menom Johann Hölzel. Asi jediný Európan, ktorému sa podarilo v Spojených štátoch presadiť s nemčinou. Za oceánom niekoľkokrát dosiahol až na vrcholy hitparád. Je považovaný za prvého bieleho rappera, ktorému sa podarilo komerčne presadiť. Na starom kontinente sú jeho hity neodmysliteľnou súčasťou spomienok na zlaté osemdesiate roky.

Už jeho prvý hit "Der Kommissar" z neho urobil hviezdu. Potom prišli hity ako "Rock me Amadeus", (tri týždne na 1. mieste americkej hitparády), "Jeanny" alebo Vienna Calling. Filmová kariéra nebola pre neho prioritou. Jeho životnou rolou ako herca bola úloha v nemeckej komédii Geld oder Leber!, kde si zahral sám seba. Falco si ešte zahral vo filme Der Formel Eins Film, po boku hudobných kolegov ako Meat Loaf či skupiny Die Toten Hosen.

V deväťdesiatych rokoch sa na neho tak trochu zabudlo, prežíval hudobnú a osobnú krízu. Zomrel pri autonehode ako jeho idol James Dean v Dominikánskej republike, kde posledné roky žil. Následné vydanie albumu Out of the Dark, ktorého sa bohužiaľ nedožil, mu pomohlo ku camebacku.

Falca v rodnom Rakúsku uctievajú ako ikonu. Posmrtne mu v rôznych „tribute“ projektoch vzdávajú hold už celé desaťročie. Jeho životopisný film, ktorý sa premietal aj Českej republike má názov "Falco - Verdammt, wir leben noch!". Hlavnú postavu kontroverzného speváka stvárnil Manuel Rubey.

smeke

Herecká filmografie

Filmy

2017 Coming Home - Das Falco Tribute Konzert (koncert) - a.z.
Opus - Tonight at the Opera 2017 (koncert) - a.z.
2002 Hoffnungslos selbstbewusst (TV film) - a.z.
2000 Falco: Everything (video kompilace) - herec, a.z.
1993 Falco - Donauinsel Live (TV film)
1986 Geld oder Leber!
Opus und Freunde (koncert)
1985 Formel Eins Film, Der
1984 Austro Hit Gala (koncert)
1982 M.O. Music Show (TV film)

TV seriály

2006 Die ProSieben Märchenstunde (TV seriál) - a.z.
1990 Ein Schloß am Wörthersee (TV seriál)

Dokumentární

2017 Er war Superstar - Falco. Eine Legende wird 60 (TV film) - a.z.
Falco - Die ultimative Doku (TV film) - a.z.
Falco - Forever Young (TV film) - a.z.
2016 Hier ist ein Mensch: Peter Alexander (TV film) - a.z.
2012 Too Young to Die (TV seriál) - a.z.
2011 Falco - Muss ich denn sterben, um zu leben (TV film) - herec, a.z.
Zeit.geschichte (TV seriál) - a.z.
2010 Falco, der Poet - a.z.
2009 Pop Galerie Reloaded (TV seriál) - a.z.
2008 Der echte Falco - In His Own Words - a.z.
Falco Symphonic (koncert)
Hansi Lang - Ich spielte Leben - a.z.
Weltrevolution - Drahdiwaberl
2007 Falco lebt! (TV film) - a.z.
2004 Falco - L.I.V.E. Donauinsel + Stadthalle Wien (koncert)
1998 Falco - Hoch wie nie - herec, a.z.
The Greatest (TV seriál) - a.z.
1987 X-Large (TV seriál)

Hudební videoklipy

1998 Falco - Out Of The Dark (hudební videoklip)
1996 Falco - Naked (hudební videoklip)
1986 Falco: Coming Home - Jeanny Part 2 (hudební videoklip)
Falco: Vienna Calling (hudební videoklip)
1985 Falco: Jeanny (hudební videoklip)
Falco: Rock Me Amadeus (hudební videoklip)
1984 Helden von heute (hudební videoklip)
1982 Falco: Der Kommissar (hudební videoklip)
Maschine brennt (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2007 Die ProSieben Märchenstunde: Des Kaisers neue Kleider - Mode, Mob und Monarchie (TV film) - nepůvodní

Hudební videoklipy

1998 Falco - Out Of The Dark (hudební videoklip)
1996 Falco - Naked (hudební videoklip)
1986 Falco: Coming Home - Jeanny Part 2 (hudební videoklip)
Falco: Vienna Calling (hudební videoklip)
1985 Falco: Jeanny (hudební videoklip)
Falco: Rock Me Amadeus (hudební videoklip)
1982 Falco: Der Kommissar (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2015 Dolezal Backstage (TV pořad)
2012 Austropop-Legenden (TV pořad) - účinkující
Donauinselfest Live (TV pořad)
2011 Die große Chance (TV pořad)
Österreich wählt (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
Weltberühmt in Österreich - 50 Jahre Austropop (TV pořad)
2004 Ich will Spaß - Die 80er-Jahre-Pop-und-Schlagernacht mit Perlen aus Ost und West (TV pořad) - účinkující
2002 Erlebnis Österreich (TV pořad)
Sendung ohne Namen (TV pořad)
1995 Die Harald Schmidt Show (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad) - účinkující
1985 Wurlitzer (TV pořad)
1982 Champs-Elysées (TV pořad)
Grossen 10, Die (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Heut' abend (TV pořad)
WWF Club (TV pořad)
1978 Licht ins Dunkel (TV pořad)
1975 Sport am Montag (TV pořad)
Österreich-Bild (TV pořad)
1972 Ein Kessel Buntes (TV pořad)
1969 ZDF Hitparade (TV pořad) - účinkující
1967 Ohne Maulkorb (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad) - účinkující
1958 Bandstand (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace